Bizarre beslissing OM: Johan Derksen niet vervolgd voor uitspraken over ‘de Joden’
Nieuws

Bizarre beslissing OM: Johan Derksen niet vervolgd voor uitspraken over ‘de Joden’

Redactie 15 december 2023, 14:01
Bizarre beslissing OM: Johan Derksen niet vervolgd voor uitspraken over ‘de Joden’

Het Openbaar Ministerie heeft besloten televisiepersoonlijkheid Johan Derksen niet te vervolgen naar aanleiding van zijn uitspraken over het bloedbad door Hamas-terroristen op 7 oktober. Die dag werden 1200 Israëli’s – in overgrote meerderheid burgers – vermoord, maar volgens Derksen hadden ‘de Joden dit aan zichzelf te danken’.

Volgens het OM is die uitspraak niet strafbaar omdat die gericht zou zijn op Israël, “niet op Joodse mensen”. Deze uitleg is te lezen op de website om.nl: “Derksen bedoelde niet om iets negatiefs te zeggen over het Joodse volk of de Joodse gemeenschap in Nederland.” Het is opvallend dat het OM denkt te weten wat er in het hoofd van Johan Derksen omgaat. Het zou logisch zijn geweest dat oordeel aan de rechter over te laten, zoals in de geruchtmakende ‘Minder Marokkanen’-zaak tegen Geert Wilders.

Johan Derksen

Daardoor lijkt het alsof het Openbaar Ministerie er bij groepsbelediging en aanzetten tot haat voor verschillende bevolkingsgroepen er verschillende maatstaven op nahoudt, wat volgens critici de definitie van willekeur is. Daarnaast doet het OM nog iets heel vreemds: het interpreteert dat met ‘de Joden’ en de Israëlische staat hier hetzelfde wordt bedoeld. Dat is volgens de gangbare (IHRA-) definitie op zich al antisemitisch, waarmee Derksen en zelfs het OM zelf zich in theorie daaraan schuldig zouden maken.

Maar Derksen zei juist heel nadrukkelijk niet ‘de staat Israël’ en had het als ervaren tv-commentator bewust over ‘de Joden’. “Kritiek op de staat Israël is niet strafbaar en daarom is de aangifte geseponeerd,” schrijft het OM desondanks. De aangevers krijgen de beslissing in een persoonlijke brief toegestuurd. Als zij het niet eens zijn met de beslissing, kunnen zij een klacht indienen bij het Gerechtshof in Amsterdam. Dat lijkt in dit geval een logische voortzetting van de zaak.

Plaats opmerking