De Hamasliefde van Olaf Koens
Buitenland

De Hamasliefde van Olaf Koens

Redactie 10 juni 2018, 00:00
De Hamasliefde van Olaf Koens

Dat de berichtgeving op de Nederlandse televisie over het Israëlisch-Palestijnse conflict niet altijd even neutraal kan worden genoemd, is niet bepaald nieuws. Maar zo bont als Olaf Koens het in een recente reportage maakte, daar lusten de honden geen brood van. Hier de meest opvallende staaltjes Hamasliefde van de RTL-correspondent:

“De Palestijnen vechten onder leiding van Hamas voor een einde aan de bezetting van de Gaza-strook”
Misschien moeten we het Olaf Koens vergeven dat hij niet lijkt te weten dat de Israëli’s zich in 2005 unilateraal uit Gaza terugtrokken, hij zat toen nog niet in het Midden-Oosten. Eigenlijk stond er vanaf dat moment weinig een vreedzaam en welvarend Gaza in de weg; de Israeli’s en Palestijnen sloten zelfs hoopvol een akkoord over het verkeer van personen, goederen en diensten. Ware het niet dat in 2006 Hamas er de verkiezingen won (dat waren meteen de laatste in de Strook), Fatah dat niet pikte en dit leidde tot een mini-burgeroorlog waarbij 118 Palestijnen werden gedood. Door andere Palestijnen, welteverstaan. En wat kreeg Israël als reactie vanuit Gaza in ruil voor de terugtrekking? Een eindeloze barrage raketaanvallen en terreuraanslagen. Afzender: Hamas en andere, kleinere terreurorganisaties. Hoe dan ook, Gaza is niet, ik herhaal niet bezet. Geblokkeerd? Deels zeker, maar dus niet bezet.

“Gaza is door Israël van de buitenwereld afgesloten”
Het lijkt wel of Gaza alleen aan Israël grenst. Maar wacht, Egypte houdt zijn grens met de Strook net zo gesloten – nee, geslotener zelfs – als Israël. Interessant dat Koens aan die blokkade geen aandacht wenst te besteden. Terwijl het toch eigenlijk opvallender is dat juist de Egyptenaren hun Palestijnse broeders ‘van de buitenwereld afgesloten houden’. Waarom gooit Egypte de grens met Gaza niet open? Omdat Caïro dat pas wil doen als Gaza onder het gezag van de Palestijnse Autoriteit valt. Blijkbaar zien de Egyptenaren Hamas ook als een terreurorganisatie en niet als een organisatie ‘die voor de bevrijding van Gaza vecht’, zoals Koens ons wil doen geloven.

Overigens is de Israëlische blokkade van Gaza lang niet zo waterdicht als de RTL-correspondent suggereert. Alle goederen die in Gaza worden gebruikt – van voedsel, medicijnen en kleding tot bouwmaterialen (de bevolking van de Strook groeit razendsnel) en auto’s – komen uit of via Israël. Datzelfde geldt voor elektriciteit. Als bij rellen weer eens elektriciteitslijnen of pijpleidingen worden verwoest, herbouwt Israël deze. En dan is er nog dit geheimpje dat Koens angstvallig verzwijgt: weet u wie de blokkade van Gaza enthousiast steunt? De Palestijnse Autoriteit in Ramallah en haar leider Mahmoud Abbas.

“Hamas wil dat Israël verdwijnt en Israël wil dat Hamas verdwijnt”
Koens komt hier met een joekel van een drogreden: de false equivalence, het vergelijken van twee onvergelijkbare grootheden. Wat hij hier zegt is: Hamas en Israël zijn allebei (even) slecht. Je moet maar durven: de enige westerse democratie in het Midden-Oosten gelijkstellen aan een terreurbeweging, die nadat zij de democratie misbruikte om aan de macht te komen, deze zo snel mogelijk weer afschafte. Blijkbaar is er geen verschil tussen terroristen die een staat willen vernietigen en diezelfde staat die als reactie hierop van die terroristen af willen. Volgens Koens’ redenering had je dus na het Bataclan-bloedbad in Parijs kunnen stellen dat: ‘IS wil dat Frankrijk verdwijnt en Frankrijk wil dat IS verdwijnt’. Eén pot nat eigenlijk.

“Bijna twee miljoen onschuldige burgers zitten hier in de Gazastrook gevangen. (…) Tussen een armoedig leven en de dood die altijd op de loer ligt.”
Deze poëtische uitsmijter van Koens is natuurlijk je reinste flauwekul. Armoede in Gaza (iets dat in de reportage niet wordt onderbouwd, we mogen blijkbaar geen cijfers hierover weten) en de ‘op de loer liggende dood’ hebben niets met elkaar te maken. En sowieso, waar ligt de dood niet ‘altijd op de loer’? Gaza is niet een bijzonder gevaarlijk gebied voor zijn ‘onschuldige’ inwoners, zolang zij tenminste hun mond houden over Hamas’ schrikbewind. Doen zij dat niet volgen arrestaties, martelingen, verdwijningen, executies, en met een beetje pech worden hun lichamen achter brommers gebonden en door Hamas-leden – als bijdrage aan wat RTL ‘de bevrijding van Gaza’ noemt – door de straten van getrokken. Als u mij niet gelooft, neem het dan aan van het bepaald niet pro-Israëlische Human Rights Watch. Israël komt pas in actie wanneer de ‘onschuldige’ Gazanen raketten afschieten of proberen de grens met Israël te bestormen en doorbreken. Kent u één gebied op aarde waar dat anders is?

Maar misschien wel het ergste aan dit alles is dat Koens’ berichtgeving niet eens de meest gekleurde is op de Nederlandse televisie. Want wat dacht u van NOS-teletekst, dat doodleuk meldt dat de Palestijnen demonstreren om terug te mogen keren naar ‘gebieden die Israël sinds 1948 bezet houdt’. Huh, 1948? Heel Israël dus.

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking