Hoed je voor haat
Column

Hoed je voor haat

Lenny Kuhr 10 december 2023, 11:00
Hoed je voor haat

Antisemitisme begint individueel. Het is haat die zonder een duidelijk object altijd latent in ieder mens aanwezig is en die zich manifesteert wanneer we die projecteren op iets buiten ons: een dier, mens, een groep, een volk. Dan vindt die haat een plek, een doel. 

En eens in de zoveel tijd vindt die persoonlijke haat medestanders. Het begint klein, onderling, vervolgens breidt de haat zich uit via media, niet-gecheckte berichten in de krant, een cartoon, optochten met vlaggen … en ineens is er een schreeuwende, woedende massa. Elias Canetti schreef erover in Massa en macht. Dankzij de massa wordt de individuele haat collectief en daarmee lijkt-ie legaal te zijn. Kijk naar nazi-Duitsland. We zien de beelden nog voor ons van die honderdduizenden die massaal de Hitlergroet uitbrachten, terwijl de schuimbekkende dictator hun zielen vergiftigde met een ongekende demonische haat. 

Hoe ontmantel je het antisemitisme dat nu weer de kop opsteekt? Dat begint bij het individu. Het is allereerst de erkenning dat wij allemaal zowel liefde als haat in ons dragen. Het is de erkenning dat die haat zich projecteert op iets. De geschiedenis leert ons dat dat ‘iets’ vaak de Joden zijn. Het begint bij een individu en het eindigt helaas te vaak massaal. Ook die massale haat heet antisemitisme. De meest gevaarlijke van allemaal, omdat het niet blijft bij Jodenhaat. De haat heeft niet genoeg aan een kleine kluif. Die verspreidt zich wereldwijd. 

Vlagvertoon

Haat is verslavend. Je gaat in de massa op, weg van je eigen mildere gevoelens. Even niet meer denken aan persoonlijke zorgen, ondergedompeld in de massa die achter een vlag aanloopt. En net als na de verdoving van drugs of alcohol, volgt onherroepelijk de enorme kater. Uitgeblust en uitgewrongen voel je je – niet een dag, maar misschien wel de rest van je leven. Negentig jaar geleden liepen massa’s achter de vlag aan van ‘Heil Hitler’, de nazivlag. Vandaag is het de Palestijnse vlag met de leuze ‘From the river to the sea’. Dood aan Israël, dood aan alle Joden. 

Gecombineerd met die leuze is het de vlag van ayatollah Khamenei, de vlag van ‘Heil terrorisme’, die de intentie heeft de hele wereld met geweld te onderwerpen. In zijn eigen land dwingt de leider van deze demonische stroming zijn onderdanen tot extremistisch islamisme. Zodra een enkeling in opstand komt, of afwijkt van de sharia, wordt hij gevangengezet, verminkt of vermoord. 

Isaak en Ismaël vormen de blauwdruk van wat we kunnen weten en verwachten

In Iran is het al te laat. Het grootste deel van de bevolking is in paniek en verlangt mateloos naar verlossing van dit kwaad. De tentakels van dit monster hebben zich uitgestrekt, onder meer naar de terroristische Hamas in Gaza. Die vaart nu dezelfde koers en onderwerpt zijn eigen mensen, de Palestijnen, aan deze kwaadaardige leer. Net als de Iraniërs bevinden de Palestijnen zich in de bek van de leeuw, waar ze niet uitkomen. Niet zonder oorlog, want hun leiders kennen geen milder middel.

En hier? Hier lopen de onwetende en de – bewust of onbewust – kwaadwillende Nederlanders achter de vlag van dit monster aan. De intentie van de extremistische islam is onze vrijheid af te nemen in ruil voor hun levensgevaarlijke, bloeddorstige geloof. Bedenk je, wees beducht. Hoed je voor haat en vooral als die haat als projectiel wordt afgeschoten naar de ‘eeuwige boosdoener’. Hoed je voor antisemitisme en racisme. Laat het niet toe!

Dezelfde bron

Ik weet diep vanbinnen dat Joden en moslims ooit vrede gaan sluiten. Net als hun voorvaders Isaak en Ismaël dat deden. Ze waren zonen van één en dezelfde vader, Abraham. De broers kenden hevige strijd en verzoenden zich uiteindelijk met elkaar. Samen hebben ze hun vader begraven. Dit is de blauwdruk van wat we nu al kunnen weten en verwachten. We komen allemaal uit dezelfde bron, Joden en moslims hebben dezelfde genen. Uiterlijk verschillend en diep vanbinnen één. 

Israël is het land waar Arabische, christelijke en Joodse inwoners vredig samen kunnen leven. Mijn kleinzoon Ozz werd door een Arabische arts geopereerd, nadat hij 7 oktober als soldaat gewond was geraakt. Nico, mijn kleindochtertje, had een Arabische juf op haar peuterschooltje met Joodse en Arabische kinderen. Er zijn vriendschappen ontstaan en er is respect voor elkaar, op een eenvoudige en natuurlijke manier. Er zijn Arabische soldaten in het Israëlische leger en Arabische helden die op 7 oktober met gevaar voor hun leven veel mensen uit de klauwen van de terroristische beulen hebben gered. Natuurlijk kunnen we in vrede samenleven. In het Midden-Oosten kan dat onder Israëlische vlag al wel.

Lenny Kuhr (73) is singer-songwriter en treedt nog regelmatig op in het land. Haar laatste album, Nog steeds een troubadour, dateert van 2022. Foto: Rob Beckers

Plaats opmerking