Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Beste demonstranten,

Esther Voet 02 november 2023, 07:00
Beste demonstranten,

Jullie gaan en masse de straat op met kreten als genocide, etnische zuivering, free Palestine en From the river to the sea. Maar antisemieten zijn jullie niet. Ik heb een paar vragen aan jullie. 

Kennen jullie Jarmoek? Jarmoek is een buitenstad van Damascus. In de Syrische burgeroorlog stierven daar tienduizenden Palestijnen. Ze werden vermoord of verhongerden zo erg dat ze zelfs katten aten. Gingen jullie toen de straat op? Nee. Al jaren en jaren worden Palestijnen hevig gediscrimineerd in Libanon, en zelfs in het relatief milde Jordanië. Enig protest van jullie gehoord? Nee. 

En Egypte, waar de inwoners na de Camp David-akkoorden in 1979 een vreugdedansje maakten omdat ze eindelijk van Gaza af waren, weigert nu zelfs maar één humanitaire vluchteling (tijdelijk) uit Gaza toe te laten. Een minister zei zelfs: “We zijn bereid miljoenen mensenlevens op te offeren om ons ervan te verzekeren dat niemand ons territorium binnenkomt.” Bij jullie? Krekels. 

Al jaren en jaren worden Palestijnen hevig gediscrimineerd in Libanon Enig protest van jullie gehoord? Nee

In Chinese concentratiekampen zitten een miljoen Oeigoeren. Er zijn 300 duizend Soedanese moslims vermoord in Darfur. Een kleine miljoen Rohingya-moslims zijn gevlucht uit Myanmar. Hallo, zijn jullie daar nog? Het is zo stil.

Jullie willen Palestina bevrijden. Welk Palestina? Dat van de islamistische terreurbeweging Hamas? Dat homoseksuelen de dood in jaagt? Hebben jullie het alleen over de Westoever? Waar een oude, corrupte en zwakke leider door Israël in het zadel wordt gehouden? Maar als daar democratische verkiezingen zouden zijn, zou het veranderen in Gaza II. Of hebben jullie het wellicht over zowel Israël als de Palestijnse gebieden? Ik zie dat die vraag jullie weleens gesteld wordt, en dan komt er geen enkel zinnig antwoord uit. 

Denken jullie werkelijk dat de Israëli’s, gewend aan de vrijheid die je in het Midden-Oosten nergens anders ziet, vrijwillig de klok zullen terugdraaien? Of hebben jullie na de zo gewenste ‘bevrijding van 75 jaar bezetting’ een Palestina voor ogen waar precies moet gebeuren wat jullie Israël verwijten? Etnische zuivering? Wees eens eerlijk? Weten jullie dat een vijfde van de Israëlische bevolking bestaat uit moslims? Die nergens anders in het Midden-Oosten zoveel vrijheid genieten dan in uitgerekend het land dat jullie zo haten?

Je hoeft mij niet te antwoorden. Kijk gewoon eens in de spiegel en vraag jezelf af of de reden waarom je nu brullend door de straten marcheert, wellicht een klein beetje te maken kan hebben met Jodenhaat. Misschien een ietsiepietsie.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (31)
tiki 02 november 2023, 08:15
Wellicht een klein beetje te maken hebben met Jodenhaat? Niet wellicht, maar zéker & zonder schroom! Argumenteren is écht een gepasseerd station. De Jodenhaters zien hun aanhang groeien & verkeren in totale euforie. Het énige dat werkt is je eigen programma doorvoeren en de rest met 'hun gelijk laten argumenteren & protesteren. Dat is precies wat Israel nu 'eindelijk doet. Hopelijk blijft dat zo!
Marc van den Oord 02 november 2023, 09:18
Zo waar...het is ronduit schokkend hoeveel "kennis" er bij al die demonstranten aanwezig is.....zero nappie nul..wel kennis door face news en complot theorieën die al honderden jaren bekent zijn. Esther; ik lees en hoor je graag! Sjalom en wij (mijn vrouw en ik) denken aan je!
Jelle slager 02 november 2023, 09:45
Een hele rake reactie van Esther Voet. Ze slaat de spijker op zijn kop. Wat er speelt is puur antisemitisme en het interesseert de meeste journalisten dat er elders Palestijnse Arabieren worden vermoord en hoeveel alleen als het in Israël gebeurd wordt er moord en brand geschreeuwd. Hoe hypocriet zijn de meeste kranten en regeringsleiders? Dus Israël moet deze klus afmaken en daarna hezbollah elimineren en daarna Iran ontdoen van vernietigingswapens en daarna de Gaza en Jedea en Samaria volledig annexeren want dat hoort nu eenmaal bij Israël en nog meer
Tom Hendrix 02 november 2023, 10:09
Geheel mee eens.
Shlomo Itai 02 november 2023, 10:21
Het is de religieuze plicht van moslims om te proberen om te leven zoals de profeet Muhammad leefde. Het is dus niet vreemd dat de vraag wordt gesteld of de profeet een spiegel heeft gebruikt. De internet-islam-authoriteit sheikh Abdurrahman Khan zegt daarover: De aanwijzingen dat de profeet een spiegel heeft gebruikt zijn zwak. Misschien verklaart dat waarom veel moslims terughoudend zijn met het gebruiken van een spiegel.
Ron Aret 02 november 2023, 10:25
Spijker op de kop, ik ben niet van Joodse afkomst, 62 jaar en de vele verhalen gehoord en gelezen van de pogroms toen en die nu ook weer de kop opsteken. Kijk naar Dagestan. Het is inderdaad de stuitende hypocrisie wat we nu mee maken, en het maakt me bang voor de toekomst wat de gevolgen kunnen zijn voor de Joodse gemeenschap in Israël en zeker ook in de rest van de wereld. Het is zo jammer dat de jongere generaties in de jaren hiervoor alleen de andere kant hebben gehoord.
Tooske 02 november 2023, 10:28
En zo is het!
Gerda Schrijver 02 november 2023, 10:52
Een goede column van Mevr Esther Voet. Dank u wel. Feiten op een rij. Niets, dan alleen maar de waarheid in deze column. Deze " beste demonstranten", gaan briesend en brallend de straten over in Nederland, met hun Jodenhaat. Oren gesloten voor de werkelijke feiten. Wat een trieste constatering,.. helaas. Ik moest sterk denken aan een Joods gezegde. ***Wie kwaad wordt als hij de waarheid hoort, mag zich er niet over verwonderen dat hij haar niet hoort.***
Ruud 02 november 2023, 11:07
Om nog maar te zwijgen over de 337.000 Jemenieten die de afgelopen jaren zijn afgeslacht door moslims (broeders). Weinig of niets over vernomen, niemand de straat op etc.
josè marz 02 november 2023, 11:07
Ja, het is haat tegen de Joden en de meesten weten niet eens precies waarom? In de Bijbel wordt dat, waarom beschreven!! Maar daar staat ook, dat de God van de Bijbel, de vijanden van Israel zal vernietigen, als zij niet tot berouw / inkeer komen! Het land is van Israel, niemand zal ze dat kunnen afnemen, dat staat ook in de Bijbel, daar vindt je de enige Waarheid!
Marlou 02 november 2023, 11:11
Uitstekende observatie en gestoeld op haarzuivere feitelijkheden. Hoe komt het toch dat NL "kwaliteitskranten" (NRC en Volkskrant) en NPO niet in staat zijn een dergelijke analyse te presenteren? Zij beschikken toch over betaalde professioneel opgeleide journalisten alsmede correspondenten in die regio? Het antwoord ligt voor de hand, zelfcensuur & onwil & onwetendheid & bang voor van alles. Ja vooral bang voor de paralelle samenleving in ons land, ...ja die ....; ja bang om afgezeken te worden in de woke community, ja bang voor eigen - internationale - carriere etc. ps: ik zie net dat Jort Kelder ook al in de ban is van de Hofdstad "chick" zoals hij die noemt. Bah! Dit mens is niets anders dan een veroordeelde ex-terrorist die destijds uitgezet had moeten worden. Bah!
Piet Creutzberg 02 november 2023, 11:31
De spijker op zijn kop.
O 02 november 2023, 12:04
Ik dacht tot voor kort dat de selectieve verontwaardiging van (blank) links inderdaad te maken had met anti-semitisme. Maar stel je eens voor dat Israel een Christelijk land was, met mensen uit Europa die vanuit hun overtuiging naar het heilige land toe trokken. Ik denk dat de reactie dan nog heviger zou zijn vanuit linkse hoek. De Anti Israel reflex komt volgens mijn niet vanuit anti-semitsme, maar vanuit anti-blank/kolonialisme sentimenten. Telkens als ik een representant van de Israelische regering op TV zie, is dat een roomblanke, perfect engels sprekende persoon. Geen wonder dat (slecht geinformeerde) mensen hier denken dat Israel een Europese Kolonie is. Als ze er wel eens zouden komen zouden ze zien dat Israel een goed werkende multi culturele samenleving is. Als je deze mensen nu van anti-semitisme beticht en ze bij zichzelf te rade gaan en er vervolgens achter komen dat ze dat niet zijn, is dat olie op het vuur. En Israel zou zich vaker moeten laten vertegenwoordigen door niet roomblanke vertegenwoordigers voor de beeldvorming van "Progressief" links. Want voor slachtofferschapt werkt daar "hoe donkerder hoe zieliger" nou eenmaal
Janszn 02 november 2023, 12:14
Een waarheid als een koe. Maar toch. De massa laat zich beïnvloeden door nieuws, video's. Vooral die laatsten laten reselijkebeelden zien. Die blijven hangen in het brein.Zonder beelden minder reacties. De joden zullen het weer erg moeilijk gaan krijgen. Vreselijk.
Herman Hanauer 02 november 2023, 12:43
Wat zou het goed zijn dat meer mensen jouw stukjes zouden lezen Esther Je zegt de waarheid zoals het is.
A. Vos 02 november 2023, 13:58
Helemaal mee eens mw. Voet. Domheid is de grootste zonde.
Giny Pool 02 november 2023, 16:20
Wij , die achter Israël staan moeten ons l laten horen! We hoeven niet direct met vlaggen de straat op ,kleine dingen zoals het zichtbaar dragen van een magen David, en doorsturen de geweldige columns van Ester , en o.a. Leon de Winter..!!!
Matt 02 november 2023, 17:30
Aan O en Robbie: gezien de bedreigingen aan het adres van Joodse mensen in Europa die helemaal niets met het conflict te maken hebben (denk ook aan de moorden op Joden in Frankrijk door jihadisten) kan ik niet anders concluderen dan dat het om onvervalste Jodenhaat gaat, hooguit hier en daar geholpen door domheid.
tiki 02 november 2023, 19:19
@Piet Kreuzberg, of deze Israel reflex nu vanuit anti Colonialisme, anti wit, anti Joden, anti dit of anti dat is doet er verder niet toe....het is er en is, zoals u zegt, een reflex, een dwangneurose of te vergelijken met het gedrag v.e. gehypnotiseerde na een ''knip van de hypnotiseur. "ISRAEL"....en de zombies gaat los! Dát is de reactie....de oorzaak is gewoon domheid, banale afgunst & jaloezie vermengd met een foute geen & opvoeding. M.a.w.......het is er en blijft er. In sommige seizoenen krijgen we een opleving, waarna het weer (tijdelijk) rustig word, maar verdwijnen zal het nooit, want het zit in de genen en een vaccinatie is er niet.
Louisa 02 november 2023, 19:59
Een uitstekende column !
Frank 02 november 2023, 20:57
Ik weet niet of ik hier als niet-jood iets mag plaatsen? Ik vind dat de nederlandse vrienden van Israel zoals Christenen voor Israel erg voorzichtig zijn. Er zijn ook veel 'bijbel'leraars die hun publiek wekelijks voorzien van hun 'christelijke' visie op zaken. Een ervanis Wilco Vos, die te vinden is op Youtube met "Bijbelse overdenkingen" Die heeft het heel bont gemaakt door de slachtpartij van 7 oktober te relativeren als het om desinformatie van de media zou gaan. Hij doet er nog een schepje bovenop door te verkondigen dat joden in Israel eigenlijk geen Joden zijn, maar Khazaren die daar terecht zijn gekomen, en dat ze nu gewoon elkaar de kop inslaan. Ik heb een keiharde tegenvideo geplaatst met alle bewijzen en beelden en een lesje Israel geschiedenis die kennelijk zo erg zijn dat ik meteen een waarschuwing kreeg van Youtube.
EvanLythemuden 02 november 2023, 22:42
De anti-semitische pro-palestijnse demonstraties wakkeren paradoxaal genoeg de islamofobie aan bij het weldenkende deel van de Nederlandse bevolking.
tiki 03 november 2023, 07:31
@Frank, als niet Christen mag u niet....maar 'moet u iets plaatsen, vooral de waarheid, want die is altijd het eerste slachtoffer van alle conflicten & oorlogen. Hij word veranderd, verdraaid, verpakt, verhandeld, verloochend, verbeterd, verfraaid, genuanceerd, gefabriceerd, gemanipuleerd.Tegen de slimme christelijke Vos zou ik zeggen "beste Wilco, als gelovige & volgeling van de Here Jezus, geboren Jehushuah, zoon van Miriam & Josef, beroep Rabbijn, maakt van Christenen gewoon verkapte Joden.......'en daar wringt het schoentje. Ik ben namelijk niet zeker of hij de Christelijke Inquisities, pogroms & Holocaust had overleeft en daarmee de waarheid aan het licht was gekomen.
Lorens de W 03 november 2023, 08:02
Het is tevens de schuld van alle westerse vrije landen in de wereld, die het antisemitisme weer eens gigantisch de laatste tijd heeft doen verergen. Ikzelf ben op een geradicaliseerde lijst geplaatst omdat ik moslims diverse malen fysiek van mij heb afgeslagen, aangezien ik geen stront van hen vreet. Moslims hebben mij en ook mijn familie diverse malen aangevallen, toen ik mij ben gaan beklagen bij de juiste autoriteiten, ben ik door een Marokkaanse politieagent het politiebureau uitgegooid. En ja, dit gebeurde allemaal omdat ik op diverse platforms, wel criticaster durfde te spuien omtrent de betreffende fascistische totalitaire islam. Het word maar eens tijd dat men zich eens gaat verdiepen in de islam zelf en men zal dan zien, dat het een totalitaire fascistische en tevens een zeer racistische politieke ideologie betreft te zijn. Iedere non moslim globaal gezien, is een potentiële doelwit en wat zich heeft plaatsgevonden in het heilige land Zion zal elders in de wereld ook gebeuren, aangezien de moslim in diverse vrije landen zeer talrijk zijn geworden. Let op mijn woorden nu en lees mijn opmerking, maar over vijf jaar weer terug. Welterusten linkse liberale dwazen!
Fleur Levy 03 november 2023, 17:06
Bulls Eye!!! ook doodstil op Black September 1970. Aan de titel kan toegevoegd worden: Beste Demonstranten & Nederlandse Media. Zijn we blind of kijken we weg? Recht om te demonstreren en vrijheid van meningsuiting, maar WEL binnen de grenzen van veiligheid, zodat de samenleving niet ontwricht en haat zaaien geen wortel kan schieten. Is dat gezond verstand ? Dacht het wel! Afgelopen weken waren er Pro-Palestina demonstraties. (heb ik niks op tegen). Daar tussen ook enkele demonstranten die openlijk en met veel geschreeuw en felheid de Hamas verheerlijken én de Jihad riepen tot het islamiseren van het Westen. Pardon? De Jihad roepen tot het islamiseren van het Westen! Hier in Nederland? Dit is geen vrijheid van meningsuiting dit is een serieuze openlijke bedreiging voor de rechtstaat. DE rechtstaat waar wij: burgers, vrouwen, homo’s hard hebben gestreden om rechten en bescherming te krijgen. Dit soort felheid veroorzaakt bij mij veel stress en verdriet. Ik als Vrouw, Gay en Jood heb mij nooit in zo’n korte tijd intens onveilig gevoeld. Europa mag een voorbeeld nemen aan de Duitse Bondskanselier Scholz. Even dag en nacht doorwerken en ze hadden een nieuwe wetgeving die bescherming biedt. ps BRING THEM HOME NOW!
Marlou 03 november 2023, 17:39
@gestoorde predikers die aandachtsziek zijn altijd wel te vinden. Echter, het heilig gepreek van Christelijke voorgangers alom is niet aan te horen. Ergo, wat hebben kerkelijke leiders in NL afgelopen decennia gedaan om hun christelijke schaapjes resp. christelijke beschaving te beschermen? Niets! want de sukkelaars zijn voor een oneindige instroom van "asiel- en gelukszoekers" die de onverlichte Islamideologie - per definitie antisemitische, antiwesters, vrouwonderdrukkend en veelal laaggeschoold - aanhangen. Want iedere vreemdeling moet een plek in onze - NL - herberg krijgen. Zo domme leer. Ook in NL moet elke publieke locatie en groot aantal publieke personen 24/7 beschermd worden, nee niet tegen die ene verwarde blanke man maar tegen die Islamjihadist! En dan hoor ik ze op tv maar zeveren over verbinden, begrijpen. Hoezo, het is toch altijd oneway talk. Ik moet er niks van hebben, en in de katholieke kerk kom ik per definitie niet meer. Ik heb niet de indruk dat mijn - katholiek-christelijke - belangen er goed behartigd worden.
tiki 04 november 2023, 09:58
@Frank, ik bedoelde natuurlijk 'als niet Jood ...mijn fout, te snel geschreven!
Boaz 04 november 2023, 17:58
Dank je wel Esther , Prima verwoord! midden in de roos!
Arthur Van den berge 04 november 2023, 19:46
Erg ingehouden, mooi en juist verwoord. Dank je wel.
Lodewijk Hof 06 november 2023, 19:50
Mooi verwoord. Maar hoe is dit kunnen gevbeuren/ Tijdens de 6 daagse oorlog was heel NL voor Israel is mij vertelt, ik was toen nog niet geboren. Wat is er veranderd en hoe kunnen we dit omdraaien? Kunnen we niet regelen dat we veilig met Keppel over straat kunnen? Zoals iedereen dat zou moeten kunnen.
J.W. 06 november 2023, 20:08
Dit zijn woorden uit mijn hart 💔
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *