Lezing: Oorlog en vrede: in hoeverre is de Thora een bloedig boek? Door dr. Paul Gabriner
Agenda

Lezing: Oorlog en vrede: in hoeverre is de Thora een bloedig boek? Door dr. Paul Gabriner

gabrievanstraten 23 maart 2015, 00:00

Men heeft het vaker gehoord: de God van de Thora is een boze God terwijl die van Jezus een God van liefde is. De Thora staat bol van oorlogen en bloedvergieten, terwijl de vier Evangeliën geen enkele oorlog kent. Het zijn Evangeliën van vrede waarin alleen het verlossende bloed van Jezus vergoten wordt.

Joden herkennen zich niet in deze tegenstelling, want, hoewel de Thora inderdaad de nodige oorlogen bevat, is het juist de visie van haar profeten over vrede, waar Jezus zo door geïnspireerd werd. En hoewel de God van de Thora inderdaad vaak genoeg boos is, gebeurt dat alleen wanneer het volk Israël te ver gaat in het overtreden van Zijn wetten. Dan pas volgt straf. Maar er is altijd vergiffenis na straf!

In deze lezing zal Paul Gabriner dieper ingaan op de kwestie oorlog en vrede in de Thora. Wij zullen zien dat zowel de Mondelinge Wet van de rabbijnen als de bevindingen van de moderne archeologie ons dwingt om de oorlogen in de Thora met een grote korrel zout te nemen. De soep wordt niet zo heet gegeten als hij opgediend wordt!

 

Spreker dr. Paul Gabriner

Spreker dr. Paul Gabriner

Paul Gabriner (Newark, N.J., USA, 1943), woont in Nederland sinds 1975 en is emeritus hoofddocent Engelse en Amerikaanse letterkunde bij de Hebrew University of Jerusalem (1971-1975) en de Universiteit van Amsterdam (1975-2005). Sinds zijn pensionering geeft hij – naast literatuurlezingen – verschillende bijbelcursussen en leerhuizen aan o.a. de Senioren Academie (RUG), de Stichting Judaica (Zwolle) en de HOVO (VU). Daarnaast verzorgt hij regelmatig lezingen voor verschillende kerkgenootschappen en afdelingen van het Genootschap Nederland-Israël.

De bijeenkomst wordt gehouden op maandag 20 april a.s. in Gebouw De Rank, Dubbelsteijnlaan West 70, Dordrecht (Dubbeldam, wijk 9). Ruime parkeergelegenheid op het plein voor De Rank. Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij. Inlichtingen: 078 6148510 en http://www.gni-drechtsteden.nl.

Plaats opmerking