Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Magisch

Misschien is het u opgevallen, vorige week had er een ‘Silicon Wadi’ in het NIW moeten staan, maar die stond er niet. Daar ging een verhaal achter schuil.

Esther Voet 30 april 2017, 00:00
Magisch

Misschien is het u opgevallen, vorige week had er een ‘Silicon Wadi’ in het NIW moeten staan, maar die stond er niet. Daar ging een verhaal achter schuil.

Even was hier paniek in de tent. ‘Onze man in Israël’, Jan Franke, mist nooit een deadline. Wel was er tweeënhalve week geleden, terwijl wij koortsachtig aan het Pesachnummer werkten, nog een mailtje van hem binnengekomen: “Mensen, ik ga naar de Sinaï, ik weet, het is een risico, maar we zijn goed voorbereid.” Even had ik een jiddisje memme-aanval. Moest ik hem geen mailtje terugschrijven? ‘Hoe haal je het in je hoofd! De Sinaï, rond de paasdagen, dat piratennest! Ben je helemaal belatafeld!?’ Maar Jan kende de risico’s, en hij nam ze, samen met zijn trouwe Israëlische fotograaf Dave – je gelooft het niet – Sinai aan zijn zijde. Het mailtje werd niet verstuurd.

Vorige week woensdag, deadlinedag, ondanks herhaalde pogingen, taal noch teken van Jan. Pas ver na het verstrijken van de deadline een appje, want slecht bereik. Dave en Jan waren veilig, maar konden niet terug naar Israël: de grens was gesloten vanwege een terroristische aanval. Die aanval had plaatsgevonden op het St. Katerinaklooster, hartje Sinaï, kort nadat Franke en Sinai het klooster hadden bezocht. Voor de coverfoto van deze week nam Dave nog extra risico’s, want de sfeer op Har Sinaï was gespannen, overal lagen Egyptische scherpschutters.

Zie de cover als een hommage aan onze dappere fotograaf. Rond deze tijd van het jaar was Mosjé op weg naar de top van de berg Sinaï, om met Sjavoeot de Wet op ‘Jebel Musa’ te ontvangen. Een ieder die de Sinaï ooit heeft bezocht, herkent die magie in de foto.

Een andere held deze week in het NIW is Ruben Vis, die erachter kwam dat zendingsdrang richting Joden onder (vooral protestantse) christenen nog altijd springlevend is. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik krijg van de door hem gepubliceerde citaten de griebels. We zullen dit artikel dan ook doorsturen naar relevante, wellicht onwetende christelijke organisaties, zodat ze actie kunnen ondernemen. Tenminste, dat mogen we hopen. De tijd dat Joden het toelieten dat christenen op ze neerkeken behoort definitief tot het verleden. Dialoog? Best. Maar dan op gelijkwaardige basis, en anders liever niet.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *