Amsterdam huilt
Commentaar

Amsterdam huilt

Esther Voet 09 mei 2024, 07:00
Amsterdam huilt

Toen ik de kop ‘Amsterdam huilt’ eens gebruikte boven een commentaar in 2011, kwam dat me op een woedende reactie van de legendarische Gerry Mok te staan. Hoe durfde ik dat lied van Rika Jansen te misbruiken voor een futiliteit? Wist ik niet hoe beladen dat lied was? Hoe niets te vergelijken was met de situatie die ‘Zwarte Riek’ bezong? De enorme leegte die in onze hoofdstad heerste nadat zoveel Joden niet waren teruggekomen uit de kampen en duidelijk werd hoe groot de kaalslag was? 

Ik vraag me af of Gerry nog steeds woedend zou zijn nu ik die kop opnieuw gebruik. Een kop die eigenlijk zou moeten luiden: Nederland huilt. Want er is nogal wat veranderd sinds die uitbrander van Gerry. Met als dieptepunt de laatste weken, met een versjteerde nationale dodenherdenking en Joden die weer fysiek worden aangevallen. Zo zoekt de politie in Amersfoort getuigen die zagen hoe op het Neptunusplein een Joodse vrouw werd aangevallen terwijl zij op weg was naar de supermarkt. Er zijn camerabeelden van. De politie: “Het gaat om twee meisjes van ongeveer 17 jaar, van wie de ene een witte hoofddoek droeg met daarbij een witte jas.” 

Schurkenstaten als Noord-Korea en Iran worden zelfs door studenten geroemd om hun Israëlhaat

Intussen brullen hele volksstammen in de straten dat Gerry’s geliefde Israël moet worden weggevaagd. Dat mag allemaal, want het woord ‘Joden’ is nu vervangen door ‘zionisten’. Talloze media kiezen, ongetwijfeld onder druk van bepaalde maatschappelijke groeperingen, eieren voor hun geld en verdraaien waar mogelijk de feiten zodanig dat de Joodse staat de kwaaiste pier ter wereld is. Schurkenstaten als Noord-Korea en Iran worden zelfs door studenten – je zou denken: toch niet de achterlijksten – geroemd om hun Israëlhaat.

Intussen presteert de NPO het om de opvolger van de uiterst succesvolle, educatieve en bejubelde serie De Joodse Raad met een drogreden naar de prullenbak te verwijzen. Die opvolger, met als titel De terugkeer, zou precies gaan waarover Zwarte Riek zong: wat met de Joden gebeurde ná de oorlog: de kilheid, de onverschilligheid, de hemeltergende gesloten deuren bij voormalige buren en officiële instanties. Ik vraag me af wat de echte reden is geweest voor die weigering door de NPO. Is er misschien gedacht: tja, bij De Joodse Raad konden we tegen die Joden nog een beetje ‘eigen schuld, dikke bult’ zeggen … maar laten we ze vooral niet te veel slachtoffer maken? Of: laten we ze vooral niet te veel aandacht meer geven? Je zou het bijna gaan denken, want die weigering is verbijsterend. Dus ja, Amsterdam huilt.

Opmerkingen (13)
tiki 09 mei 2024, 09:15
Daar waar de leugen regeert, daar loopt het verkeerd. Deze anti Israel demonstraties op Universiteiten en straten komen niet zomaar uit de lucht vallen, maar zijn de uitbarsting van de vulkaan die al jaren borrelt maar werd genegeert. Het maakt deel uit van een internationaal anti Joods pogrom, gepromoverd' tot 'anti Zionisme, anti Israelische regering, 'anti Ben Gvir & Smotrch, 'anti bezetting, 'anti agressieve colonisten, 'anti Israel of 'anti Joden die zich verdedigen, praten & bestaan! Dit gecoordineerde pogrom, van intellectuele Gutmensch, verspreid door een onwetende/manipulerende media en politiek gestuurd & gelegitimeert door de grootste politiek corrupte maffia bende, de Verenigde Nazi's & zijn club van geassocieerden zoals UNESCO, UNHRC, UNWRA & politiek medeplichtigen zoals ICJ, ICC en "vrienden" zoals EU draaikonten & een verwarde US president.
tiki 09 mei 2024, 09:37
Protesterende studenten. Zij worden 'opgeleid' door manipulerende 'professoren' zonder kennis over Jodendom, Israel, Islam, "palestijnen & palestina' en hun connectie. Social media i.p.v. geschiedenis, waardoor de leugen van gisteren "de waarheid" is van vandaag. Educatie via Tiktok & al Jazeera en dus, 'waar de leugen regeert, daar loopt het verkeerd en daar staan we nu want er bestaat geen vacuum. Dit is het resultaat wanneer democratische plichten worden genegeerd & democratische "rechten" de straat regeert. Waar vrijheid van meningsuiting de VRIJHEID van mensen & 'hun mening overneemt. Waar aggressieve agitatoren halsstarrig demonstranten worden genoemd.. Waar anti Joden hetze verward word met "pro palestijnse' demonstratie. DAAROM huilt Amsterdam, Nederland & de wereld, want dit is nog maar het begin! De geest is uit de fles en die heeft de vorm aangenomen van UNiversele VRIENDEN van HAMAS & moeten alle Joden in het gas.
Henk Jonker. 09 mei 2024, 09:41
Amsterdam huilt? Nederland huilt! De wereld huilt! Het zijn barre tijden voor Israël en de strijd tegen het kwaad. Dat Joden tegenwoordige term Zionisten als een contenerbegrip worden misbruikt is beangstigend . Nuttige TOTALER KRIEG Woke idioten zoals Gretta Thunberg , Queers for Gaza en Tofik Dibi geven Zionisten overal de schuld van. De infiltratie van dubieuze Islam fanaten bij de universiteiten is weerzinwekkend BELIAL, daarom koester ik mensen zoals Esther Voet, Joop Soesan , Nausicaa Marbe , en Leon de Winter waarbij ik velen anderen vergeet te benoemen en ja Johan Derksen ze zijn Joods en wat dan nog? Dat er zo weinig aandacht gegeven wordt aan de 7- oktober gevangen genomen onschuldige gijzelaars door de wereldmedia en wereldleiders blijft weerzinwekkend barbaars.
Hendrik E.M. 09 mei 2024, 11:59
Kritische geluiden van intelligente mensen die studeren en doceren aan een universiteit….?! Wat een kortzichtigheid! Van hen had juist een hogere graad in ontwikkeling en beschaving verwacht mogen worden. Dat wat aan schade en schande door hen is veroorzaakt tart alle regels van het recht en eigendommen. Wat AT5 liet zien heeft dit niets meer te maken met het recht van demonstratie. Dit is complete jodenhaat! In De leuzen die men uitkraamt roept men om genocide van de Joden, van Israël! Dat volk Israël, dat er al vele duizenden jaren eerder was dan dat er Batavieren in Nederland kwamen. Er is nog een ander lied dat gaat over: de blanke top der duinen, dat schittert in de zonnegloed. Een lied uit de jaren ‘60 Het gaat over Nederland. Een Nederland dat niet meer bestaat. Mijn hart huilt.
tiki 09 mei 2024, 14:07
@Henk Jonker....Johan Derksen, dat is het niveau van Nederland 2024. . Onderbroekenlol als volks wijsheid! Waar zijn hersenen horen te zittten, vult een voetbal deze ruimte. Bij het zien van Tofik Dibi loopt de domheid schreeuwend weg & Gretta is het natuur gelaat van openlijk misbruik om over de "Gaza Queers"idioten maar te zwijgen want die zijn helemaal de weg kwijt, waarschijnlijk omdat ze geestelijk nog in de kast zitten.
Frans Koster 09 mei 2024, 15:02
Ester, weet dat er veel niet Joodse mensen zijn die graag hun sympathie willen laten blijken en zich ergeren aan het tuig dat de Joodse gemeenschap aanvalt. Gewone mensen die met hen het verdiet delen dat hun wordt aangedaan door nitwits, die totaal geen interesse in de echte geschiedenis van het jodendom hebben. Voel jullie gesterkt door deze weldenkende, huilende Nederlanders!
Daan Baart 09 mei 2024, 18:37
Waarom geen protesten tegen b.v. Rusland, Noord Korea, Iran enz. Zijn die studenten zo dom? De eindstrijd komt spoedig, de Messias zal overwinnen. Dan is het pas vrede. Tot die tijd blijf ik als Christen het Joodse volk liefhebben en steunen.
G de Greef 09 mei 2024, 22:07
Beste Esther, je teksten zijn altijd raak. Daarom bij VandaagInside, zijn de opmerkingen van de seniele Derksen....stuitend. Hij moet bijgespijkerd worden, denkt altijd de wijsheid in pacht te hebben. Voor nu, het alkerbeste gewenst.
Gerrit Meeuwissen 09 mei 2024, 22:43
Adhesie voor de column van Esther Voet. Het is om te huilen wat er uit de kast wordt gehaald om de Joden weer te beschuldigen, aan te klagen en aan te vallen. Het dreigt faliekant mis te gaan in Amsterdam, in Nederland en in de wereld. En toch, laat ons de moed niet verliezen.
H.D. de Vries 10 mei 2024, 01:16
Alleen Amsterdam, Nederland of alleen Europa te noemen is inmiddels behoorlijk bijziend. Ook de VS of Australië e.v.a. kennen immers hetzelfde probleem. Buiten de al historisch linkse salonfähige Jodenhaat heeft de 'geciviliseerde'wereld een verschrikkelijke impuls gekregen door haar ongebreidelde naastenliefde. 'Wir schaffen das' hoor ik Merkel nog zeggen over de import van de honderdduizenden moslim asielvragers. Helaas dacht ik toen al dat dat te optimistisch zou blijken. Nu het wereldmedelijden met de 'dode kinderen' in Gaza de sentimenten opschroeft wordt men door krachten vanuit het antisemitische Midden-Oosten gekaapt. Door het doorgegroeide aandeel inwoners met roots in moslimlanden wordt Jodenhaat vanuit Hamas geliëerde kringen hefboomswijs op anarchistische wijze met kracht aan gemakkelijk te beïnvloeden juvenielen aangesmeerd. M.i. is het tegenwicht een rechts georiënteerde wereldpolitiek waarvan tegenwoordig al sprake lijkt. Het asielbeleid moet op de schop!
Shlomo Itai 10 mei 2024, 20:18
Intelligentie is geen garantie voor moraliteit. Het helpt je wel doelen te bereiken, of die nu goed of slecht zijn. Intelligentie is ook niet hetzelfde als wijsheid. Een wijze student zou er natuurlijk niet voor kiezen om in zee te gaan met kolonisten die ervan dromen om van Nederland en van de rest van Europa een fascistische islamitische theocratie te maken. Ze waren nog te jong en niet geïnteresseerd tijdens de IS-jaren, anders zouden ze begrijpen wat hun en hun kinderen straks HIER naar alle waarschijnlijkheid te wachten staat.
Geert ter Horst 12 mei 2024, 01:47
Beste Esther, Bedankt voor het ophalen van herinneringen aan Gerry Mok. Een geweldige columnist van het NIW. In mijn omgeving werd vroeger wel eens gevraagd: "Zo, en had Gerry nog wat te Mokken?" Dit was een ironische wijze van zeggen om bewondering jegens hem te uiten. Een man uit één stuk die geen blad voor de mond nam en gerust schreef over "het verrekte Palestinaatje" en meer van dergelijke frasen. Maar of Gerry Mok het nu met je eens zou zijn of niet, inhoudelijk heb je groot gelijk. Dit is niet het Amsterdam zoals wij het kennen. Wat hier is gebeurd, een hysterische, psychotische bende die uitbarst in geweld en dit poogt uit te leggen als studentenprotest, met hoogleraren die hen ondersteunen, is een schandvlek voor de hoofdstad en voor heel Nederland.
Rudolf 15 mei 2024, 23:16
Beste Esther, ik schaam mij voor de huichelachtige opstelling van B & W, Universiteitsbestuur van de UVA en nu weer het bestuur van het Concertgebouw. Het ultieme voorbeeld van weke ruggen en slappe knieën onder het mom van recht op demonstraties die doelgericht zijn op onze Joodse medeburgers. De hoofdstad wordt gegijzeld door supporters van terroristen.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *