Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Bizarre beslissing OM: Johan Derksen niet vervolgd voor uitspraken over ‘de Joden’

Redactie 15 december 2023, 14:01
Bizarre beslissing OM: Johan Derksen niet vervolgd voor uitspraken over ‘de Joden’

Het Openbaar Ministerie heeft besloten televisiepersoonlijkheid Johan Derksen niet te vervolgen naar aanleiding van zijn uitspraken over het bloedbad door Hamas-terroristen op 7 oktober. Die dag werden 1200 Israëli’s – in overgrote meerderheid burgers – vermoord, maar volgens Derksen hadden ‘de Joden dit aan zichzelf te danken’.

Volgens het OM is die uitspraak niet strafbaar omdat die gericht zou zijn op Israël, “niet op Joodse mensen”. Deze uitleg is te lezen op de website om.nl: “Derksen bedoelde niet om iets negatiefs te zeggen over het Joodse volk of de Joodse gemeenschap in Nederland.” Het is opvallend dat het OM denkt te weten wat er in het hoofd van Johan Derksen omgaat. Het zou logisch zijn geweest dat oordeel aan de rechter over te laten, zoals in de geruchtmakende ‘Minder Marokkanen’-zaak tegen Geert Wilders.

Johan Derksen

Daardoor lijkt het alsof het Openbaar Ministerie er bij groepsbelediging en aanzetten tot haat voor verschillende bevolkingsgroepen er verschillende maatstaven op nahoudt, wat volgens critici de definitie van willekeur is. Daarnaast doet het OM nog iets heel vreemds: het interpreteert dat met ‘de Joden’ en de Israëlische staat hier hetzelfde wordt bedoeld. Dat is volgens de gangbare (IHRA-) definitie op zich al antisemitisch, waarmee Derksen en zelfs het OM zelf zich in theorie daaraan schuldig zouden maken.

Maar Derksen zei juist heel nadrukkelijk niet ‘de staat Israël’ en had het als ervaren tv-commentator bewust over ‘de Joden’. “Kritiek op de staat Israël is niet strafbaar en daarom is de aangifte geseponeerd,” schrijft het OM desondanks. De aangevers krijgen de beslissing in een persoonlijke brief toegestuurd. Als zij het niet eens zijn met de beslissing, kunnen zij een klacht indienen bij het Gerechtshof in Amsterdam. Dat lijkt in dit geval een logische voortzetting van de zaak.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (2)
tiki 15 december 2023, 15:16
**Daardoor lijkt het alsof het Openbaar Ministerie er bij groepsbelediging en aanzetten tot haat voor verschillende bevolkingsgroepen er verschillende maatstaven op nahoudt** Nee, het lijkt niet zo....het is zo! En wie zich aangevallen voelt door deze bezopen figuur met zijn voetbal intellect. ......er zijn écht belangrijkere dingen in het leven. Ja, openlijke Jodenhaat is weer legitiem & getolereerd in Nederland en dus....leef ermee of trek je consequenties. De geest is uit de fles en het gaat er niet beter op worden met al die nieuwe Nederlanders want volgens de experts worden er in de toekomst weer véél nieuwe kindertjes geboren en nee, dat zijn géén Joodse kindertjes.
Marlou 15 december 2023, 19:17
Nederland verloren land, c.q. Derksen c.s. aandachtsgeil behept. Hoe laag kun je zinken voor kijkcijfers en geld. Ik en de mijnen boycotten dat programma. Ik heb onder een relevante column van Angela de Jong in het AD een onze stellingname - keurig geformuleerd - geponeerd. Werd niet geplaatst. Nu slaan wij Angela de Jong ook over. Geen leesklik van ons, nooit meer. Ik lees net dat ook in Arnhem BOA's een hoofddoek mogen dragen. Och och, hoe laag kunnen die linkse ambtenaren en politici zinken! Lafhartigheid ten top. Een onafhankelijke, goedgeinformeerde burger die niet aan zelfcensuur doet, weet al heeeeel lang waar die - antisemtische, anti-democratische, vrouwonderdrukkende - hijab voor staat en doet zijn mond open. Laten wij "ongelovigen" bidden dat een nieuwe regering a la minute een verbod oplegt voor elke religieuze hoofdbedekking. Ik schaam me als niet-Joodse burger rot. In NL kan een Joodse medeburger met of zonder keppel niet meer veilig of onbezorgd over straat, ook die evt. Joodse BOA in Amsterdam of Kanaleneiland in Utrecht niet. Ook die homo niet, etc. M.i. bestaat meningsvrijheid in NL alleen nog voor moslims en andere niet-westerse allochtonen. Zij hoeven - gelukkig maar - niet te vrezen door een kluit racistische jongeren aangevallen te worden of een mes in de rug te krijgen. Wij 'ongelovigen" moeten van onze politieke, maatschappelijke leiders en MSM -outlets eisen dat zij hun rug rechten en alles inzetten om goedwillende NL burgers - met bovenaan onze gewaardeerde Joodse medeburgers - te vrijwaren van onaanvaardbare uitspattingen en intimidatie uit de onverlichte Islamitische hoek. Stilzitten & zwijgen is geen optie, nooit meer!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *