Big brother
Commentaar

Big brother

Esther Voet 15 oktober 2020, 10:34
Big brother

Even een staaltje namedropping. Joe Biden kent mij. Zijn running mate Kamala Harris ook. Net als Pete Buttigieg sinds vanochtend. Echt waar. Ik heb bewijs. Ze stuurden me alle drie op een van mijn – zeer geheime – privéaccounts een persoonlijk mailtje. Ze moeten hebben geweten dat ik, Esthertje Voet uit Amsterdam, in mijn bedje lag te kijken naar het debat tussen vicepresident Pence en Harris. Als politiekjunkie heb ik nu al twee keer voor het holst van de nacht mijn wekker gezet. De eerste keer voor het schooljongensgebral van Trump en Biden, de tweede keer voor Harris en Pence.

Over die debatten twitteren deed ik ook, met een select gezelschap Nederlandse twitteraars die ook zo wappie zijn om hun kostbare uren slaap op te offeren voor verkiezingen aan de andere kant van de aardbol, waarvoor we niet eens mogen stemmen. Dat schept met die volstrekt vreemden een band hoor: samen grinniken om het hoogtepunt van de avond, een vlieg die minutenlang vastgeplakt leek op het haar van Mike Pence. En midden in de nacht schaterlachen toen die vlieg prompt een eigen Twitteraccount kreeg: The Fly on Mike Pence, die zijn publiek vroeg: ‘En, hoe vinden jullie dat ik het deed?’

Zo’n vriendschap met Harris kost wel wat. In de mails naar mijn privéaccount vroegen alle drie Democraten of ik even een bedrag aan hun campagne wilde overmaken. Kamala: “Ik vraag je nederig om je steun na het debat van afgelopen avond, Esther.” Nou. Nou? Ik zei toch dat ze me kende? Ik mocht kiezen of ik een bedrag van 10, 25, 50, 100 of 250 dollar wilde overmaken. ‘Doneer een ander bedrag’ mocht ook. Dat kopje stond onder 250 dollar, dus ik vermoed dat ze daar op hogere bedragen rekenen. Even los van enige politieke voorkeur, mij bekroop een wat unheimisch bigbrothergevoel. Best bizar. En kennen ze de Amerikaanse wet niet? Buitenlanders mogen financieel helemaal niet bijdragen aan hun campagnes.

Een gewenste big brother? Die is er ook. Maar daar heb ik echt iets voor moeten doen: de coronaapp downloaden. Want hoewel ik het huis vrijwel niet uit kom, lijkt het me toch handig te weten wanneer je met een besmet persoon in aanraking bent geweest. Ik hoop dat u dat ook vindt. Daarom mijn nederige verzoek aan u: download die app. Kost niks.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking