Amerikaanse Joden overweldigend voor Biden en tegen Trump
Buitenland

Amerikaanse Joden overweldigend voor Biden en tegen Trump

Redactie 26 juni 2023, 17:31
Amerikaanse Joden overweldigend voor Biden en tegen Trump
In this combination image of two photos showing both President Donald Trump, left, and former Vice President Joe Biden during the first presidential debate Tuesday, Sept. 29, 2020, at Case Western University and Cleveland Clinic, in Cleveland, Ohio. The first debate pitting Republican President Donald Trump against Democratic challenger Joe Biden was not a highlight of political oratory in the eyes of many overseas. Yet interest ran high for its potential impact on what may be the most consequential U.S. election in years, now just over a month away. (AP Photo/Patrick Semansky)

Uit een nieuwe peiling blijkt dat de Democratische presidentskandidaat Joe Biden een gat van liefst 50 procent heeft geopend op zijn Republikeinse uitdager Donald Trump onder Amerikaans-Joodse kiezers. De huidige president kan rekenen op de stem van 72 procent van de Joden in de Verenigde Staten, zijn voorganger op slechts 22.

De peiling werd uitgevoerd door het Jewish Electoral Institute onder 800 respondenten, de foutmarge lag bij plus of min 3,5%. De cijfers wijken weinig af van de twee eerdere verkiezingen waaraan Trump deel nam. Bij zijn gewonnen tweestrijd met Hillary Clinton stemde volgens een peiling 71 procent op de Democrate. Bij Trumps nederlaag tegen Joe Biden vier jaar later werd gepeild dat tussen 60 en 77 procent van de Amerikaanse Joden voor de huidige president koos.

Alleen een meerderheid onder orthodoxe Joden steunt Trump

Overigens zou het voor de Joodse stem weinig uitmaken als een andere Republikein Trump zou verslaan in de voorverkiezingen om de kandidatuur van die partij. Slechts 19 procent van de Amerikaans-Joodse kiezers bekijkt Trump in een positief licht, maar dat ligt bij zijn voornaamste uitdager, gouverneur van Florida Ron de Santis, niet significant hoger: 21 procent.

Een uitzondering op het in de peiling geschetste beeld wordt gevormd door orthodoxe Joden: zij steunen in meerderheid Trump. Ook bij de verkiezingen in 2016 en 2020 zou deze groep met een ruime meerderheid voor de Republikein gekozen hebben.

Onder niet-Joodse Amerikanen is het een nek-aan-nek-race tussen Biden en trump. Website Real Clear Politics, die de verschillende peilingen weegt, houdt het op 43,7 – 43,6 procent in het voordeel van Biden. Saillant detail: de grootste groep Amerikanen zou liever geen van beiden als kandidaat zien. 36 procent heeft een negatieve kijk op zowel Trump als Biden, 33 procent is alleen positief over Trump, 32 alleen over Biden, en slechts 31% beschouwt beide kandidaten in een positief licht.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking