Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Ammehoela

Esther Voet 09 juni 2022, 08:00
Ammehoela

Tijdens de research voor het artikel over Bergjoden in Azerbeidzjan stuitte ik op de opvallende vriendschap tussen dat land en Israël. In het laatste treffen tussen Azerbeidzjan en Armenië om de enclave Nagorno-Karabach in 2020, vroegen Armeense vrienden zich verontwaardigd af hoe Israël het in z’n hoofd haalde partij te trekken voor de islamitische vijand. Maar Israël koestert warme relaties met Azerbeidzjan. De reden? Eén woord: Iran. Azerbeidzjan heeft een lange grens met Israëls aartsvijand en ook de Azeri’s bekijken de atoomontwikkelingen in de Islamitische Republiek met argusogen. En is in de politiek de vijand van je vijand niet je vriend?

Over vriendjespolitiek gesproken: Hilversum – leest u mee, NPO? – had best wat meer aandacht kunnen besteden aan de onwelriekende affaire die HP/De Tijd-journalist Ton F. van Dijk en mediajournalist Mark Koster vorige week onthulden. In de hoofdrol: de pasbenoemde D66-wethouder in Amsterdam, Shula Rijxman. Nog maar koud was zij NPO-bestuursvoorzitter af – er wordt gefluisterd dat ze moest vertrekken – of ze kreeg van haar partijgenoten dit klusje in de schoot geworpen. Terwijl Rijxman trots poseerde met een lintje voor bewezen diensten bij ‘de publieke’, bleek dat een klokkenluidster vorig jaar aan de bel had getrokken over handjeklapdeals. Onder leiding van Rijxman zou heimelijk zijn afgesproken tv-coryfeeën veel meer te betalen dan wettelijk is toegestaan.

De klokkenluidster sprak in het diepste geheim met Tweede Kamerleden El Yassini (VVD) en Van der Molen (CDA), die de zaak serieus namen en ermee naar minister voor Onderwijs en Media Arie Slob stapten. Die gaf op zijn beurt zijn secretaris-generaal Marjan Hammersma opdracht de zaak in absolute vertrouwelijkheid te onderzoeken. Wat Slob en de klokkenluidster niet wisten, was dat Hammersma en Rijxman een meer dan innige vriendschap onderhouden en vorig jaar nog een hotelkamer in Dokkum deelden. Na het gesprek van de klokkenluidster met Hammersma viel het stil. Daarnaast kwam aan het licht dat Rijxman als formeel onafhankelijke NPO-voorzitster haar goede D66-vriendin Sigrid Kaag in de verkiezingsperiode had geadviseerd. Hilversum bleef zwijgen als het graf.

Onderzoek naar deze zaak is nu in handen van, daar zijn we weer, D66-staatssecretaris Gunay Uslu. In ieder geval hebben de hoofdrolspeelsters alle schijn tegen. En dan klagen de bewindslieden over het feit dat steeds minder mensen vertrouwen hebben in de politiek. Ik zal met argusogen het plenaire debat over deze zaak in de Kamer volgen. Intussen: nieuw leiderschap? Ammehoela.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
Ric van Kempen 09 juni 2022, 15:20
Oh mijn hemel! Wat goed dat deze praktijken aan de kaak worden gesteld. Complimenten voor Esther Voet. Laat ik maar niets zeggen over D66 - ooit mijn voorkeurspartij. Héél lang geleden.
Hanneke gelderblom 11 juni 2022, 11:33
Heel goed dat dit soort vriendjespolitiek onthuld wordt. Maar nu graag ook iets over socialistisch vergelijkbaar gedoe. Daar horen we vrijwel nooit iets over terwijl juist deze zogenaamd onafhankelijke progressieven vrijwel continu en al jarenlang bezig zijn ongestraft D66 uit te schakelen of te bekladden
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *