Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Archief

Esther Voet 03 september 2020, 11:10
Archief

Ze liggen allemaal in kasten op de redactie, de NIW’s vanaf 1945. Loodzware, streng ogende zwarte leggers waarin de jaargangen gebonden zijn. De grootste dateren uit de tijd dat het NIW nog een echte krant was, bladzijden gevuld met veel killekolder. Nog steeds hebben veel abonnees het over ‘hun krantje’ terwijl we natuurlijk al jaren op tijdschriftformaat uitkomen. Met enige regelmaat blader ik oude uitgaven door, en sinds we zijn veranderd van grijze, met woordjes volgeplempte pagina’s naar een kleurig tijdschrift, heeft ook de inhoud van het NIW zich verbreed. Naast het laatste nieuws, interviews, politieke analyses, cultuurtips met een houdbaarheid van slechts veertien dagen, columns, opinies, en oké, een heel klein beetje killekolder, is er ruimte voor achtergrondverhalen en tijdloze historische artikelen. We zijn meer over de grens gaan kijken en dan bedoelen we niet alleen naar Israël, maar ook naar al die andere buitenlanden, waaruit onze enorme culturele en geschiedkundige rijkdom blijkt.

Informeren, dat was en is ons hoofddoel. Informeren over verleden en heden. Natuurlijk voor u als abonnee, in eerste, tweede en derde instantie. In de loop der jaren hebben we veel artikelen gepubliceerd die de tand des tijds doorstaan. Die nog steeds even informatief zijn als een aantal jaar geleden. En niet alleen voor een Joods publiek, maar ook voor degene die geïnteresseerd is in Joodse geschiedenis en cultuur in de ruimste zin des woords.

Met onze nieuwe website kunnen we dat archief ontsluiten. Daarom zijn we deze week begonnen een aantal van die oude, tijdloze artikelen uit de schatkamer van ons archief online te publiceren. Artikelen die we jaren geleden al in het NIW afdrukten en die losstaan van de – helaas vaak negatieve – waan van de dag. Artikelen die ons bewuster maken van die eeuwenlange geschiedenis waar Joden als volk op kunnen terugkijken. Lekker leesvoer, dat ook in deze onzekere tijden een gevarieerd beeld toont van onze identiteit en waar we vandaan komen. Denk aan bijvoorbeeld biografieën en verslagen uit het buitenland. Het eerste artikel dat nu online is geplaatst, over een telg uit de Rothschilddynastie, las u twee jaar geleden in het NIW. Een van de eerste reacties: ‘Wat leuk om nog eens terug te lezen!’ Kijk, daar doen we het voor. Dus werp zo af en toe een blik op onze website. Wie weet wat u daar voor (her)lezenswaardigs tegenkomt.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *