‘Zwicht niet voor de druk’
Binnenland

‘Zwicht niet voor de druk’

Zangeres Lenny Kuhr werd tijdens een optreden geconfronteerd met agressieve betogers. Na het incident zette zij haar optreden onverstoorbaar voort.

Lenny Kuhr 26 maart 2024, 12:28
‘Zwicht niet voor de druk’

Het was een uitverkocht huis in Waalwijk, en ik had er deze zondag veel zin in. Mijn concerten zijn bedoeld om mensen bij elkaar te brengen, gedachteconstructies en patronen waarin we gevangen zitten te doorbreken. Sinds 7 oktober had ik al snel het gevoel dat de beer los was, als een soort ontsteking die was opengebarsten. Ik voelde iets heel groots dat dreigde, er was zoveel woede: opgekropte frustratie van slachtofferschap en een ideologie die wij niet toejuichen, omdat die niet gunstig is voor groepen die anders zijn dan zij. Ik merkte dat de meesten hun frustratie alleen maar op het conflict projecteren, maar die woede bestond al voor het conflict en zal ook bestaan na het conflict. 

En ja, ik kreeg ook doodsbedreigingen. Maar na de tientallen voorstellingen die ik sinds 7 oktober heb gegeven, was ik die dreiging een beetje vergeten. Tot zondag. Vlak voor mijn vierde lied kwam een man uit het publiek naar beneden gelopen, richting toneel, en begon te oreren. Ik probeerde hem de zaal uit te krijgen, maar dat lukte niet. Tegelijkertijd was ik me bewust van de situatie: het publiek dat ik ook rustig moest houden, want die verantwoordelijk heb je. 

Agressief

Ah, nu gebeurt het dus, dacht ik. Ik was meteen alert, zag alles tegelijk. Ik zag een vrouw in het publiek huilen, ik pakte een glaasje water voor haar, ik keek naar mijn muzikanten. Gelukkig kwam er ook uit de zaal: “Lenny, laat je niet gek maken!” Die ene man bleek niet alleen te zijn. Een vrouw met een hoofddoekje begon te schreeuwen: “Zionist! Moordenaar! Free Palestine.” Heel agressief. Ik moest eerst nog een beetje lachen, want ik dacht dat ze ‘violist’ in plaats van ‘zionist’ riepen. Het woord dat tegenwoordig synoniem staat voor ‘Jood’. Ze schreeuwden dat wij ‘aan de verkeerde kant van de geschiedenis’ stonden. Alles wordt door deze mensen omgedraaid. 

Een vrouw met een hoofddoekje begon te schreeuwen: “Zionist! Moordenaar!

Mijn man Rob kwam als een held voor mij en de waarheid op, en even was ik ook bang voor hem. Hij is ook de jongste niet meer. Gelukkig kwam er een man van het theater aan, die heeft ze bij hun lurven gepakt. Al met al duurde het nog geen vijf minuten. Ik dacht: is dit een incident of is dit een trend aan het worden? Een teken des tijds? Ja, het was een heftig incident, maar tegelijkertijd kwam er een rust over me. Ik ben gewoon doorgegaan met mijn voorstelling. Na twee liedjes was iedereen tot bedaren gekomen. 

Daarna heb ik mezelf afgevraagd wat te doen. Doodzwijgen? Of er gewag van maken? Nu zetten de ‘activisten’ ook al filmpjes online, ze waren er klaarblijkelijk erg trots op. Op die filmpjes zie je de agressie. Ik ben erg van de zachte kracht, maar van deze lieden was geen goed garen te spinnen. Zachte krachten redden het hier niet tegen. De politie was intussen aanwezig, dus ik heb besloten open kaart te spelen. Ik weet dat ik voor deze mensen symbool voor iets sta, dat het niets met mij persoonlijk te maken heeft, dat de agressie zelfs niets met Israël te maken heeft.

Ik ga gewoon door

Zodra het incident openbaar werd, viel de pers over ons heen. De NOS is maandag langs geweest en hebben vragen gesteld, maar niet voordat ik ze had gezegd wat ik van hun verslaggeving vind. Ik had ook bij Sophie & Jeroen kunnen zitten, maar daar heb ik voor bedankt. Ik moet morgen optreden in Stadskanaal en we vertrekken vanmiddag, want er moet veel worden voorbereid. Tegen theaterdirecteuren zou ik willen zeggen: zwicht niet voor druk die je wordt opgelegd vanwege een Joodse acteur, actrice of zoals ik, een zangeres of zanger. Dat zeg ik ook tegen burgemeesters, ook tegen die van Waalwijk die me na het gebeuren belde. Ik sprak met haar over Femke Halsema en zei dat er veel verantwoordelijkheid bij burgemeesters ligt. Zwijg je uit angst of stap je over je angst heen voor het grotere belang? Als je zwijgt, weet je dat je een lafaard bent en ontneem je je eigen waardigheid. Ik ga gewoon door. Terwijl deze mensen kiezen voor pure verdeling, vind ik dat wij met onze voorstelling juist de wereld lichter maken en mensen samenbrengen.

Plaats opmerking