Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

CJO reageert niet op kritiek op uitnodiging Kaag voor Kristallnachtherdenking

Redactie 05 oktober 2023, 12:21
CJO reageert niet op kritiek op uitnodiging Kaag voor Kristallnachtherdenking

Het Centraal Joods Overleg reageert vooralsnog niet inhoudelijk op de storm van kritiek die is losgebarsten na de uitnodiging van vicepremier Sigirid Kaag (D66) als spreker bij de Kristallnachtherdenking op 9 november in de Amsterdamse Snoge.

Wel plaatste het CJO gisteren een berichtje op zijn website waarin wordt herhaald dat Kaag naar de herdenking komt, samen met een lijst van in eerdere jaren uitgenodigde politici. “Zoals ieder jaar bestaat het programma uit een aantal sprekers: iemand die de Kristallnacht heeft meegemaakt, een openbaar bestuurder en de voorzitter van het Centraal Joods Overleg. De openbaar bestuurder die dit jaar spreekt is minister Sigrid Kaag. Vorig jaar sprak minister Wopke Hoekstra, destijds nog een van de drie vicepremiers van het kabinet; dit jaar dus mevrouw Kaag eveneens vicepremier. In voorgaande jaren spraken onder meer de burgemeesters Cohen, Van der Laan en Halsema van Amsterdam en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, de Tweede Kamervoorzitters Verbeet, Arib en Bergkamp en de Eurocommissarissen Bolkestein en Timmermans.”

In dit bericht gaan de bestuurders van het CJO – een overkoepelende organisatie waarin Joodse kerkgenootschappen, zionistische organisaties, maar ook lobbyclub CIDI en veiligheidsorganisatie Bij Leven en Welzijn vertegenwoordigd zijn – niet inhoudelijk in op de kritiek dat Kaag als minister van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk was voor de subsidiëring van aan de terreurbeweging PFLP gelieerde organisaties. Daardoor is Nederlands geld in de handen van Palestijnse terroristen terecht gekomen, ondanks herhaalde waarschuwingen vanuit Israël.

Joodse socialmediagebruikers lieten weten de Kristallnachtherdenking dit jaar te zullen boycotten

De familie van het in 2019 vermoorde Israëlische meisje Rina Shnerb verwijt Kaag de moordenaars van de 17-jarige gefinancierd te hebben en sprak in de Israëlische pers haar afschuw uit over de uitnodiging van Kaag voor de Kristallnacht. “Hoe kan iemand die actief terroristen ondersteunt die Joden vermoorden, oprecht de daden van de nazi’s veroordelen?” vragen de Shnerbs zich af. Het CJO zwijgt tot nu toe in alle talen over deze kritiek. De vraag is of het formele argument dat er nu eenmaal elk jaar politici voor de herdenking worden uitgenodigd hout snijdt. Wat als Forum voor Democrartie-leider Thierry Baudet, Tunahan Kuzu van Denk of Kamerleden van de fel anti-israëlische SP of Partij voor de Dieren in de regering komen, zijn zij dan voor het CJO ook welkom bij de Kristallnachtherdenking?

Wie zich wel uitspreekt over de affaire is D66-lijsttrekker Rob Jetten. Op X liet hij weten dat Kaag er persoonlijk voor gezorgd zou hebben dat Hezbollah is gestopt met het afvuren van raketten op Israël. “In één week heeft ze meer voor de veiligheid van Israël betekend dan Wilders ooit zal doen.” De PVV-leider had eerder op X het CJO bekritiseerd voor Kaags uitnodiging. Jetten kwam overigens niet met bewijs voor zijn stelling dat Kaag hoogstpersoonlijk Hezbollah had tegengehouden en deze werd in veel reacties belachelijk gemaakt, waarbij met name de ook al door Wilders op X getoonde portretfoto van Kaag en haar familie met PLO-leider Jasser Arafat massaal werd gedeeld. Andere, met name Joodse socialmediagebruikers lieten weten de Kristallnachtherdenking dit jaar te zullen boycotten.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
tiki 06 oktober 2023, 10:04
D66-lijsttrekker Rob Jetten liet hij weten dat Kaag er 'persoonlijk voor gezorgd zou hebben dat Hezbollah is gestopt met het afvuren van raketten op Israël. Ach ja, met dit soort leiders, wat wil je dan. Over het uitnodigen van Mevr. Kaag. Wat maakt het uit wat zij & voorgangers allemaal uitkramen met hun sobere stemmen & tragische blik. De vermoorde mensen mensen krijg je er niet mee terug en maken van al die herdenkingen sowieso een farce. Wat telt is het hier & nu en het gedrag/uitlatingen/wegkijken van de huidige politici t.o. Israel & Joden in Nederland, hun stemgedrag in de VN, UNHRC, UNESCO etc. en die spreken boekdelen, ongenuanceerd en laten niets aan de verbeelding over! Dus laat Mevr. Kaag haar riedeltje afdraaien, tenslotte heeft zij 'persoonlijk de raketregen van Hezbollah gestopt en daarmee de veiligheid van Israel & Jodendom gegarandeerd. De uitnodiging aan haar van het CJO staat vooral voor pathetische Ghetto mentaliteit. Meer is er niet over te zeggen.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *