Het Centraal Joods Overleg reageert vooralsnog niet inhoudelijk op de storm van kritiek die is losgebarsten na de uitnodiging van vicepremier Sigirid Kaag (D66) als spreker bij de Kristallnachtherdenking op 9 november in de Amsterdamse Snoge.
Wel plaatste het CJO gisteren een berichtje op zijn website waarin wordt herhaald dat Kaag naar de herdenking komt, samen met een lijst van in eerdere jaren uitgenodigde politici. “Zoals ieder jaar bestaat het programma uit een aantal sprekers: iemand die de Kristallnacht heeft meegemaakt, een openbaar bestuurder en de voorzitter van het Centraal Joods Overleg. De openbaar bestuurder die dit jaar spreekt is minister Sigrid Kaag. Vorig jaar sprak minister Wopke Hoekstra, destijds nog een van de drie vicepremiers van het kabinet; dit jaar dus mevrouw Kaag eveneens vicepremier. In voorgaande jaren spraken onder meer de burgemeesters Cohen, Van der Laan en Halsema van Amsterdam en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, de Tweede Kamervoorzitters Verbeet, Arib en Bergkamp en de Eurocommissarissen Bolkestein en Timmermans.”
In dit bericht gaan de bestuurders van het CJO – een overkoepelende organisatie waarin Joodse kerkgenootschappen, zionistische organisaties, maar ook lobbyclub CIDI en veiligheidsorganisatie Bij Leven en Welzijn vertegenwoordigd zijn – niet inhoudelijk in op de kritiek dat Kaag als minister van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk was voor de subsidiëring van aan de terreurbeweging PFLP gelieerde organisaties. Daardoor is Nederlands geld in de handen van Palestijnse terroristen terecht gekomen, ondanks herhaalde waarschuwingen vanuit Israël.
Joodse socialmediagebruikers lieten weten de Kristallnachtherdenking dit jaar te zullen boycotten
De familie van het in 2019 vermoorde Israëlische meisje Rina Shnerb verwijt Kaag de moordenaars van de 17-jarige gefinancierd te hebben en sprak in de Israëlische pers haar afschuw uit over de uitnodiging van Kaag voor de Kristallnacht. “Hoe kan iemand die actief terroristen ondersteunt die Joden vermoorden, oprecht de daden van de nazi’s veroordelen?” vragen de Shnerbs zich af. Het CJO zwijgt tot nu toe in alle talen over deze kritiek. De vraag is of het formele argument dat er nu eenmaal elk jaar politici voor de herdenking worden uitgenodigd hout snijdt. Wat als Forum voor Democrartie-leider Thierry Baudet, Tunahan Kuzu van Denk of Kamerleden van de fel anti-israëlische SP of Partij voor de Dieren in de regering komen, zijn zij dan voor het CJO ook welkom bij de Kristallnachtherdenking?
Wie zich wel uitspreekt over de affaire is D66-lijsttrekker Rob Jetten. Op X liet hij weten dat Kaag er persoonlijk voor gezorgd zou hebben dat Hezbollah is gestopt met het afvuren van raketten op Israël. “In één week heeft ze meer voor de veiligheid van Israël betekend dan Wilders ooit zal doen.” De PVV-leider had eerder op X het CJO bekritiseerd voor Kaags uitnodiging. Jetten kwam overigens niet met bewijs voor zijn stelling dat Kaag hoogstpersoonlijk Hezbollah had tegengehouden en deze werd in veel reacties belachelijk gemaakt, waarbij met name de ook al door Wilders op X getoonde portretfoto van Kaag en haar familie met PLO-leider Jasser Arafat massaal werd gedeeld. Andere, met name Joodse socialmediagebruikers lieten weten de Kristallnachtherdenking dit jaar te zullen boycotten.