Aantal antisemitische incidenten gedaald, meldt CIDI, maar meerjarentrend blijft stijgend
Nieuws

Aantal antisemitische incidenten gedaald, meldt CIDI, maar meerjarentrend blijft stijgend

Redactie 27 juni 2023, 13:58
Aantal antisemitische incidenten gedaald, meldt CIDI, maar meerjarentrend blijft stijgend

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël heeft vorig jaar minder antisemitische incidenten geregistreerd als in 2021. Dat is te lezen in de antisemitismemonitor die het CIDI jaarlijks publiceert. In 2022 werden 155 meldingen geregistreerd, een daling van 15 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Wel lag het aantal hoger dan in ‘coronajaar’ 2020, toen ging het om 135 incidenten.

“Het is belangrijk te kijken naar de algemene trend van de afgelopen jaren,” schrijft het CIDI in de samenvatting van de monitor. “Daaruit kan worden afgeleid dat het aantal meldingen van antisemitisme vergeleken met tien jaar geleden met golfbewegingen is toegenomen.” Zo lag het aantal meldingen in de periode 2010-2013 tussen 96 en 124. De afgelopen vier jaar schommelt dit getal tussen 135 en 183.

‘Het aantal online berichten is simpelweg te groot om handmatig bij te houden’

Het CIDI ziet een toename van het aantal incidenten in de sport, met name in het voetbal. Het aantal antisemitische bekladdingen en vandalisme op Joodse doelen is eveneens gestegen. En: “Antisemitisme verspreidt zich steeds sneller in de online wereld. Op platforms zoals Twitter, TikTok en Telegram worden in een rap tempo antisemitisme opmerkingen gepost, geliket en gedeeld. Hierbij moet worden opgemerkt dat antisemitische berichten in de meeste gevallen blijven staan, zelfs na meldingen bij moderators en/of webhosts,” is in de monitor te lezen.

Daarbij moet worden aangemerkt dat algemene antisemitische uitingen online niet worden geteld door het CIDI, “om de eenvoudige reden dat het aantal online berichten simpelweg te groot is om handmatig bij te houden”. Alleen op specifieke personen gerichte uitlatingen halen de monitor. Het gehele rapport is hier te lezen of te downloaden in pdf-vorm: https://www.cidi.nl/wp-content/uploads/2023/06/CIDI-Monitor-antisemitische-incidenten-2022-26-06-2023.pdf

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking