Israëlische soldaat gedood door Palestijnse sluipschutters
Nieuws

Israëlische soldaat gedood door Palestijnse sluipschutters

Redactie 21 juli 2018, 00:00
Israëlische soldaat gedood door Palestijnse sluipschutters

Een Israëlische soldaat is vrijdag overleden nadat hij aan de grens van de Gazastrook werd neergeschoten door Palestijnse sluipschutters. De IDF begonnen vervolgens met een vergeldingsactie waarbij tientallen gebouwen van Hamas onder vuur werden genomen.

De soldaat is de eerste Israëlische militair sinds 2014 die bij de Gazastrook om het leven komt. Volgens een woordvoerder van de IDF droeg de soldaat, wiens identiteit nog niet vrij is gegeven, een kogelwerend vest toen hij onder vuur werd genomen door een sluipschutter. Toch overleed hij kort nadat hij in het Soroka Medical Center in de stad Be’er Sheva aankwam.

Bij de vergeldingsactie van de IDF werden zeker 60 doelen van Hamas in de Gazastrook geraakt. Daarbij kwamen vier Palestijnen om het leven. Hamas heeft bevestigd dat ten minste drie van de gedode Gazanen lid waren van de terreurgroep. Tijdens de actie van de IDF vuurde Hamas meerdere raketten af richting Israël. Het grootste deel daarvan werd onderschept door het Iron Dome-antiraketsysteem (zie foto) van de Joodse staat. Inwoners van de dorpen rondom de Strook kregen de instructie de nacht door te brengen in hun schuilkelders. Naast de raketten krijgen de inwoners van de dorpen ook dagelijks te maken met brandbare vliegers en ballonnen die inmiddels al duizenden vierkante kilometers land in brand hebben gestoken. Vrijdagochtend werd een soortgelijke ballon gevonden in Jeruzalem.

Volgens een Hamas-woordvoerder zouden Israël en Hamas inmiddels zijn overeengekomen om de rust in en rondom de Strook weer te herstellen. “Met inspanningen van Egypte en de Verenigde Naties is afgesproken om terug te keren naar kalmte tussen de Israëlische en Palestijnse zijde,” vertelde Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum aan persbureau Reuters. De IDF meldde dat de burgers rondom de Gazastrook hun dagelijkse bezigheden weer konden voortzetten. Met dit staakt-het-vuren lijkt vooralsnog een invasie van de Strook, waarover de afgelopen dagen druk werd gespeculeerd in de Israëlische media, te zijn afgewend.

Ondanks de overeengekomen wapenstilstand, moest het Israëlische leger op zaterdagochtend opnieuw in actie komen toen meerdere personen vanuit een Hamas-positie de grens met Israël probeerden over te steken. De Israëli’s openden daarop het vuur met een tank, waarna de groep terugkeerde naar de Gazastrook. Volgens de IDF zijn hierbij geen slachtoffers gevallen.

Foto: Miriam Alster/Flash90

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking