Hypocriet
Commentaar

Hypocriet

Esther Voet 14 januari 2021, 08:55
Hypocriet

Vorige week zat ik aan een livestreamkanaal gekluisterd om de speech van Donald Trump te volgen. Het was een ramp in slow motion. Dat hij de meute die zich vanuit heel Amerika – soms zelfs met privéjets – had verenigd, daadwerkelijk zou oproepen om (vrije vertaling) dat stelletje in het Capitool even een lesje te leren, was verbijsterend. De angst sloeg me om het hart toen ik de commentaren van zijn aanhangers hoorde. Er werd geroepen om een militaire coup, Democraten werden bedreigd, en hun moeders ook. Hoewel The Donald ondanks zijn belofte mee te lopen naar het Capitool daarna gewoon de warmte van het Witte Huis opzocht, weten we wat vervolgens is gebeurd. Zit je hoog in de boom, dan heb je een grote verantwoordelijkheid. Trump nam die niet. “Belachelijk,” vond hij de aantijging dat hij de meute had opgehitst. Kom nou. Had hij nog enig krediet, dan verspeelde hij dat deze middag en gooide daarmee ook de herinnering aan zaken die hij wél goed deed – denk aan de warme lente tussen Israël en diverse Arabische landen – te grabbel.

Wie deze week ook krediet verspeelde, was Theo Hiddema, voormalig Kamerlid en lijstduwer van Forum voor Democratie. Hij riep via Twitter mensen op zich te melden als zij getuige waren geweest van antisemitisme binnen die partij. Dus belde ik braaf met zijn advocatenkantoor. Ik heb immers zo’n twee jaar geleden een hele horde jonge FvD’ers op Twitter achter me aan gehad en toen eens bekeken door wie ze werden gevolgd en wie ze zelf volgden. Ik wist mij al snel omringd door donkerbruin rapaille. Ik wilde Hiddema hierover informeren en kreeg van zijn kantoor zijn 06-nummer. Daarop liet ik een voicemailbericht achter met het verzoek mij terug te bellen. Maar Hiddema had een ander plan, belde niet terug en tweette de volgende dag: ‘Duizenden reacties op mijn smeek-appèl van gisteren. Tot nu niet één voorzien van gevraagd bewijs. Kom op FVD-kenners! Actie. Tempo.’ Mag ik de conclusie trekken dat Hiddema helemaal niet zoveel interesse had in antwoorden?

Een laatste woord over Twitter. Dat heeft The Donald in de ban gedaan. Maar de Iraanse ayatollah Khamenei mag nog steeds vrijelijk oproepen tot genocide. Ook Twitter is hypocriet.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking