Maand voorarrest na bekladden monument
Nieuws

Maand voorarrest na bekladden monument

Redactie 12 augustus 2018, 00:00
Maand voorarrest na bekladden monument

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 30 dagen cel geëist Jordi A., de man die in april het Joodse monument aan het Rabbijn Maarssenplein in Den Haag bekladde met een stift. Volgens het OM is die straf op zijn plaats vanwege het ‘speciale karakter’ van het monument. Dat meldt Omroep West.

Opvallend is dat de man na zijn daad ruim een maand in voorarrest heeft gezeten. Saleh A., de Palestijnse-Syriër die vorig jaar december het Joodse restaurant HaCarmel aanviel en de ruiten insloeg terwijl hij ‘Allahu Akbar’ riep, werd in eerste instantie al na twee dagen vrijgelaten.

De bekladder klom op 20 april over de muur waarachter het monument ligt en tekende met een oranje markeerstift ‘een soort kruis’ op het gedenktegen. Kort na zijn daad werd hij aangehouden en bekende hij dat hij een ‘snorretje’ zou hebben getekend. Volgens de man was de plek willekeurig uitgekozen. De verdachte liet daarop weten niemand te willen beledigen en bood aan om de bekladding zelf van het monument te verwijderen.

Waarom het voorarrest van de man in eerste instantie een stuk langer uitviel dan het voorarrest van Saleh A. is nog niet duidelijk. Saleh A. verklaarde tegenover de reclassering dat hij ‘een vulkaan is die op uitbarsten staat’ en dat ‘al zijn woede door Israël komt.’ A. gaf daarbij aan dat hij HaCarmel had aangevallen vanwege de Israëlische vlag en dat het slechts ‘de eerste stap zou zijn.’ Desalniettemin besloot de rechter in december 2017 dat A. zijn proces op vrije voeten mocht afwachten en was er volgens het OM ‘geen sprake van een terroristisch motief’. Na zijn vrijlating werd A. meerdere keren vastgezet omdat hij zich niet hield aan de afspraken met de reclassering. Toch kwam A.  steeds weer op vrije voeten en hoefde hij ook na de rechtszaak niet terug de cel in.

De advocate van Jordi A. heeft om vrijspraak gevraagd. Volgens de advocaat zou niet zijn aangetoond of het monument echt beschadigingen zou hebben door de daad van haar cliënt. Ook hij geen kwaad hebben willen doen met de bekladding maar de Joodse symbolen ‘juist mooi hebben gevonden’. “Het is een aparte jongen, maar geen gevaar,” aldus de advocaat.

De rechtbank doet 23 augustus uitspraak.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking