Ahava
Commentaar

Ahava

Esther Voet 17 september 2020, 11:54
Ahava

Hoewel het jaar 5780 eindigt met verbluffende ontwikkelingen in het Midden-Oosten – waarover met hypocrisie doordrenkte media hun schouders ophalen – denk ik dat velen een dikke vette punt achter 5780 willen zetten. Een onzichtbare, dodelijke vijand zette de wereld op z’n kop en rukte ons uit ons gejaagde leven. We werden op onszelf teruggeworpen en veel wat van wereldbelang leek, zoals dat leuke nieuwe jurkje voor het feestje en die afspraak met een verre kennis, bleek ineens gemakkelijk te verbannen van onze prioriteitenlijst.

Zaken die velen van ons als vanzelfsprekend beschouwden, onze gezondheid en de liefde van onze naasten, kregen verdiende prioriteit. Ik weet niet hoe het u is vergaan, maar de band met mijn dierbaren is de afgelopen maanden extra versterkt en de liefde die we voor elkaar voelen, hebben we meer dan gebruikelijk aan elkaar getoond, ondanks die vermaledijde anderhalve meter. Ik heb dat als een verrijking ervaren, evenals mijn herontdekking van de natuur. Omdat reizen onmogelijk was, werd mijn dakterrasje een toevluchtsoord waar ik alle bloempjes uit de knoppen probeerde te kijken. Iedere avond genoot ik weer van het nest met zeven (!) jonge merels, die inmiddels stevig uit de kluiten gewassen zijn. Ik heb een hele trits boeken gelezen en beluisterd en mijn huisje extra gezellig gemaakt, want als je dan toch opgesloten zit tussen vier muren, kunnen die maar beter het aankijken waard zijn.

Bij anderen zag ik dat een andere eerste levensbehoefte, eten, nog belangrijker werd. Op sociale media kwamen de mooiste gerechten langs, die bereidingstijden vergden die we normaal niet hadden of wilden hebben. Het zijn elementaire zaken: gezondheid, liefde, de natuur, eten en voedsel voor de ziel. Als we misschien één les uit deze periode kunnen leren, dan is het dat we wat beter hoofden bijzaken van elkaar kunnen onderscheiden.

Hoewel wij als redactieteam elkaar al sinds maart niet hebben gezien, is de solidariteit onderling nog groter dan voorheen: met z’n allen hebben we de schouders eronder gezet, ook onder dit 104 pagina’s tellende Rosj Hasjananummer. Het is het dikste in lange tijd, met veel liefde voor u gemaakt nu u meer tijd heeft om het door te pluizen. Ahava, het Hebreeuwse woord voor liefde, vindt u ook terug op pagina 41. Gezondheid en liefde, de twee belangrijkste zaken in het leven. Wij wensen u daarvan een overvloed voor 5781. Sjana tova oemetoeka.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking