Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Luidkeels

Commentaar Esther Voet

Esther Voet 18 juli 2019, 00:00
Luidkeels

De bewijzen van institutioneel antisemitisme bij de Britse Labourpartij stapelen zich op. Het beeld dat BBC’s Panorama deze week schetste, was ronduit schokkend. Toen de CIDI-jongeren tijdens een PvdA-bijeenkomst met Jeremy Corbyn vorig jaar zomer in Den Haag een spandoek uitrolden waarop de woordspelige tekst: Labour, for the many, not the Jew (in plaats van few), hadden ze meer dan gelijk, hoe ongemakkelijk dat ook was voor de aanwezige PvdA’ers. Sinds die bijeenkomst zijn de alarmerende berichten over antisemitisme binnen Labour alleen maar erger geworden, met deze BBC-documentaire én de reactie daarop vanuit de partij als voorlopig dieptepunt. Gelukkig plaatste een derde van de Labour Lords in het Britse Hogerhuis woensdag een grote, niet misselijke advertentie in ‘huisblad’ The Guardian waarin ze hun eigen partij oproepen de hand in eigen boezem te steken, maar het is de vraag of dat voldoende zal zijn om grote schoonmaak te gaan houden, want Corbyngetrouwen willen geen kwaad woord over hun leider en zijn naaste kring en vertrouwelingen horen.

Het socialisme staat zich erop voor een internationale beweging te zijn, en wie kan De Internationale niet tenminste meeneuriën? Daarom mogen we zeker vanuit deze kant van het politieke spectrum verwachten dat zusterpartijen van Labour zich niet verschuilen achter woorden als ‘een interne kwestie’. De schokkende getuigenissen gaan al die zusters van Labour aan. En het zou al die zusters, dus ook de PvdA waarvan partijleider Lodewijk Asscher zegt pal te staan in de strijd tegen antisemitisme, sieren wanneer ze ferm hun verontwaardiging en afkeuring laten horen. Maar alle partijen – inclusief de PvdA – hullen zich in dodelijk stilzwijgen, uitgezonderd de Israëlische zusterpartij, het inmiddels marginale Avoda. En de brief die Asscher heeft geschreven aan Corbyn zet natuurlijk geen zoden aan de dijk als de inhoud voor de kiezers geheim blijft.
Tegen de antisemitische chaos binnen de Britse socialisten hoort luidkeels protest te klinken. Dus Lodewijk Asscher en liefst ook andere Partij van de Arbeid-bobo’s: trek uw mond open en laat duidelijk uw zorg en verontwaardiging horen! ■

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *