BREKEND – Hamas: akkoord staakt-het-vuren
Nieuws

BREKEND – Hamas: akkoord staakt-het-vuren

Redactie 24 februari 2024, 16:54
BREKEND – Hamas: akkoord staakt-het-vuren

Het Franse persbureau AFP meldt dat onderhandelaars van de Israëlische regering en terreurbeweging Hamas een overeenkomst over een wapenstilstand bereikt hebben. Dat zouden bronnen binnen het Hamas-onderhandelingsteam gezegd hebben.

Het akkoord is ruwweg hetzelfde als een Israëlisch voorstel dat de Palestijnse terroristen enkele weken geleden nog afwezen. Hamas zou nu de eis dat de IDF zich terugtrekt uit de Gazastrook hebben laten varen. In ruil voor de vrijlating van 35 tot 40 Israëlische gijzelaars zou de IDF bereid zijn een gevechtspauze van zes weken in te lassen.

Daarnaast zullen 250 tot 300 Palestijnse terroristen en terreurverdachten vrijgelaten worden uit Israëlische gevangenissen. De vraag is wie dit zullen zijn. Israël weigert tot nu toe wegens moord veroordeelde Palestijnen vrij te laten.

De voorwaarden van de wapenstilstand zijn aanzienlijk voordeliger voor Hamas dan bij de vorige, eind november. Toen werden 105 Israëlische en buitenlandse gijzelaars vrijgelaten in ruil voor een gevechtspauze van slechts een week. De overeenkomsten zou betekenen dat een IDF-offensief tegen Rafah, het laatste Hamas-bolwerk in de Gazastrook, voorlopig van de baan is.

Op de foto hierboven: IDF-soldaten in actie tijdens een nachtelijke operatie in de Gazastrook – Foto: IDF

Plaats opmerking