Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Amerikaanse Joden overweldigend voor Biden en tegen Trump

Redactie 26 juni 2023, 17:31
Amerikaanse Joden overweldigend voor Biden en tegen Trump

Uit een nieuwe peiling blijkt dat de Democratische presidentskandidaat Joe Biden een gat van liefst 50 procent heeft geopend op zijn Republikeinse uitdager Donald Trump onder Amerikaans-Joodse kiezers. De huidige president kan rekenen op de stem van 72 procent van de Joden in de Verenigde Staten, zijn voorganger op slechts 22.

De peiling werd uitgevoerd door het Jewish Electoral Institute onder 800 respondenten, de foutmarge lag bij plus of min 3,5%. De cijfers wijken weinig af van de twee eerdere verkiezingen waaraan Trump deel nam. Bij zijn gewonnen tweestrijd met Hillary Clinton stemde volgens een peiling 71 procent op de Democrate. Bij Trumps nederlaag tegen Joe Biden vier jaar later werd gepeild dat tussen 60 en 77 procent van de Amerikaanse Joden voor de huidige president koos.

Alleen een meerderheid onder orthodoxe Joden steunt Trump

Overigens zou het voor de Joodse stem weinig uitmaken als een andere Republikein Trump zou verslaan in de voorverkiezingen om de kandidatuur van die partij. Slechts 19 procent van de Amerikaans-Joodse kiezers bekijkt Trump in een positief licht, maar dat ligt bij zijn voornaamste uitdager, gouverneur van Florida Ron de Santis, niet significant hoger: 21 procent.

Een uitzondering op het in de peiling geschetste beeld wordt gevormd door orthodoxe Joden: zij steunen in meerderheid Trump. Ook bij de verkiezingen in 2016 en 2020 zou deze groep met een ruime meerderheid voor de Republikein gekozen hebben.

Onder niet-Joodse Amerikanen is het een nek-aan-nek-race tussen Biden en trump. Website Real Clear Politics, die de verschillende peilingen weegt, houdt het op 43,7 – 43,6 procent in het voordeel van Biden. Saillant detail: de grootste groep Amerikanen zou liever geen van beiden als kandidaat zien. 36 procent heeft een negatieve kijk op zowel Trump als Biden, 33 procent is alleen positief over Trump, 32 alleen over Biden, en slechts 31% beschouwt beide kandidaten in een positief licht.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (3)
Bas Fortuin 28 juni 2023, 14:54
Verbeterde versie: Voor Israël maakt het niets meer uit of Biden of Trump president wordt. Amerika is nu een Lame Duck is failliet, nog erger: Een burgeroorlog dreigt. Rusland hetzelfde verhaal! Het Israëlische volk samen met de Knesset moeten zich nu daarop voorbereiden en die ene succesvolle uitweg kiezen [Ezechiël 20:32-44] die vele Joodse profeten al lang geleden getoond hebben. Laat premier Netanyahu samen met de Knesset snel een dag van vasten en gebed uitroepen zoals de profeet Joël adviseert.
tiki 29 juni 2023, 08:11
Ondanks alle polls weet geen mens wie de uiteindelijke kandidaten worden en zijn het dus gewoon overlevingsstrategieen van PR buro's, die sowieso de bal meestal mis slaan maar....... 'indien het Biden het zou zijn is dat natuurlijk fantastisch nieuws. Progressieve VS Joden zijn goede Amerikanen en steunen daarom Biden, de 80 jarige president die een nog grotere Israel vriend blijkt dan Obama & Carter. Om de wereldvrede te bewaren zoekt hij contact met de progressieve Ayatollah's in Iran en boycot hij Netanyahu, de schurk die alléén maar settelments kan bouwen op palestijns grondgebied, alhoewel hij en zijn EU vrienden toch duidelijk hebben gemaakt dat Joden NIET op 5.760 jarig Joods grondgebied mogen bouwen! Dat is illegaal en tegen het Internationaal recht! En dáárom blijven US Joden de Democratische partij steunen evenals J'Street, Israel Apartheid week, Jews for Palestine & BLM. Ook progresieve Slut Walking Joodse activistes begrijpen waarom de Israelische vlag geweerd 'moet worden en i.p. daarvan de vrouwvriendelijke PLO vlag mag wapperen. Een land als Israel kan je als Amerikaanse Zionist met goed fatsoen niet steunen. Jawel, onze Amerikaanse broeders & zusters zijn een échte meerwaarde voor het Joodse volk & Israel. LOL!
tiki 29 juni 2023, 11:20
"In major gaffe, Biden claims Putin is losing war in Iraq US Pres. Biden mixes Iraq with Ukraine, India with China, in two separate incidents less than a day apart". Gelukkig dan maar dat Amerikaanse Joden in grote getale op deze fantastische leider blijven stemmen en wij rustig kunnen slapen want deze president waakt over ons...... LOL!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *