Hamas blijft staakt-het-vuren blokkeren
Nieuws

Hamas blijft staakt-het-vuren blokkeren

Redactie 05 februari 2024, 17:20
Hamas blijft staakt-het-vuren blokkeren

Terwijl Israël bereid is tot vergaande concessies om de ruim honderd nog levende gijzelaars vrij te krijgen, weigert Hamas akkoord te gaan met een gevechtspauze die hulp zou kunnen bieden aan honderdduizenden Palestijnse burgers die hun huizen in de Gazastrook hebben moeten verlaten.

Israël heeft een bestand van 45 dagen aangeboden in ruil voor de vrijlating van evenzoveel gijzelaars. Dat is opvallend, want bij de vorige gevechtspauze eind november werden tien ontvoerde Israëli’s vrijgelaten per dag dat er niet werd gevochten. Bovendien is de regering in Jeruzalem bereid honderden Palestijnen vrij te laten uit gevangenissen in de Joodse staat.

Het lijkt erop dat het de demonstranten helemaal niet gaat om het lot van Palestijnse burgers, maar dat hun drijfveer ordinaire Jodenhaat is

Toch neemt Hamas geen genoegen met dit voorstel en traineert nu al een week de besprekingen. De terreurbeweging houdt vast aan de eis dat de IDF zich volledig terugtrekt uit Gaza en dat Israël de oorlog volledig beëindigt. Uiteraard is Jeruzalem hier niet toe bereid. Daarnaast eist Hamas de vrijlating van niet honderden maar duizenden gevangenen, onder wie veroordeelde moordenaars en leiders van de bloedige Tweede Intifada (2000-2005). Ook dit is onaanvaardbaar voor de Israëlische regering.

Intussen blijven pro-Palestijnse/anti-Israëlische betogers in het Westen demonstreren voor een staakt-het-vuren dat in het humanitaire belang zou zijn van de burgers in Gaza. Maar vreemd genoeg richt hun woede over het uitblijven van zo’n bestand zich niet op de compromisloze houding van Hamas, maar op de regering in Jeruzalem, die juist bereid is tot vergaande concessies. Dit lijkt de conclusie te staven dat het de demonstranten helemaal niet gaat om het lot van Palestijnse burgers, maar dat hun drijfveer ordinaire Jodenhaat is. Het feit dat ooggetuigen van de demonstratie gisteren in de Amsterdamse binnenstad zagen dat sommige betogers de Hitlergroet brachten, versterkt deze indruk alleen maar.

Op de foto hierboven de pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam op 4 februari, waarbij volgens ooggetuigen betogers de Hitlergroet brachten – Screenshot X

Plaats opmerking