‘Zwicht niet voor de druk’
Binnenland

‘Zwicht niet voor de druk’

Zangeres Lenny Kuhr werd tijdens een optreden geconfronteerd met agressieve betogers. Na het incident zette zij haar optreden onverstoorbaar voort.

Lenny Kuhr 26 maart 2024, 12:28
‘Zwicht niet voor de druk’

Het was een uitverkocht huis in Waalwijk, en ik had er deze zondag veel zin in. Mijn concerten zijn bedoeld om mensen bij elkaar te brengen, gedachteconstructies en patronen waarin we gevangen zitten te doorbreken. Sinds 7 oktober had ik al snel het gevoel dat de beer los was, als een soort ontsteking die was opengebarsten. Ik voelde iets heel groots dat dreigde, er was zoveel woede: opgekropte frustratie van slachtofferschap en een ideologie die wij niet toejuichen, omdat die niet gunstig is voor groepen die anders zijn dan zij. Ik merkte dat de meesten hun frustratie alleen maar op het conflict projecteren, maar die woede bestond al voor het conflict en zal ook bestaan na het conflict. 

En ja, ik kreeg ook doodsbedreigingen. Maar na de tientallen voorstellingen die ik sinds 7 oktober heb gegeven, was ik die dreiging een beetje vergeten. Tot zondag. Vlak voor mijn vierde lied kwam een man uit het publiek naar beneden gelopen, richting toneel, en begon te oreren. Ik probeerde hem de zaal uit te krijgen, maar dat lukte niet. Tegelijkertijd was ik me bewust van de situatie: het publiek dat ik ook rustig moest houden, want die verantwoordelijk heb je. 

Agressief

Ah, nu gebeurt het dus, dacht ik. Ik was meteen alert, zag alles tegelijk. Ik zag een vrouw in het publiek huilen, ik pakte een glaasje water voor haar, ik keek naar mijn muzikanten. Gelukkig kwam er ook uit de zaal: “Lenny, laat je niet gek maken!” Die ene man bleek niet alleen te zijn. Een vrouw met een hoofddoekje begon te schreeuwen: “Zionist! Moordenaar! Free Palestine.” Heel agressief. Ik moest eerst nog een beetje lachen, want ik dacht dat ze ‘violist’ in plaats van ‘zionist’ riepen. Het woord dat tegenwoordig synoniem staat voor ‘Jood’. Ze schreeuwden dat wij ‘aan de verkeerde kant van de geschiedenis’ stonden. Alles wordt door deze mensen omgedraaid. 

Een vrouw met een hoofddoekje begon te schreeuwen: “Zionist! Moordenaar!

Mijn man Rob kwam als een held voor mij en de waarheid op, en even was ik ook bang voor hem. Hij is ook de jongste niet meer. Gelukkig kwam er een man van het theater aan, die heeft ze bij hun lurven gepakt. Al met al duurde het nog geen vijf minuten. Ik dacht: is dit een incident of is dit een trend aan het worden? Een teken des tijds? Ja, het was een heftig incident, maar tegelijkertijd kwam er een rust over me. Ik ben gewoon doorgegaan met mijn voorstelling. Na twee liedjes was iedereen tot bedaren gekomen. 

Daarna heb ik mezelf afgevraagd wat te doen. Doodzwijgen? Of er gewag van maken? Nu zetten de ‘activisten’ ook al filmpjes online, ze waren er klaarblijkelijk erg trots op. Op die filmpjes zie je de agressie. Ik ben erg van de zachte kracht, maar van deze lieden was geen goed garen te spinnen. Zachte krachten redden het hier niet tegen. De politie was intussen aanwezig, dus ik heb besloten open kaart te spelen. Ik weet dat ik voor deze mensen symbool voor iets sta, dat het niets met mij persoonlijk te maken heeft, dat de agressie zelfs niets met Israël te maken heeft.

Ik ga gewoon door

Zodra het incident openbaar werd, viel de pers over ons heen. De NOS is maandag langs geweest en hebben vragen gesteld, maar niet voordat ik ze had gezegd wat ik van hun verslaggeving vind. Ik had ook bij Sophie & Jeroen kunnen zitten, maar daar heb ik voor bedankt. Ik moet morgen optreden in Stadskanaal en we vertrekken vanmiddag, want er moet veel worden voorbereid. Tegen theaterdirecteuren zou ik willen zeggen: zwicht niet voor druk die je wordt opgelegd vanwege een Joodse acteur, actrice of zoals ik, een zangeres of zanger. Dat zeg ik ook tegen burgemeesters, ook tegen die van Waalwijk die me na het gebeuren belde. Ik sprak met haar over Femke Halsema en zei dat er veel verantwoordelijkheid bij burgemeesters ligt. Zwijg je uit angst of stap je over je angst heen voor het grotere belang? Als je zwijgt, weet je dat je een lafaard bent en ontneem je je eigen waardigheid. Ik ga gewoon door. Terwijl deze mensen kiezen voor pure verdeling, vind ik dat wij met onze voorstelling juist de wereld lichter maken en mensen samenbrengen.

Opmerkingen (8)
Shlomo Itai 26 maart 2024, 15:06
Ik denk dat het publiek toch anders had moeten reageren. Dan zou het niet meer gebeuren.
Henk Jonker. 26 maart 2024, 16:33
Beste Lenny verbijstering over wat je is overkomen door asocialen antisemieten. In beschaafd gezelschap is beschaving geen onderwerp! Antizionisme is een muterend virus . Bij de opening van het nationaal Holecaust museum dacht ik hoe diep kunnen wij moreel zinken? Wat een fijne man heb je die gelijk beschermde. De vijand van mijn vijand is mijn vriend , ik gun Israël daarom Donald Trump in plaats van Joe Biden want die had absoluut zijn veto uitgesproken bij de V.N. En Lenny Kuhr nog velen onverstoorde fijne optredens.'chaim
tiki 26 maart 2024, 17:17
Lennie Kuhr. Compliment dat u recht staat voor de rechtstaat! **Is dit een incident of is dit een trend aan het worden, een teken des tijds? The trend is your friend en dus is het een teken des tijds! **Ik weet dat ik voor deze mensen symbool voor iets sta en dat het niets met mij persoonlijk te maken? Beste Lennie Kuhr, dat het niets met u persoonlijks heeft te maken is hopelijk de juiste aanname, maar ik zou er mijn hand niet voor in het vuur leggen. U als bekende Joodse vrouw en ook nog eens super succesvol is de rode lap voor deze doorgeknalde "pro palestijnse" // anti Israel meute. Ze kennen Israel niet, ze kennen "palestina" niet (is ook onmogelijk) en kennen Gaza niet maar marcheren in georganiseerde haatmarsen door onze straten en vallen iedereen aan met een andere mening. Pressie door agressie!! Waar kennen we dit gedrag van? N-Korea, Rusland, Iran, Gaza, Westbank (ja daar ook) & Arabische landen. Het zijn dezelfde geldschieters/landen/organisaties die dit organiseren want er is niets spontaans aan deze spontane acties. "Dat de agressie niets met Israel te maken heeft maar ALLES met hun eigen jaloezie, frustratie, domheid & haat , daar ben ik het mee eens. Israel & Joden zijn de de rode lap voor deze dolgedraaiede briesende stieren en daar bestaat maar één middel tegen.......'pressie door agressie want een zachte aanpak werkt niet tegen briesende stieren, dolle honden en doorgeknalde pro palestina/Hamas supporters // Jodenhaters.
Roos Tamerus 26 maart 2024, 17:41
Trots op Lenny Kuhr. Waren er maar meer zoals zij!!!! Ik schaam me voor de zwijgende meerderheid.
Bas Fortuin 26 maart 2024, 19:13
Lenny Kuhr en haar man ROB zijn uit het goede Joodse hout gesneden door niet te zwichten voor de druk van een handvol agressieve, antisemitische betogers in Waalwijk die het muziekfestijn aldaar trachtten te verpesten. Psalm 18:25-34. Na het incident zette Lenny haar optreden onverstoorbaar voort. TOF...You have made my day!!! Goed voorbeeld doet goed volgen. Shalom.
Ruud 27 maart 2024, 15:32
Lieve Lenny, Ik heb zojuist nogmaals jouw enigszins optimistische stuk van 10 december 2023 gelezen. Nu echter met de wetenschap wat jou afgelopen weekend in Waalwijk is aangedaan. Een beter voorbeeld van de tegenwoordige Jodenhaat kun je niet krijgen. Om een Joodse vrouw, een zangeres, die op een toneel liedjes zingt, zo te belagen heeft niets, helemaal niets, te maken met wat er in Israël/Gaza gebeurt. Ook al zit een kleinkind van jou in het IDF, dan nog is dit geen reden om de oma van dat kleinkind zo te vernederen met smerige, op de persoon gerichte, leuzen. Dit gaat veel dieper. Dit is pure Jodenhaat. Wanneer je als demonstrant op straat meelalt over palestina en de zee, is dat wel gericht tegen Joden in het algemeen maar niet op een individu. Het is prima, dat je het met een bepaalde gang van zaken niet eens bent, en dat je hieraan uiting wilt geven als protest....dat mag in dit land, daartoe heb je rechten hier. Van die rechten hebben deze pro-hamas collaborateurs de mond van vol.....ja hún rechten wel! Hoe zit het met jouw rechten en de rechten van de Joden die ook hun huid volgescholden kregen bij de opening van het Holocaustmuseum? Hoe zit het met jouw rechten als Joodse zangeres? Of de Jood die in de supermarkt een pakje Matzes koopt voor de Pesach? In een democratie heb je naast die rechten ook plichten. Maar daar hoor je die kudde meelopers niet over, geen woord reppen ze erover dat er ook plichten zijn hier: zoals de plicht om een ieder in zijn waarde te laten en niet te discrimineren. Waar is de lange arm der wet wanneer onze rechten met voeten worden getreden? Nergens! Want die lopen langs de scanderende meute mee, bezig geïnfecteerd te worden met het gedachtengoed van de fanatieke links radicale meute die racistische leuzen mogen scanderen.
Marlou 27 maart 2024, 15:51
Gut, Mirjam Bikker te vuur en te zwaard tegen antisemitisme! Een prettig geluid. En nu doorpakken he! Keuzes en dadendrang willen wij zien. Gaat de CU nu een keer het geheime woord “Islam” (aanjagers van Jodenhaat) publiekelijk uitspreken? Stopt de CU nu ook met het aanjagen van massale import van religieuze “nieuwe Nederlanders” die Joden en christenen als .”ongelovige honden” beschouwen? Of gaan we gewoon door met de christelijke kamikazedrang? Ben benieuwd? wilken wij zien1. Name it shame it: het is het antsemitsme uit onze gelovige moslimwijken die de boel al jaren aanwakkeren en verzieken. Het is een groep nutteloze vergiftigde woke idioten die de boel verzieken.
tiki 28 maart 2024, 07:34
@Ruud, prima verwoord!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *