‘Zuid-Afrikaanse banken financieren Hamas-terreur’
Nieuws

‘Zuid-Afrikaanse banken financieren Hamas-terreur’

Redactie 25 januari 2024, 12:54
‘Zuid-Afrikaanse banken financieren Hamas-terreur’

Een netwerk van Zuid-Afrikaanse banken is diep betrokken bij de financiering van de Palestijnse terreurbeweging Hamas. Dit zou blijken uit een onderzoek van de Israëlische krant The Jerusalem Post. Indien bevestigd, werpt deze onthulling een nieuw licht op de zaak die het ANC-regime in Pretoria tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag.

De Jeruzalem Post schrijft: “Onderzoek door onze staf en verschillende bronnen onthullen wat lijkt op een netwerk van Zuid-Afrikaanse organisaties en stroman-bedrijven die innig betrokken zijn bij het financieren van Hamas-activiteiten via de Al-Quds Foundation, een internationale groep die onderworpen is aan sancties door de VS en verboden door Israël, gebruikmakend van rekeningen van grote lokale Zuid-Afrikaanse banken: Standard Bank, Nedbank en Absa.”

Lees hier het hele artikel van The Jerusalem Post

De Al-Quds Foundation werd in 2001 opgericht door Hamasleden en financiert terrorisme onder de noemer van islamitische ‘liefdadigheid’. De organisatie is onderdeel van een netwerk rond de Moslimbroederschap. Verschillende wereldwijd erkende terroristen hebben de stichting geleid. Zo ook de beruchte ‘sjeik’ Yusuf Al-Qaradawi, de in 2022 overleden invloedrijke Egyptische haatprediker, die bij zijn uitzendingen op de Qatarese staatsnieuwszender Al Jazeera zelfmoordaanslagen op Israëlische burgers rechtvaardigde en zelfs aanraadde.

The Jeruzalem Post beschrijft vertakkingen van Hamas, de Al-Quds Foundation en de Moslimbroederschap naar Zuid-Afrika van waaruit – ondanks de Amerikaanse sancties – miljoenen dollars via lokale banken naar de terreurbeweging zouden zijn gesluisd. Zuid-Afrika lijkt steeds meer een veilige haven voor Hamas te worden. Het is moeilijk voorstelbaar dat de ANC-regering in Pretoria hier niets van afwist. Eerder werd al gesuggereerd dat de reden dat juist dat land een genocidezaak tegen Israël bij het ICJ in Den Haag aanspande, om van een belangrijke schuld bij Qatar – al jaren trouw bondgenoot van Hamas en sponsor van tal van andere islamitische terreurorganisaties – kwijtgescholden te krijgen.

Plaats opmerking