Culturele genocide
Commentaar

Culturele genocide

Hoofdredacteur Esther Voet over Unesco en de zielenroof van een heel oud volk.

Esther Voet 13 juli 2017, 00:00
Culturele genocide

Een biecht: toen in Syrië de archeologische schat Palmyra werd verwoest, was ik daar emotioneler over dan toen ik hoorde dat er weer eens veertig mensen in Bagdad waren opgeblazen.

Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik soms meer waarde hecht aan een stapel oude stenen dan aan mensenlevens. Voor mij geen mooiere vakantie dan bewondering voor het majestueuze Petra of eerbied voor de buitenaardse schoonheid van het Alhambra. Het is een gevoel van verbondenheid met het verleden, een archetypische connectie. Niemand zal ontkennen dat Petra Jordaans erfgoed is, en het Alhambra, hoewel het in Spanje ligt, onmiskenbaar Moors. Volken hun culturele erfgoed ontzeggen is crimineel. Je ontneemt hen een deel van hun ziel. Het Alhambra als zuiver Spaans betitelen, en daarmee de Moorse oorsprong ontkennen, is ondenkbaar. Deze voorbeelden gaan dus niet eens alleen over de religie van een volk, maar vooral over zijn culturele schatkist.

Die schatkist wordt, als het om Joods cultureel erfgoed gaat, nu geplunderd. Geplunderd door de Unesco die waar mogelijk alles van Joods-historische waarde uitgumt. De organisatie deed dat eerder met de Tempelberg en nu opnieuw met de Machpela-grot in Hebron. Hier rusten volgens de overlevering onze aartsvaders en -moeders (op Rachel na, zij ligt in Betlehem). Al duizenden jaren is het een heilige plek voor Joden, de heiligste zelfs na de Klaagmuur.

De arrogantie van de Unesco om dit Joods cultureel erfgoed nu te bombarderen tot Palestijns is weerzinwekkend. Natuurlijk zal Hebron, wanneer de Palestijnen ooit klaar zijn om een staat te stichten, deel gaan uitmaken van die staat. Maar om rücksichtslos de Joodse wortels met Machpela bij het grofvuil te zetten, is net als eerder bij de Tempelberg een gotspe. Bovendien is het ontkennen van het Joodse verleden in het heilige land een vorm van ‘culturele genocide’, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de poging van de Spaanse kolonisator het verleden van de Maya’s uit te wissen door – op drie na – al hun boeken en geschriften te verbranden. Uit de acties van Unesco kan maar één conclusie worden getrokken: het is geen culturele VN-instelling, het is een politieke. En moet Nederland daar, als braafste jongetje van de klas, een bijdrage aan blijven leveren? Ik denk het niet. Dus hierbij de oproep aan de komende regering: weiger verdere subsidie aan deze valse VN-instelling. Bied geen mogelijkheid meer aan de walgelijke zielenroof van een heel oud volk.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking