Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Hamas blijft staakt-het-vuren blokkeren

Redactie 05 februari 2024, 17:20
Hamas blijft staakt-het-vuren blokkeren

Terwijl Israël bereid is tot vergaande concessies om de ruim honderd nog levende gijzelaars vrij te krijgen, weigert Hamas akkoord te gaan met een gevechtspauze die hulp zou kunnen bieden aan honderdduizenden Palestijnse burgers die hun huizen in de Gazastrook hebben moeten verlaten.

Israël heeft een bestand van 45 dagen aangeboden in ruil voor de vrijlating van evenzoveel gijzelaars. Dat is opvallend, want bij de vorige gevechtspauze eind november werden tien ontvoerde Israëli’s vrijgelaten per dag dat er niet werd gevochten. Bovendien is de regering in Jeruzalem bereid honderden Palestijnen vrij te laten uit gevangenissen in de Joodse staat.

Het lijkt erop dat het de demonstranten helemaal niet gaat om het lot van Palestijnse burgers, maar dat hun drijfveer ordinaire Jodenhaat is

Toch neemt Hamas geen genoegen met dit voorstel en traineert nu al een week de besprekingen. De terreurbeweging houdt vast aan de eis dat de IDF zich volledig terugtrekt uit Gaza en dat Israël de oorlog volledig beëindigt. Uiteraard is Jeruzalem hier niet toe bereid. Daarnaast eist Hamas de vrijlating van niet honderden maar duizenden gevangenen, onder wie veroordeelde moordenaars en leiders van de bloedige Tweede Intifada (2000-2005). Ook dit is onaanvaardbaar voor de Israëlische regering.

Intussen blijven pro-Palestijnse/anti-Israëlische betogers in het Westen demonstreren voor een staakt-het-vuren dat in het humanitaire belang zou zijn van de burgers in Gaza. Maar vreemd genoeg richt hun woede over het uitblijven van zo’n bestand zich niet op de compromisloze houding van Hamas, maar op de regering in Jeruzalem, die juist bereid is tot vergaande concessies. Dit lijkt de conclusie te staven dat het de demonstranten helemaal niet gaat om het lot van Palestijnse burgers, maar dat hun drijfveer ordinaire Jodenhaat is. Het feit dat ooggetuigen van de demonstratie gisteren in de Amsterdamse binnenstad zagen dat sommige betogers de Hitlergroet brachten, versterkt deze indruk alleen maar.

Op de foto hierboven de pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam op 4 februari, waarbij volgens ooggetuigen betogers de Hitlergroet brachten – Screenshot X

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (2)
Ruud 06 februari 2024, 08:15
Deze instelling van Hamas is dus het zoveelste bewijs dat zij helemaal niets doen voor de verbetering van de situatie van hun onderdanen. Ook het feit dat ze een zo lang bestand afwijzen, tegen nog niet eens de helft van het aantal gijzelaars, wijst erop dat ze nog altijd de macht en de controle over de campagne van het IDF willen blijven houden. Mede de onredelijke hoge eis van duizenden gevangenen uit de gevangenis geeft precies aan dat het hamas puur er is om gelegen om veel stemmen te ronselen in geval van een toekomstige verkiezing. Eens te meer een aanwijzing dat het aantal burger slachtoffers geen enkele prioriteit heeft. En alweer presenteren de pro-hamas demonstranten zich negatief, zoals we al maanden gewend zijn van beelden uit de hele wereld. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat er niemand fotografisch bewijs heeft van die Hitlergroet. Meer duidelijkheid en onweerlegbaar bewijs krijg je niet cadeau van de pure jodenhaat van de demonstranten. Over de hele wereld zijn de pro-hamas demonstraties altijd grimmig, intimiderend en agressief. Vaak ook met vernielingen door de gemaskerde deelnemers. Wat een groot verschil met de Pro-Israël demonstranten. Daar zie je samenzang, tolerantie en respect voor een ander, bovendien is er niemand gemaskerd. Wat aantoont dat de andere kant op voorhand erop uit is om rotzooi te trappen en vandalisme te plegen, misschien zelfs winkels te kunnen plunderen. De hypocriete media en de linkse meute zouden het uit gillen, dat het een grof schandaal is, wanneer de Pro-Israël demonstranten leuzen zouden scanderen waarbij ze oproepen tot de volkerenmoord op de palestijnen zoals er telkens door de pro-hamas supporters wordt gedaan. Ik breng de leuzen van "gas the jews" en "from the river to the sea" weer even in herinnering. Zo ook dus nu het gebruik van de Hitlergroet die dus door de begeleidende politie gedoogd is. Want zou jij in de winkelstraat je rechterarm schuin omhoog brengen, mag je meerijden naar het bureau en krijg je een dikke boete mee naar huis. Bij de hamas demonstraties is schijnbaar alles toegestaan, je mag normaal gezien ook niet gemaskeerd over straat gaan: ook strafbaar volgens de wet in Nederland.
C Versluis 06 februari 2024, 18:21
Wat erg dat dit niet aan de orde komt in de journaals en aan de talkshow tafels. Ik wist dat er anti semitisme was maar ben vreselijk geschrokken van de enorme omvang daarvan. Zeker ook bij universiteiten en hoge scholen maar ook bij politieke partijen. Hoe kunnen we dit steeds weer onder de aandacht brengen?
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *