Zuid-Afrika kiest Israël als zondebok
Achtergrond

Zuid-Afrika kiest Israël als zondebok

Redactie 22 november 2023, 13:27
Zuid-Afrika kiest Israël als zondebok
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-israel-south-africa-flags-together-paper-texture-effect-illustration-image225351638

De Zuid-Afrikaanse regering lijkt hetzelfde recept te gebruiken waarmee Arabische landen al generaties de aandacht voor de eigen wantoestanden afleiden: haat zaaien tegen Israël. Daarbij wordt de grens met antisemitisme steeds vaker opgezocht en overschreden.

President Cyril Ramaphosa

De regering in Pretoria verspreidt nu openlijk de leugen dat er in het Israëlisch-Palestijnse conflict sprake zou zijn van ‘genocide’. Eerder al beschuldigde Zuid-Afrika de Israëli’s van ‘apartheid’ en ‘etnische zuiveringen’. Je zou verwachten dat juist dat land beter zou moeten weten, maar sinds de val van de – echte – apartheid vaart de regering een steeds fellere anti-Israëlische koers. Op 17 november bereikt die een nieuw dieptepunt met de opmerking van president Cyril Ramaphosa dat Gaza ‘nu is veranderd in een concentratiekamp waar genocide plaatsvindt’.

De anti-Israëlische en antiwesterse koers van Zuid-Afrika past in het beleid waarin het land zich opwerpt als leider van derdewereldlanden, al gaat dit ten koste van de economie en de welvaart van met name de zwarte bevolking. Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft in een resolutie opgeroepen de Israëlische ambassade te sluiten en de regering wil dat premier Benjamin Netanyahu wordt gearresteerd en vervolgd door het Internationale Strafhof in Den Haag. In deze zelfde ontwikkeling past dat de regerende ANC-partij steeds openlijker de Russische kant kiest in de oorlog met Oekraïne.

Tot antisemitisch geweld tegen de Joodse gemeenschap is het nog niet gekomen

De eerste zwarte president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, had weliswaar sympathie voor de Palestijnse zaak, maar was tegelijkertijd pro-Israëlisch. Diezelfde houding werd aangenomen door zijn opvolger Thabo Mbeki, maar met de komst van de door corruptieschandalen achtervolgde president Jakob Zuma veranderde dit. Experts wijzen erop dat het ANC de aandacht wil afleiden van de haperende economie, de ineenstortende infrastructuur en de explosie van gewelddadige criminaliteit in het land, door zijn pijlen te richten op de oudste zondebok ter wereld: de Joden.

Tot specifiek antisemitisch geweld tegen de ongeveer 50.000 personen tellende Joodse gemeenschap in Zuid-Afrika is het nog niet gekomen, maar het aantal Zuid-Afrikaanse Joden dat immigratie naar Israël overweegt en de daad bij het woord voegt, is de afgelopen jaren sterk gestegen.

Plaats opmerking