Geen regen, wel storm
Film en tv

Geen regen, wel storm

Redactie 16 maart 2024, 08:00
Geen regen, wel storm
Eden Golan. Foto: Ran Yehezkel

Zondagavond presenteerde Israël de nieuwe inzending voor het Eurovisie Songfestival, Hurricane (orkaan). Zangeres Eden Golan (20) zal het nummer in mei in Malmö presenteren. Het lied is geschreven door drie musici, onder wie de ervaren Stav Beger. 

Wekenlang was het onduidelijk of Israël zou deelnemen aan het jaarlijkse liedjesfestijn, omdat twee eerdere inzendingen niet werden goedgekeurd. De nummers October rain en Dance forever werden door de European Broadcasting Union geweigerd, omdat ze een politieke boodschap zouden hebben. In eerste instantie wilden de Israëlische producenten niets aan de songtekst wijzigen, maar uiteindelijk gingen zij overstag. De ‘regenbui in oktober’ werd veranderd naar een ‘orkaan’ en vermeende verwijzingen naar het bloedbad van 7 oktober zijn aangepast. 

Het nummer heeft een grotendeels Engelse tekst, met uitzondering van enkele Hebreeuwse regels aan het einde, die zich laten vertalen als: “We hebben geen grote woorden nodig / Alleen gebeden / Ook al is het moeilijk te zien / Je laat altijd een klein lichtje voor me achter.” De Israëlische publieke omroep KAN lanceerde Hurricane zondagavond in een feestelijke live-uitzending, met onder meer een duet tussen zangeres Noa Kirel en Golan. Kirel vertegenwoordigde Israël vorig jaar op het Eurovisie Songfestival en eindigde op de derde plaats met haar nummer Unicorn.

Opmerkingen (2)
Ruud 16 maart 2024, 11:51
Prima, dat Eden nu door de toegangspoorten van de EBU is gelaten. Door de uitlatingen van landen zoals IJsland, Finland en Ierland kan ik al voorspellen dat de aanhangers van de inzendingen uit de genoemde landen zich niet zullen houden aan de ban op politieke uitingen. Al die oproepen tot een boycot van Israël blijven echt niet onbeantwoord. Wie durft met mij de weddenschap aan te gaan dat er gezwaaid gaat worden met pali-vlaggen tijdens het optreden van Eden?? Dit is ook al enige jaren terug geflikt, overigens toen ook zonder enige repercussies. Ik hoop dat zij de tegenwoordigheid van geest heeft om op dat moment de originele tekst van Oktober Rain te gaan zingen. Ik zou schaterlachend van de bank rollen als haar reactie onuitwisbaar en live wereldwijd is uitgezonden voordat de EBU tijd heeft gehad om te schakelen. Helemaal zouden ze op hun neus kijken wanneer de Israëlische inzending ook nog zou winnen en volgend jaar moeten al die landen op komen dagen in Jeruzalem, de onverdeelde hoofdstad van Israël. Omein!! Am Yisrael Chai
Jaap 20 maart 2024, 20:39
Diep triest dat het zo moet lopen voor een land dat slachtoffer is geworden van een barbaarse terreuraanval. Maar ik vind Hurricane een schitterend nummer! Mijn vote gaat naar Israël.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *