Zeker 11 doden bij schietpartij synagoge Pittsburgh – dader riep: “alle Joden moeten dood”
Nieuws

Zeker 11 doden bij schietpartij synagoge Pittsburgh – dader riep: “alle Joden moeten dood”

Redactie 27 oktober 2018, 00:00
Zeker 11 doden bij schietpartij synagoge Pittsburgh – dader riep: “alle Joden moeten dood”

Bij een schietpartij in een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh zouden zeker 11 mensen om het leven gekomen. De dader is opgepakt.

De schutter opende het vuur tijdens de sjabbat-dienst van de Tree of Life-synagoge. Daarbij zou hij, volgens Amerikaanse media een gezette blanke man met een baard,  ‘alle Joden moeten dood’ hebben geroepen. De meeste slachtoffers zouden volgens nieuwszender CBS zijn gevallen op de bovenste verdieping en in de kelder van de synagoge. Volgens de oud-voorzitter van de Tree of Life, Michael Eisenberg, waren er drie diensten aan de gang op het moment van de schietpartij.

Volgens de politie van Pittsburgh kwamen de eerste noodoproepen van mensen in het gebouw rond 9:45  ’s ochtends (lokale tijd) binnen. Bezoekers van de synagoge zouden zich hebben verstopt in het gebouw terwijl de schutter nog vrij rondliep. Toen de aangesnelde hulpdiensten ter plaatsen kwamen, werden zij beschoten door de schutter. Daarbij zouden zeker vier agenten gewond zijn geraakt. De man werd daarna door de politie overmeesterd.  Mogelijk zou er sprake zijn van een explosief in het gebouw. De synagoge ligt aan Wilkins Avenue, midden in de Joodse wijk Squirrel Hill.

Een politievoorlichter heeft bevestigd dat de dader de 46-jarige Robert Bowers is. Bowers zou voor zijn daad op het sociale mediaplatform Gab antisemitische teksten hebben geplaatst. Slechts een paar uur voor de schietpartij schreef de man onder andere dat HIAS, een Joodse vluchtelingenorganisatie, ‘vijanden’ naar Amerika zou halen ‘om mensen te vermoorden’. “Ik kan niet blijven toekijken hoe mijn mensen worden afgeslacht. Jullie kunnen de pot op met jullie meningen, ik ga naar binnen,” publiceerde Bowers op Gab. Eerder schreef de man ‘Joden zijn de kinderen van Satan’. Volgens de laatste berichten zou de man gewond zijn geraakt voordat hij werd opgepakt maar zou hij nog wel aanspreekbaar zijn.

Reacties
De Amerikaanse president Donald Trump reageerde tijdens een persconferentie op de schietpartij. “Onze natie is geschokt en aangeslagen,” zei Trump. Daarbij benadrukte hij dat de aanslag een ‘puur kwade massamoord’ is. Volgens de president was er vlak voor de schietpartij een ceremonie begonnen voor een pasgeboren baby. “Antisemitisme vertegenwoordigt een van de lelijkste en donkerste kenmerken van de menselijke geschiedenis. Antisemitisme moet overal en altijd worden veroordeeld. Er mag geen tolerantie voor zijn”.

Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gereageerd op de aanslag. “Het volledige volk van Israël rouwt mee met de families van de doden en gewonden,” zei de premier in een statement. Daarbij liet de Israëlische minister van Onderwijs en Diaspora, Naftali Bennett, weten dat hij zaterdagavond naar de getroffen stad af zal reizen om daar namens Israël ‘de Joodse gemeenschap in Pittsburgh op elke mogelijke manier te ondersteunen.’

De Nederlandse minister-president Mark Rutte had zaterdagavond nog niet gereageerd op de aanslag. Ook Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, heeft vooralsnog geen reactie gegeven.

Het Centraal Joods Overleg heeft per email een steunbetuiging naar de Tree of Life gestuurd namens de Joodse gemeenschap in Nederland “Wij rouwen met jullie mee om het verlies van deze levens. Wij delen als één gemeenschap jullie verdriet en wij staan samen met jullie in deze tijden van rouw, pijn en leed.”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet weten te rouwen voor de slachtoffers. Daarbij zei Merkel dat de mensen in de synagoge slachtoffer zijn geworden van ‘blinde antisemitische haat’.Ook Theresa May, de premier van het Verenigd Koninkrijk, laat weten ‘diep geschokt’ te zijn door de aanslag. “Onze gedachten gaan uit naar de Joodse gemeenschap in Pittsburgh en iedereen die geraakt is door deze laffe daad.”

De Turkse president Erdogan veroordeelde de terreuraanslag zaterdag via een Tweet. “Ik betuig mijn oprechte medeleven met de families van de slachtoffers en het Amerikaanse volk.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking