Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Grootschalige Israëlische antiterreuroperatie in Jenin

Redactie 03 juli 2023, 16:43
Grootschalige Israëlische antiterreuroperatie in Jenin

De IDF is met duizend soldaten een operatie begonnen in de stad Jenin in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Het gaat om de grootste militaire operatie in dat gebied in twintig jaar. Daarbij zijn tot nu toe acht personen om het leven gekomen. Het lijkt erop dat allen leden van Palestijnse terreurbewegingen zijn. Arabische media berichten dat er ook nog eens 27 gewonden zijn gevallen.

Volgens minister van Defensie Yoav Gallant verloopt de operatie zoals gepland: “In de afgelopen uren hebben wij de terroristische organisaties in Jenin een zware slag toegebracht.” De actie begon vannacht om 01.00 uur met luchtaanvallen. Een Israëlische militair raakte licht gewond als gevolg van de ontploffing van een granaat van medesoldaat.

Na de eerste luchtaanval volgden nog zeker tien aanvallen met drones, onder andere op een groep terroristen die zich nabij een moskee had verschanst. Palestijnse media meldden dat de IDF dreigde de moskee op te blazen, maar dat bericht was vermoedelijk bedoeld om de eigen bevolking op te zwepen zich te verzetten.

Palestijnse Islamitische Jihad: ‘Jenin zal zich niet overgeven

De afgelopen maanden is Jenin een waar broeinest van terroristen geworden, waar met name de door Iran gesteunde Palestijnse Islamitische Jihad nieuwe strijders rekruteert. Vorige maand werd er een IDF-pantserwagen geraakt door een bernbom, waarbij zeven Israëlische soldaten gewond raakten. Een reddingsactie voor hen kwam zodanig onder vuur, dat een Apache-gevechtshelikopter ingezet moest worden – iets dat zelden gebeurt op de Westoever.

De Islamitische Jihad en Hamas hebben inmiddels laten weten dat Israël zijn doelen in Jenin niet zal verwezenlijken. De jihadi’s lieten aan Arabische media weten dat ‘Jenin zich niet zal overgeven’. Hamas-leider Ismail Haniyeh zei vanuit Qatar, waar hij leeft, dat ‘het verzet weet hoe agressie te beantwoorden’. Ook een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit veroordeelde de Israëlische operatie. De P.A. is formeel verantwoordelijk voor de veiligheid in Jenin en moet volgens akkoorden met Israël terroristen in haar gebied ontwapenen, maar kan of wil dat niet doen.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (4)
tiki 04 juli 2023, 08:12
JENIN, JENIN, deze stad, niet maanden maar 'jaren de hoofdstad & broedplaats voor palestijnse terreur in Judea is door de Abbas "regering" tot niemandsland verklaart waardoor ze de vrije hand hadden om laboratoria & fabrieken voor explosieven & bommen op te richten voor hun eigen Jenin Brigades. Terreur bendes die voor zichzelf werken, palestijnse ZZP'rs zogezegd. In het laatste halve jaar zijn er 500 aanslagen gepleegd op Israeli's 'vanuit Jenin en het is ook de perfecte schuilplaats voor terugkerende zonen omdat ze voor de doorgeknalde bevolking helden zijn en worden beschermd....'tot de IDF ze komt halen voor een One Way Ticket to Paradise. 2000 Israelische soldaten zijn nu bezig een grote schoonmaak te houden in JENIN, JENIN, de film die in 2002 volgens de maker Mohammed Bakri de palestijnse waarheid vertelt.......inderdaad.
alex warnaar 05 juli 2023, 00:59
Er zijn 9 items op de website van de NOS over Jenin de afgelopen paar dagen. Dat is significant meer dan het aantal items over de 6561doden die sinds 2015 in het zuid-oosten van EU kandidaatslidstaat Turkije gevallen zijn. Dat is raar, aangezien Turkije natuurlijk het juiste conflict is. Maar dat is er niet. Het is helemaal weg. Helemaal nada. Niks. Mag je eigenlijk 23 jaar lang om politieke redenen (links is voor toetreding van Turkije tot de EU) het juiste conflict, Turkije volledig verzwijgen en om ideologische redenen (links is sinds mei 68 psychotisch pro-palestijns) de westelijke jordaanoever als een bezetene uitvergroten? Aangezien journalisten een objectieve weergave van de realiteit moeten geven en onderwerpen niet mogen kiezen gebaseerd op politieke voorkeur, denk ik dat we een probleem hebben.
tiki 05 juli 2023, 20:59
@Alex Warnaar. Bij de NOS zijn het kleuters die een college moeten volgen bij hun ook zo ''neutrale" BBC broeders. Daar houden ze van het groffe werk en niet zo een beetje of subtiel maar pats boem...in your face. Daar werd Bennett, ex PM van Israel, door een Mevr. Anjana Adjil op het beklaagde bankje geplaatst met haar als persoonlijke aanklager voor het Britse volk. "Israeli forces are happy to kill children" galmde ze vanaf het scherm. "Kinderen onder de 18 worden doodgeschoten door Israelische soldaten". Deze "militanten" zijn kinderen, kinderen volgens de VN. Bennets tegenvraag over haar reactie in eenzelfde situatie, waarin haar familie/kennissen/vrienden systematisch worden bestookt/doodgestoken/geschoten door ''militanten" uit een naburig dorp, werd door haar haar afgeketst met de woorden 'daar hebben we het nu niet over. De bekende reactie van de BBC, "sorry het was onjuiste & onbehoorlijke taal"....tot de volgende keer! Toedeloe!
alex warnaar 05 juli 2023, 22:56
Lol. Het zijn bij de NOS nu 13 berichten in totaal over 10 doden in Jenin. Ongeveer 60 over de 150 doden over het jaar 2022 en nog steeds 0 over de 6561 Koerden die sinds 2015 in EU kandidaatslidstaat Turkije gedood zijn en exact 0 over 184 Koerdische doden in 1 dag op 22 nov 2022 als gevolg van Turkse bombardementen op Irak. Dat hele Turkije wil maar niet lukken. Turkije benoemen is best moeilijk. Dat is raar, aangezien ieder ander denkbaar conflict er wel is. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er in de categorie buitenland. Van bende geweld in Haïti tot mijnongelukken in buiten Mongolië en bus ongelukken in Pakistan. Wat zou nu de reden kunnen zijn dat de inzet van chemische wapens door EU kandidaatslidstaat Turkije tegen haar eigen burgers (Der Spiegel), het uit helicopters gooien van Koerden en het achter politie autos aanslepen van doodgeschoten Koerden (allemaal op film) als minder belangrijk gezien wordt dan indianen in de Amazone, Eskimo s in Canadese internaten en een akkefietje in de al aqsa moskee? Het belangrijkste nieuws met betrekking tot het buitenland de afgelopen 23 jaar is de volledige, politiek gemotiveerde afwezigheid van Turkije.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *