‘Hamas-top verdeeld over wapenstilstand’
Nieuws

‘Hamas-top verdeeld over wapenstilstand’

Redactie 03 februari 2024, 16:59
‘Hamas-top verdeeld over wapenstilstand’
Yahya Sinwar leader of the Palestinian Hamas Islamist movement speaks during a meeting with members of the the Ezzedine al-Qassam Brigades, the armed wing of the Palestinian Hamas movement, in Gaza City, on April 30, 2022. Photo by Attia Muhammed/Flash90 *** Local Caption *** ????? ???? ?????? ????????? ??? ???? ???? ??????

U zult het niet snel in de Nederlandse pers vinden, maar al weken is het niet Israël maar Hamas dat een gevechtspauze in Gaza in de weg staat. De Wall Street Journal zegt te weten waarom: de top van de Palestijnse terreurbeweging is onderling verdeeld over de voorwaarden voor een staakt-het-vuren.

De Amerikaanse zakenkrant baseert zijn bericht op anonieme bronnen in de top van het onderhandelingsproces tussen Israël en de terroristen. Binnen de terreurbeweging lijken de rollen nu omgedraaid: de terroristenleider in de Gazastrook, Yahya Sinwar, wil een wapenstilstand, terwijl de Hamas-leiding in het buitenland vasthoudt aan de eis dat Israël zijn oorlog tegen de Palestijnse terroristen in Gaza volledig beëindigt.

De in Qatar levende Hamas-leider en miljardair houdt een wapenstilstand in Gaza tegen

Het motief achter de verdeeldheid is niet moeilijk te raden. Sinwar zit verscholen in een tunnel in het steeds kleinere wordende deel van Gaza dat niet onder controle van de IDF is en weet dat als er geen gevechtspauze komt, zijn dagen geteld zijn. Op hun beurt leven de Hamas-leiders in het buitenland in relatieve veiligheid en overweldigende luxe. Zo zijn Ismail Haniyeh en Khaled Meshaal beiden miljardair geworden door het achterover drukken van voor Palestijnse burgers bestemd internationaal hulpgeld. De Hamas-leiders in het buitenland kunnen het zich veroorloven dat de strijd in Gaza doorgaat.

Zolang de onenigheid binnen de Hamas-top voortduurt, komt er geen bestand en zullen er Palestijnen blijven sterven. Sinds Israël zijn tactiek heeft veranderd, mag aangenomen worden dat de meerderheid van de Gazanen die nu wordt gedood terroristen zijn, maar uiteraard is ook een niet onaanzienlijk deel burger. Hieruit blijkt opnieuw hoe weinig Hamas zich voor het lot van de Palestijnen interesseert. Israël zou bereid zijn vergaande concessies te doen: een gevechtspauze van 45 dagen tegen de vrijlating van slechts 30 tot 45 Israëlische gijzelaars. De Hamasleiding wil echter dat de IDF zich permanent uit Gaza terugtrekt, plus de vrijlating van duizenden terroristen uit Israëlische gevangenissen, onder wie moordenaars en zelfs daders van het bloedbad van 7 oktober.

Op de foto hierboven geeft de Hamas-leider in Gaza, Yahya Sinwar een toespraak in Gaza-Stad op 30 april 2022 – Foto: Attia Muhammad/Flash90

Plaats opmerking