Grootschalige Israëlische antiterreuroperatie in Jenin
Nieuws

Grootschalige Israëlische antiterreuroperatie in Jenin

Redactie 03 juli 2023, 16:43
Grootschalige Israëlische antiterreuroperatie in Jenin
Smoke rises as Israel began a major aerial and ground offensive in the West Bank city of Jenin, in one of its biggest military operation in the Palestinian territory in years. July 3, 2023. Photo by Nasser Ishtayeh/Flash90 *** Local Caption *** ???????? ??????? ???? ????? ?????? ????????? ??????

De IDF is met duizend soldaten een operatie begonnen in de stad Jenin in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Het gaat om de grootste militaire operatie in dat gebied in twintig jaar. Daarbij zijn tot nu toe acht personen om het leven gekomen. Het lijkt erop dat allen leden van Palestijnse terreurbewegingen zijn. Arabische media berichten dat er ook nog eens 27 gewonden zijn gevallen.

Volgens minister van Defensie Yoav Gallant verloopt de operatie zoals gepland: “In de afgelopen uren hebben wij de terroristische organisaties in Jenin een zware slag toegebracht.” De actie begon vannacht om 01.00 uur met luchtaanvallen. Een Israëlische militair raakte licht gewond als gevolg van de ontploffing van een granaat van medesoldaat.

Na de eerste luchtaanval volgden nog zeker tien aanvallen met drones, onder andere op een groep terroristen die zich nabij een moskee had verschanst. Palestijnse media meldden dat de IDF dreigde de moskee op te blazen, maar dat bericht was vermoedelijk bedoeld om de eigen bevolking op te zwepen zich te verzetten.

Palestijnse Islamitische Jihad: ‘Jenin zal zich niet overgeven

De afgelopen maanden is Jenin een waar broeinest van terroristen geworden, waar met name de door Iran gesteunde Palestijnse Islamitische Jihad nieuwe strijders rekruteert. Vorige maand werd er een IDF-pantserwagen geraakt door een bernbom, waarbij zeven Israëlische soldaten gewond raakten. Een reddingsactie voor hen kwam zodanig onder vuur, dat een Apache-gevechtshelikopter ingezet moest worden – iets dat zelden gebeurt op de Westoever.

De Islamitische Jihad en Hamas hebben inmiddels laten weten dat Israël zijn doelen in Jenin niet zal verwezenlijken. De jihadi’s lieten aan Arabische media weten dat ‘Jenin zich niet zal overgeven’. Hamas-leider Ismail Haniyeh zei vanuit Qatar, waar hij leeft, dat ‘het verzet weet hoe agressie te beantwoorden’. Ook een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit veroordeelde de Israëlische operatie. De P.A. is formeel verantwoordelijk voor de veiligheid in Jenin en moet volgens akkoorden met Israël terroristen in haar gebied ontwapenen, maar kan of wil dat niet doen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking