Gesprek van de dag
Commentaar

Gesprek van de dag

Esther Voet 05 juni 2024, 11:19
Gesprek van de dag

Nu en dan maken we tijd vrij voor iets wat niets te maken heeft met Israël en de Jodenhaat waarmee we dagelijks worden geconfronteerd. Zo was er onder een heerlijk zonnetje de chique heropening van het College Hotel waarbij tout Amsterdam aanwezig was. Daar werd pijnlijk duidelijk dat deze daad van escapisme geen enkel nut had. De hele avond werd gepraat over het conflict en het oplaaiende antisemitisme. Niet alleen door Joodse aanwezigen, ook door niet-Joodse journalisten, opiniemakers en creatievelingen. Met opvallend veel aanwezigen die heel anders over de Gazaoorlog denken dan wat u in doorsnee krant of nieuwsrubriek ziet. Dat voelde als een warm bad. Er liep ook een journalist van NRC rond, met wie uiteraard even van gedachten werd gewisseld over de zoveelste faux pas die die krant kortgeleden maakte. 

Zoals ik vorige week in mijn commentaar al meldde, had Eddo Verdoner een reactie naar die krant gestuurd op een antisemitisch schotschrift van de Palestijnse journaliste Rajaa Natour. Natours beschrijving van de Israëlische man als bloeddorstige machtswellusteling ging alle perken te buiten. Dat vonden zestig abonnees ook. Zij zegden de krant op. Maar de brief van de nationaal coördinator antisemitismebestrijding kwam niet door de ballotagecommissie op de opinieredactie. Daar is Lotfi el Hamidi als chef verantwoordelijk. In een reactie kwam de ombudsman van de krant, Arjen Fortuin, daar afgelopen weekend op terug. De hoofdredactie had inmiddels toegegeven dat de afzender, Verdoner, wel wat zwaarder had mogen wegen, maar de inhoud van de brief had moeten worden aangepast. Waarom, vraag je je af. Verdoner legt immers haarfijn uit waarom het Latours stuk antisemitisch was. 

Het lijkt mij volstrekt logisch een chef verantwoordelijk te houden voor zijn keuzes

Maar Fortuin vindt dat NIW op de man speelde door Lotfi el Hamidi met naam en toenaam te noemen. Pardon? De ombudsman geeft zelf toe dat het El Hamidi was die vond dat ‘de brief door een combinatie van timing en inhoud geen zinvolle bijdrage’ leverde aan de discussie. Het lijkt mij volstrekt logisch een chef verantwoordelijk te houden voor zijn keuzes. Om maar te zwijgen over El Hamidi’s conduitestaat. Op X dook de opiniechef meteen in de slachtofferrol, want wat was hij zielig. Op NIW-opinieschrijfster Nausicaa Marbe, die NRC verweet een antisemitische agenda te hebben, riposteerde zijn gekwetste ego met: “Ja. Sterker nog, er is een tunnel onder de redactie.” Voor die opmerking bood hij later excuses aan. Niet voor het feit dat Natours stuk werd geplaatst en nog steeds op de website van de krant staat, niet voor het feit dat hij Verdoners weerwoord weigerde. In het beste geval herkennen ze bij NRC antisemitisme nog niet eens wanneer het ze recht in hun gezicht aankijkt.

Opmerkingen (7)
Ruud 05 juni 2024, 11:28
Hoe is het mogelijk, een persoon met een dergelijke allochtone naam, die niet objectief aan nieuwsgaring en -weergave doet? Ongekend. Waarom zijn we hierover nog verbaasd? Dit gaat veel verder dan alleen maar de linkse agenda van de media. Hier is meer aan de hand dan puur antisemitisme! Dit is ondermijning! Het onderliggende doel is hier om Joden in de Nederlandse samenleving steeds verder te isoleren en te marginaliseren. Met als gevolg een volgend pogrom, maar dan hier in Nederland!
Shlomo Itai 05 juni 2024, 17:05
De antisemieten roeptoeteren altijd dat Joden de media beheersen. Zucht. Hadden we maar 1 grote krant met een warm-Joodse eigenaar…
tiki shapira 05 juni 2024, 20:09
Professor Internationale politiek Jonathan Holslag: *Hoe gruwelijk de Hamas aanslagen ook zijn , hoe zeer Hamas "integreerd" in Gazaanse bevolking , de 37,000 doden aan Palestijnse kant zijn disproportioneel! De kolonisatie v..d. W- Jordaanoever & drieste campagnes leiden tot radicalisering in de regio die schadelijk is voor de Europese veiligheid*......WOW!!!!!
tiki 05 juni 2024, 20:14
Boodschap a.d. professor: 80% van Gazaanse & palestijnse bevolking op W-Jordaanoever is/steunt Hamas. 37 000 doden 'volgens Hamas & inmiddels gereduceerd door VN. Wat is volgens de professor prortioneel? 1 Joodse gijzelaar voor 100/200/300 Hamas barbaarse moordenaars? Kolonisatie v.d. W-Jordaanoever? U bedoelt natuurlijk dé-colonisatie v. Judea/Samaria (10 000 BCE) door Israel in 1967, na eeuwen Romeinse, Turkse, Britse & Jordaanse kolonisatie. Geen drieste Palestijnse terreur campagne op gestolen land maar 'Joodse verdediging hiervan is wat hij bedoelt. Als een professor Int. Politiek géén geschiedenis & feitren kent, maar zich laat leiden door VN resoluties, wat kunnen studenten dan leren.. Dat warme bad is dan ook snel afgekoeld. Radicalisering komt niet door drieste campagnes maar foute opvoeding en nee..... ISRAEL is NIET verantwoordelijk voor de EUropeese veiligheid!
Bas Fortuin 06 juni 2024, 09:11
Gesprek van de dag." In het beste geval herkennen ze bij NRC antisemitisme nog niet eens wanneer het ze recht in hun gezicht aankijkt." Oorzaak en Gevolg? Hoeveel redacteuren met een moslimachtergrond/sympathie telt het NRC niet? Zolang de Joodse Tempelberg in Jeruzalem beheert wordt door de Islam zal er van vrede/sjalom nooit geen sprake zijn. Het is een schande, een gotspe dat Joden en Christenen sinds 1967 geen gebeden mogen uitspreken op de Tempelberg. Was dat niet de schuld van Moshe Dayan die toen de sleutels van de overwonnen Tempelberg met daarop de 2 moskeeën weer teruggaf aan de moslims? Er komt pas vrede in Jeruzalem wanneer de Joodse Tempel op de Tempelberg in Jeruzalem zal herrijzen. Knesset wordt wakker!!! Shalom.
tiki 06 juni 2024, 09:11
Volgens Mosab Hassan Yousef, zoon van een van de oprichters van Hamas, bestaan er géén "palestijnen"........alléén ARABIEREN en écht, heren/dames professoren, NiOD directeuren, media medewerkers politici & MO "experts".......HIJ kan het weten! Hoogste tijd om de bibliotheken der leugens te sluiten & de simpele waarheid te aanvaarden. Palestina bestaat niet, het palestijnse 'volk" evenmin. Judea & Samaria zijn géén bezet palestijns gebied maar Joods land sinds 10 000 BCE. Jeruzalem is de Joodse hoofdstad sinds 4000 jaar. De mantra over een 2-staten oplossing is géén oplossing maar het zaadje voor de volgende oorlog.
tiki 07 juni 2024, 09:17
Leermoment voor alle MO experts & duiders, politici & palestina erkenners. "" Palestina voor palestijnen"" . Hier enkele v.d. méést prominente "'palestijnse" familie namen 'in het Arabisch' en indicatie waar ze vandaan kwamen: ; Almasri – Egypt. Masarwah – Egypt. Hourani – Hauran in Syria. Sourani – Tyre, Lebanon. Tarabulsi – Tripoli, Lebanon. Dibini – South Lebanon. Bushnaq – Bosnia. Iraqi – Iraq. Zarqawi – Zarqa, Jordan. Al-Karaki – Kerak, Jordan. Trabulsi – Tripoli, Lebanon. Abayat – Turkey.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *