Eend
Commentaar

Eend

Commentaar hoofdredacteur Esther Voet

Esther Voet 25 mei 2019, 00:00
Eend

O, ironie. Want daar zaten we dan. Terwijl Tunahan Kuzu bij de Klaagmuur met een Palestijnse vlag stond te zwaaien, zaten wij op vrijdagmiddag 17 mei met z’n vijven op een rijtje; een lege stoel tussen de DENK-vertegenwoordiging en het NIW in. In een NIW-artikel had Bart Schut de woorden ‘de Jodenhaat bij DENK’ durven gebruiken. Het artikel zelf was van augustus. Half november sommeerde de Amsterdamse fractie van de partij ons deze woorden voor 16 december te rectificeren. Wij reageerden niet, zeker niet zo lang na het zogenaamde ‘delict’.

De fractievoorzitter van DENK-Amsterdam Mourad Taimounti stapte naar de Raad. Hij vertelde hoe diep beledigd hij was, hoe hij werd bedreigd en er ontzettend veel last van had. En hij had nog wel Joodse vrienden! Als ik iedere keer dat een Jodenhater mij die laatste zin toeroept een euro had gekregen, zou ik nu miljonair zijn. En op de vraag waarom de fractie geen ingezonden brief had gestuurd of contact met de hoofdredacteur had opgenomen alvorens een ultimatum te stellen, werd geantwoord: “Wij zijn een jonge partij, moeten daarin onze weg nog vinden.”

In de Monitor Antisemitische Incidenten 2017 van het CIDI verscheen voor het eerst een nieuw hoofdstuk: antisemitisme in de politiek. En ja, DENK werd in die monitor met twee incidenten genoemd. Meer voorbeelden? Zie het Varia-artikel op pagina 6. Die vrijdag wees ik de Raad ook op de antisemitische uitingen in de reacties die door de politieke partij worden toegestaan op haar socialemedia-uitingen. Een paar voorbeelden:
“De Holocoust nooit bestaan, Joden opgezet om land in te pilken [sic].”
“De Zionistische Joden doen hetzelfde als wat Hitler deed.”
“Van mijn part mag Hitler terugkomen.”

Dan hebben we even niet de verzameling reacties meegenomen die ik van zelfbenoemde DENK-aanhangers op Twitter heb gekregen. Gelukkig voel ik me niet zo snel beledigd als de politici van die partij. Afgelopen maandag verscheen op de CIDI-website het bericht dat de organisatie aangifte had gedaan tegen die uitingen omdat DENK die haatreacties niet van hun internetsites had verwijderd. Dat er Jodenhaters bij DENK zitten moge duidelijk zijn.

Hoe was het ook alweer: als het eruit ziet als een eend, als het zwemt als een eend en het kwaakt als een eend, dan mag je het best een eend noemen.

Wij wachten de uitspraak van de Raad rustig af. ■

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking