Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Sport

Zelfs antisemitisme bij Special Olympics

Redactie 23 juni 2023, 12:39
Zelfs antisemitisme bij Special Olympics

Wie denkt dat sport altijd verbroedert, komt dezer dagen bedrogen uit. Dat wisten we al van bijvoorbeeld Olympische Spelen, waar regelmatig Arabische en islamitische atleten weigeren het op te nemen tegen Israëlische concurrenten. Maar dat zelfs bij de Special Olympics, het toernooi voor sporters met een intellectuele beperking (niet te verwarren met de Paralympics voor sporters met een lichamelijke handicap) uitsluiting op basis van achtergrond een rol speelt, komt eerder als een verrassing.

Toch is dat precies wat er deze week gebeurde bij de Special Olympics 2023, die van 17 tot 25 juni in Berlijn worden gehouden. De coach van een jonge Iraanse tafeltennisser trok zijn pupil terug toen deze aan een Israëlische tegenstander werd gekoppeld. Zogenaamd omdat de Iraniër plotseling koorts had gekregen, maar in werkelijkheid omdat hij niet wilde dat zijn speler tegen een Joodse Israëli zou uitkomen. Het voorwenden van blessures is al jaren een manier waarop Iraanse sporters onder confrontaties met Israëli’s proberen uit te komen, maar het is relatief nieuw bij de Special Olympics.

‘We moeten niet toelaten dat dit geweldige Olympische evenement als politiek instrument wordt gebruikt’

Het is extra cru wanneer wordt bedacht dat beide spelers naast geestelijk gehandicapt ook nog eens minderjarig waren (de minimum leeftijd om aan de Special Olympics deel te nemen is acht jaar). Gon Tzuri, aanvoerder van de Israëlische ploeg, reageerde als volgt tegen de Duitse krant Jüdische Allgemeine: “We zouden dit soort conflicten aan politici moeten overlaten en niet toelaten dat dit geweldige Olympische evenement als politiek instrument wordt gebruikt. De Speciale Olympics zijn een weg naar de eenheid. We zien de schoonheid van alle regio’s, landen en tradities. Iedereen is welkom zich sportief te meten en te ontwikkelen. Hier is geen plek voor iets anders dan broederschap.”

Volker Beck (Die Grüne): ‘Dit is niet verenigbaar met de Olympische gedachte’

Toch was dit niet het enige incident. Ondanks het verbod van de organisatie politieke boodschappen uit te dragen, droeg de ploeg uit de Palestijnse gebieden (Gaza en de Westelijke Jordaanoever) shirts waarop de letter i in ‘Palestine’ de vorm van de buitengrenzen van Israël had. Gelukkig greep de organisatie in en de Palestijnen mochten de shirts niet langer dragen. Volker Beck, voormalig Bondsdaglid van Die Grüne (de Duitse zusterpartij van GroenLinks) en tegenwoordig voorzitter van het Duits-Israëlische Genootschap, legt in de Tagesspiegel uit waarom de shirts problematisch zijn: “Israël wordt daarmee zogezegd uitgewist omdat een toekomstige Palestijnse staat daarmee aanspraak maakt op het gehele Israëlische grondgebied. Dat is niet verenigbaar met de Olympische gedachte.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (3)
tiki 23 juni 2023, 17:33
1) Niet verenigbaar met de "Olympische gedachte" 2) Wie denkt dat sport altijd verbroedert, komt 'dezer dagen (?) bedrogen uit. 3) Olympische evenement mag 'niet als politiek instrument worden gebruikt....LOL. Nu de realiteit: 1) Sport verbroedert niet, maar concureert & corrumpeert. 2) De 'Olympische gedachte' is te koop aan de hoogste bieder 3) Olympia word als politiek instrument gebruikt sinds haar oprichting. Politiek & $$$$, dát is de Olympische gedachte met sporters die zich jaren gratis & voor niets in het zweet mogen trainen voor 'misschien 15 minuten van roem. Al die nietszeggende mooie spreuken zijn bedrog en allang achterhaald door de harde & oncomfortabele realiteit van racisme, Jodenhaat, corruptie, vriendjes politiek, terreur, omkoping, sexuele intimidatie, doping & uitbuiting i.n.v. Olympia.
Michael Jacobs 24 juni 2023, 12:09
“Israël wordt daarmee zogezegd uitgewist omdat een toekomstige Palestijnse staat daarmee aanspraak maakt op het gehele Israëlische grondgebied." Niks 'toekomstig', hoor. De antisemieten menen dat er helemaal nergens in de geschiedenis ruimte is voor de Joden, het vólk van Israël - dus ook niet in het verleden. Zij ontkennen dat Joden een volk zijn met een eigen geschiedenis en een eigen plek op Aarde waar die geschiedenis zich heeft afgespeeld!
Bas Fortuin 29 juni 2023, 09:55
Olympische Spelen? Ach, de geschiedenis herhaalt zich. Het is een veeg teken dat Israëlieten van nu willen meedoen met de van origine heidense Griekse Olympische spelen. Wie de heldhaftige boeken van de Maccabeeën las die weet hoe zij die succesvol Boycotten en pal stonden voor de Joodse gebruiken, de TORAH en de heiliging van de Sjabbat en de Joodse feesten.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *