Druppel
Commentaar

Druppel

Esther Voet 27 mei 2021, 08:20
Druppel

Terwijl u uw NIW moest missen vanwege Sjavoeot, brak in Israël de hel los. En niet alleen daar. Overal, ook in Nederland, werd het onrustig in de straten.

Een extra editie inlassen was niet mogelijk, maar onze redactie volgde de ontwikkelingen van minuut tot minuut. We maakten gebruik van onze website en sociale media. Maar dat was niet voldoende. Er kwamen honderden vragen binnen over het hoe, waarom, wanneer en wie. Vragen die door te veel media niet of niet correct werden beantwoord. Daarom namen we met Joop Soesan, die in het Israëlische Natanya woont, in anderhalve week negen podcasts op.

Terwijl Joop regelmatig alarmberichten kreeg, spraken we over de ontwikkelingen in de Joodse staat en in Nederland en we beantwoordden zoveel mogelijk vragen van luisteraars. Niet alleen over de actuele situatie, maar ook over de aanleiding en de historische context. Wellicht was het een druppel op de gloeiende plaat, maar we probeerden zo enigszins de balans te herstellen na de vooroordelen en veroordelingen die we langs zagen komen. Want Hamas, dat zowel bij de EU als in andere westerse landen te boek staat als terroristische organisatie, werd veelal neergezet als een moedig strijdersclubje. SP-Kamerlid Jasper van Dijk vergeleek Hamas zelfs met kwajongen Pietje Bell.

Onze podcast werd door tienduizenden beluisterd. We beantwoordden tal van vragen. Een paar voorbeelden: Als Israël de grens met Gaza zo hermetisch gesloten houdt, hoe komt Hamas dan aan al die wapens? Wie is er bij de Palestijnen nu de baas: Hamas of Abbas, kunt u die constructie toelichten? Wat is de mening van Arabische Israëli’s? Hoe zit het nu met die Israëlische ‘apartheid’? Zijn zionisten gevaarlijk en hebben ‘gewone Joden’ alleen maar last van ze? Waarom vallen er in Gaza zoveel meer slachtoffers dan in Israël? Wat is de positie van Sigrid Kaag?

Dit is slechts een greep. U kunt alle negen afleveringen terugluisteren op onze website. Uit diverse hoeken kwam het verzoek deze podcasts ook nu er een staakt-het-vuren is, voort te zetten. Dat zullen we doen, maar zoals u begrijpt, in een lagere frequentie dan de afgelopen weken. In dit NIW-nummer hebben we geprobeerd een zo uitgebreid mogelijke samenvatting van de gebeurtenissen te geven. Een vrolijke editie is het daardoor niet geworden. Ook is er veel aandacht voor de JHM-tentoonstelling Zijn Joden wit? Een onderwerp dat in het verlengde ligt van wat wij in de Nederlandse straten zagen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking