Joodse organisaties opgelucht na verlies Corbyn
Nieuws

Joodse organisaties opgelucht na verlies Corbyn

Redactie 13 december 2019, 14:34
Joodse organisaties opgelucht na verlies Corbyn

De Britse Lagerhuisverkiezingen zijn voor Jeremy Corbyn en zijn Labourpartij uitgedraaid op een grote nederlaag. Volgens de peilingen staat Labour op 203 zetels, een verlies van 59 zetels. Het is de slechtste uitslag sinds 1935 voor de Arbeiderspartij. De Conservatieve Partij van Boris Johnson krijgt waarschijnlijk 365 van de 650 zetels in het Lagerhuis.

Het verlies van Corbyn is een grote opluchting voor de Joodse gemeenschap van het Verenigd Koninkrijk. Uit een enquête van de Brits-Joodse krant Jewish News kwam naar voren dat 87% van de Joodse respondenten Corbyn ziet als antisemitisch. Bijna de helft van de deelnemers zei te overwegen te emigreren als de Labour-leider premier zou worden. Ook de Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis sprak zich fel uit tegen Corbyn. Volgens de rabbijn zou hij toestaan dat ‘het gif van antisemitisme’ zich binnen de partij kan uitbreiden.

“De opluchting binnen de Joodse gemeenschap is voelbaar. Evenals dankbaarheid. Maar naarmate de dagen en weken voorbijgaan, is er iets waarover we zullen moeten nadenken: de bereidheid van zoveel van onze zogenaamde bondgenoten om voor Jeremy Corbyn campagne te voeren en hem te steunen,” schreef Stephen Pollard, hoofdredacteur bij de Jewish Chronicle na het bekendmaken van de exitpolls. “Dit is de beste uitslag die er kon zijn,” aldus Pollard.

Ook de Joodse presentatrice Rachel Riley gaf aan opgelucht te zijn. “We kunnen voorlopig ademhalen,” schreef zij in een tweet.

De Britse minister Michael Gove stak de Joodse gemeenschap na de uitslag een hart onder de riem. “Jullie hebben maanden in angst moeten leven met zorgen dat we een premier zouden krijgen die handelde in antisemitische retoriek en anti-Joodse terroristen omarmde. Jullie zullen nooit meer in angst hoeven leven,” zei Gove. “Vandaag vieren we een overwinning voor het Britse volk. Ze hebben de politiek van Jeremy Corbyn volledig afgewezen.”

En er is nog meer te vieren: Corbyn kondigde zijn vertrek aan. De politicus stapt niet direct op, maar heeft aangegeven geen partijleider meer te zijn bij volgende parlementsverkiezingen. De Labourleider vertrekt niet meteen omdat hij eerst een ‘periode van bezinning’ wil inlassen om over oorzaken van de nederlaag na te denken. Of Corbyn de gelegenheid krijgt om de nederlaag te evalueren is nog maar de vraag. Binnen Labour klinken geluiden die aandringen op een onmiddellijk vertrek van de omstreden partijleider.

“Corbyn was een ramp,” zei Labour-prominent Alan Johnson vandaag live op Britse televisie. “Iedereen wist dat hij de arbeidersklasse niet eens uit een papieren zak zou kunnen leiden.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking