Discussie
Commentaar

Discussie

Esther Voet 12 augustus 2021, 11:00
Discussie

Hoe was het ook alweer: twee Joden, drie meningen? Het NIW is daar – geheel volgens traditie – een voorbeeld van. Zo ging Paul Damen er vorige week in zijn opinie met een gestrekt been in toen hij ageerde tegen erkenning van de ‘homocaust’. Dat ging niet ongemerkt voorbij, zie een selectie van de reacties op pagina’s 34 en 35. Ook over de manier waarop het Westen moet omgaan met de ‘slager van Teheran’ verschillen de meningen. Vergelijk bijvoorbeeld de mening van Hans Knoop deze week met het – altijd opiniërende – gesprek van de dag op pagina’s 10 en 11.

Dan verschilden de meningen over wat er nu precies was gebeurd op die KLM-vlucht van Oekraine naar Amsterdam. Had een groep Joodse jonge vrouwen zich zo misdragen dat ze daarom op hun aansluitende vlucht naar New York werden geweigerd – tot tweemaal toe? Of was hier iets anders aan de hand? Als journalist hoor je twee kanten te belichten. Dat doen we dan ook in de varia van deze week.

Waren er nog meer kwesties? Ja, die waren er z eker. Over Sigrid Kaag. Zo zijn er uitgesproken voorstanders, zie de teksten van advocaten Knoops, Knoops-Hamburger en hoogleraar Tom Zwart (NIW 35 en 39) en vergelijk die met de overwegingen van collega Bart Schut en voormalig CIDImedewerker Akiva van Koningsveld (NIW 32 en 36). Van Koningsveld heeft naar aanleiding van de reactie die wij van bovenstaand drietal vorige week plaatsten, deze week het laatste woord. Voorlopig althans, want ongetwijfeld zal die discussie op een later tijdstip opnieuw de kop opsteken.

Nog een voorbeeld. Hadden we vorige week de 22-jarige, zelfbenoemde ‘links-radicale’ Omer Mor in de rubriek Mensch, deze week is het de beurt aan de 75-jarige Rob Heilbron, die aan de andere kant van het politieke spectrum staat. En iedere week is het met het forum weer puzzelen om uiteenlopende meningen op onze stelling te publiceren.

Wat gebeurt er als je als enige Joodse weekblad al die meningen en zienswijzen aan bod wil laten komen? Wel, voor de een ben je te links, voor de ander te rechts. Wij troosten ons met de gedachte dat de waarheid dus ergens in het midden moet liggen. Wij zijn een blad voor heel Joods Nederland en iedereen die geïnteresseerd is in de Joodse wereld. Daarvan is deze editie opnieuw een voorbeeld. Het is aan u om u eraan te ergeren of ervan te genieten.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking