Blijf fris, Dilan!
Opinie

Blijf fris, Dilan!

Nausicaa Marbe 06 oktober 2023, 21:00
Blijf fris, Dilan!

Nadat VVD-leider Dilan Yesilgöz had aangekondigd bij een mogelijke formatie de PVV niet te willen uitsluiten, sloeg een cartoonist briljant toe. Laat het aan Ruben L. Oppenheimer over om het absurde van zo’n merkwaardige politieke alliantie uit te beelden. Zijn tekening voor het Algemeen Dagblad moet een advertentie voorstellen voor de nieuwe zeep ‘PVV mild’. Het product wordt omhooggehouden door Wilders, daarboven staat ‘Bleekt en reinigt als vanouds’ en ‘Nu beter verteerbaar’. Rechtsonder blijkt voor wie de PVV verteerbaar moet worden: toekomstige coalitiepartners. Onderaan de tekening staat daarom een fles wasverzachter (‘leedverzachter’) afgebeeld waarop de merknaam Silan veranderd is in Dilan. Het portret van de nieuwe VVD-leider siert de kleurrijke fles onder de tekst: ‘Dilan laat stinkende zaakjes weer fris ruiken’. 

Van Rutte wisten we dat hij de PVV resoluut afwees op basis van de discriminerende standpunten over de islam in het partijprogramma. Hij vond die standpunten onrechtstatelijk en dat waren ze ook: de daarin besloten discriminatie schept ongelijkheid voor de wet. Als in Nederland een wereldgodsdienst verboden wordt, dan is dit land geen rechtstaat en geen democratie meer. Is er iets veranderd in het PVV-programma? We lezen: “Nederland is geen islamitisch land: geen islamitische scholen, korans en moskeeën.” Het woord ‘geen’ klinkt weliswaar anders dan het eerdere ‘verbied!’, maar het is evengoed een afwijzing en een startsein voor wettelijke verboden. 

Verbod

Wat Wilders daarmee precies bedoelt, maakt hij niet duidelijk. Komen er geen moskeeën en scholen meer bij of moet alles wat er al bestaat gesloten worden? Waar worden de korans verboden, hoe worden ze verwijderd? Onduidelijk is hoe zijn gewenste de-islamisering in z’n werk moet gaan. Over de wenselijkheid van religieus onderwijs valt altijd een redelijke discussie te voeren, maar het verbod op gebedshuizen komt neer op politieke vervolging van gelovigen. Met zo iemand ga je toch niet in zee? 

Toch vormt dit voor Yesilgöz geen onoverkomelijk bezwaar. Dat juist deze politica ernstige discriminatie niet problematisch vindt, is merkwaardig. Zij heeft de afgelopen jaren getoond dat ze zich het lot aantrekt van minderheden die in de verdrukking komen en haat over zich heen krijgen. Niet alleen door morele steun te geven, maar ook door politieke actie te ondernemen. Dat er een nationaal coördinator antisemitismebestrijding bestaat, is te danken aan haar en voormalig CU-leider Gert-Jan Segers. Yesilgöz was nog Kamerlid toen ze de behoefte erkende aan een instantie die Jodenhaat bestrijdt. In een klimaat waarin antisemitisme groeide en vaak onbestreden bleef, trok zij daadkrachtig een grens. Dat leidde tot een historische benoeming. 

Haar handelen getuigt van een uitstekend moreel kompas

Haar handelen getuigt van een uitstekend moreel kompas, van perfecte antennes voor wat zich maatschappelijk afspeelt, voor wie in gevaar is, voor hoe je tegelijk een minderheid en het algemeen belang beschermt. Als minister van Justitie en Veiligheid nam zij het initiatief voor het verbod op de Holocaust-
ontkenning. Door haar worden het vergoelijken, de ontkenning en bagatellisering van de Holocaust gezien voor wat ze zijn: criminele daden van geweld, opruiing, racisme. Ook dat voelde Yesilgöz perfect aan.  

Rechte rug

Het is dan ook onbegrijpelijk dat deze politica, die als geen ander schijnt te begrijpen hoe discriminatie werkt en bestreden moet worden, de PVV niet uitsluit van de formatietafel. Maar je kunt niet de Holocaustontkenning verbieden en daarna verkennende gesprekken voeren met een partij die een godsdienst ontkent (‘de islam is geen geloof, maar een politieke ideologie’). Je kunt niet de samenleving met een nationaal coördinator beschermen voor Jodenhaat en in een kabinet zitten met een partij die islamhaat in de praktijk wil vormgeven. Het slaat nergens op. Temeer omdat je Yesilgöz niet van selectiviteit kunt betichten. In de loop der jaren heeft ze zich fel geuit tegen moslimdiscriminatie en haat tegen Nederlandse Marokkanen en andere minderheden. Ze heeft duidelijk een rechte rug. 

Het is dan ook te hopen dat Yesilgöz, mocht ze formeren, bij haar verstandige zelf blijft. Dus beste Dilan, word geen Silan. Blijf je uitstekende oude principes trouw.

Plaats opmerking