Hoor en wederhoor
Commentaar

Hoor en wederhoor

Esther Voet 16 juli 2020, 10:30
Hoor en wederhoor

Aan een onafhankelijke – dus ‘lastige’ – Joodse pers kunnen sommige jobo’s maar niet wennen. Dat is niets nieuws, dat is al decennia zo. Dit keer gaat het om een datalek bij een rabbijn van de NIHS waar het NIW op 3 juli over schreef: het e-mailadres van rabbijn Wolff is gehackt. Privacygevoelige informatie is daardoor bij derden terechtgekomen. Na vragen van het NIW publiceerde de Joodse gemeente Amsterdam een summiere reactie op haar eigen website, weigerde verder commentaar en uw ‘krant’ werd gestraft: naar aanleiding van onze berichtgeving worden geen advertenties meer geplaatst. Erger nog: het NIHS-bestuur verweet het NIW een gebrek aan hoor en wederhoor.

Op 8 juli verscheen in het Parool ook een artikel over de zaak. Daarin gaf NIHS-voorzitter Ruben Troostwijk wél commentaar. Hij sprak in dat artikel over ‘opperrabbijn Wolff ’. Dat Wolff zich inmiddels ‘opperrabbijn van Amsterdam’ mag noemen, was nieuws voor ons. Dus nam het NIW maar weer eens contact op en stelden wij opnieuw vragen, waarvan hier een selectie:

Sinds wanneer is rav Wolff aangesteld als opperrabbijn van de NIHS? Wanneer is dit de leden meegedeeld? Hoe lang heeft het datalek in totaal geduurd? Wanneer werd het ontdekt? Welke stappen zijn gezet, binnen welk tijdsbestek? Stelt u gedupeerden in de gelegenheid aangifte tegen de verdachte te doen? Zijn er gedupeerden die risico lopen op financiële schade (bijvoorbeeld naar aanleiding van mails over de get et cetera) en is de NIHS, waarvan rav Wolff werknemer is, verzekerd tegen eventuele claims van gedupeerden? \

Het ‘wederhoor’ van voorzitter Troostwijk: ‘Wij communiceren primair met onze leden via onze nieuwsbrief, hetgeen daarin opgenomen staat kun je als officiële reactie namens de NIHS publiceren. Daar hebben wij op dit moment niets aan toe te voegen. Wij hebben inzake het datalek één statement gedeeld met alle media die daarom verzocht hebben. Wat die media daarover publiceren is verder voor hun verantwoording.’

Kijk, het is bij wederhoor natuurlijk handig antwoord te geven op de gestelde vragen, anders is het nutteloze papiervulling. En (opper)rabbijn Wolff ? Nou, mazzel tov dan maar. Wie ook wederhoor wilde na een opinie van Bart Schut vorige week, is Thierry Baudet. U leest zijn integraal gepubliceerde pennenvrucht op pagina 17 (en vrijdag online).

Volgende week helaas geen NIW in verband met de zomerstop. Vrijdag 31 juli ligt NIW 36 bij u op de mat.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking