Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

Zuid-Afrika kiest Israël als zondebok
Achtergrond

Zuid-Afrika kiest Israël als zondebok

Redactie 22 november 2023, 13:27
Zuid-Afrika kiest Israël als zondebok
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-israel-south-africa-flags-together-paper-texture-effect-illustration-image225351638

De Zuid-Afrikaanse regering lijkt hetzelfde recept te gebruiken waarmee Arabische landen al generaties de aandacht voor de eigen wantoestanden afleiden: haat zaaien tegen Israël. Daarbij wordt de grens met antisemitisme steeds vaker opgezocht en overschreden.

President Cyril Ramaphosa

De regering in Pretoria verspreidt nu openlijk de leugen dat er in het Israëlisch-Palestijnse conflict sprake zou zijn van ‘genocide’. Eerder al beschuldigde Zuid-Afrika de Israëli’s van ‘apartheid’ en ‘etnische zuiveringen’. Je zou verwachten dat juist dat land beter zou moeten weten, maar sinds de val van de – echte – apartheid vaart de regering een steeds fellere anti-Israëlische koers. Op 17 november bereikt die een nieuw dieptepunt met de opmerking van president Cyril Ramaphosa dat Gaza ‘nu is veranderd in een concentratiekamp waar genocide plaatsvindt’.

De anti-Israëlische en antiwesterse koers van Zuid-Afrika past in het beleid waarin het land zich opwerpt als leider van derdewereldlanden, al gaat dit ten koste van de economie en de welvaart van met name de zwarte bevolking. Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft in een resolutie opgeroepen de Israëlische ambassade te sluiten en de regering wil dat premier Benjamin Netanyahu wordt gearresteerd en vervolgd door het Internationale Strafhof in Den Haag. In deze zelfde ontwikkeling past dat de regerende ANC-partij steeds openlijker de Russische kant kiest in de oorlog met Oekraïne.

Tot antisemitisch geweld tegen de Joodse gemeenschap is het nog niet gekomen

De eerste zwarte president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, had weliswaar sympathie voor de Palestijnse zaak, maar was tegelijkertijd pro-Israëlisch. Diezelfde houding werd aangenomen door zijn opvolger Thabo Mbeki, maar met de komst van de door corruptieschandalen achtervolgde president Jakob Zuma veranderde dit. Experts wijzen erop dat het ANC de aandacht wil afleiden van de haperende economie, de ineenstortende infrastructuur en de explosie van gewelddadige criminaliteit in het land, door zijn pijlen te richten op de oudste zondebok ter wereld: de Joden.

Tot specifiek antisemitisch geweld tegen de ongeveer 50.000 personen tellende Joodse gemeenschap in Zuid-Afrika is het nog niet gekomen, maar het aantal Zuid-Afrikaanse Joden dat immigratie naar Israël overweegt en de daad bij het woord voegt, is de afgelopen jaren sterk gestegen.

Opmerkingen (3)
tiki 22 november 2023, 14:50
Het excuus van de ZA regering uit een van de méést criminele/gevaarlijke land op de planeet...."Israel heeft ooit het Apartheids regime gesteund met wapens en nu coloniseren deze witte Joden het palestijnse land. Jammer dat regeringen hun eigen geschiedenis nooit leren. Hier een lijstje met dezelfde 'bandieten' als Israel: VS (tegen isolatie ZA & pas later sancties), UK (gewone betrekkingen), Taiwan (normale & economische betrekkingen), Portugal (normale & economische betrekkingen) & Duitsland (Straus uit Beieren & O-duitsland) vooral schepen & onderzeeërs. Ook Egypte (Nasser) & Marokko (Koning Hassan) hadden géén probleem met het absoluut foute apartheids regime. Maar om de een of andere"bizarre" reden is dit allemaal géén probleem. Alleen de Israeische samenwerking blijft een doorn in het oog. Boodschap aan de Zuid Afrikaanse hypocrieten: 'benoem uzelf gewoon als een banale racistische Jodenhater, ...u verkeert in goed gezaelschap.
Cees van Dijk 22 november 2023, 14:55
Ramaphosa behoort tot die politici van het ANC voor wie de stam, het volk zo u wilt, waar hij telg van is, belangrijker is dan de Zuid-Afrikaanse nationaliteit. Daarom juist probeert hij zich te richten in zijn kritiek op de apartheidssituatie waarin volgens hem Israel zich bevindt. Dat het ene niets met het andere te maken heeft interesseert deze zogenaamde Venda-afstammeling niet. Want dan zou je hem er op kunnen wijzen dat zijn stam oorspronkelijk (zo'n 300 jaar geleden) vanuit het huidige Zimbabwe naar het gebied kwam dat heden ten dage Zuid-Afrika heet. Dit soort zaken speelt een grote rol in Zuid-Afrika waar tientallen stammen (zoals ook de Boeren en de Engelsen trouwens) hun eerste rechten als Zuid-Afrikaan (?) claimen. Juist Mandela probeerde dat tegen te gaan door zich duidelijk als ANC-er (Zuid-Afrika voor alle stammen en volkeren als Zuid-Afrikaans) te presenteren. Mandela zag die 'problematiek' ook een beetje terug in de Israelische situatie en was daarom zoals dit artikeltje stelt 'pro-Israelisch'. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de hele apartheidsobsessie qua terminologie voor zowel Zuid-Afrika als Israel/Palestina. Dat het hier gaat om valse projectie vereist teveel politieke en historische kennis voor de massa... kennelijk.
Bas Fortuin 22 november 2023, 18:06
De Pot verwijt de ketel dat die zwart ziet: Zuid-Afrika kiest Israël als zondebok? Vele prominente Nederlanders hebben zich deerlijk vergist in hun bewondering voor de Mandela's en het racistische, misdadige, corrupte communistische ANC. Vooral toen openbaar werd dat Winnie Mandela het boze brein was van het ANC. Ze misleidde de Media & Wereldraad van kerken met haar verhalen en sleepte zo tientallen miljoenen dollars binnen voor het ANC. Weet u nog hoe ze tegenstanders vermoordde met Necklages/Brandende Autobanden. enz. Bisschop Tutu jaren een fervent medestander van ANC & de Mandela's kotste gelukkig het ANC uit en beëindigde zijn lidmaatschap! Door incompetente bestuurders gaat Z-Africa te gronde. "Witten" worden massaal ontslagen...over racisme gesproken...enz.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *