Mateloos
Commentaar

Mateloos

Esther Voet 03 juli 2024, 23:49
Mateloos

Hoorde ik dat nou echt? Die laatste zin in het spotje van Prijsvrij Vakanties in een reclameblok tijdens de rust in een EK-voetbalwedstrijd? ‘Geniet, maar reis met mate’. Ik hoorde het niet alleen, ik las het ook. Het blijkt de zoveelste aflevering in de serie ‘ongewenste betutteling’ waar de Nederlandse burger inmiddels mee wordt doodgegooid. Dit keer van een reisorganisatie die roomser wil zijn dan de paus. Rome, mooie stad, moet ik snel weer eens bezoeken. 

Nog even en ze gaan het nog hebben over vliegschaamte ook. Daarnaast: er valt toch op veel andere manieren te reizen dan met het vliegtuig? Als treinliefhebster die net had geprobeerd een treinreis naar Ferrara uit te dokteren, vroeg ik mij dat meteen af. Mijn innerlijke rebel nam het meteen over: ‘Bemoei je lekker met jezelf’, ‘Hef jezelf op, politiek correct instituut met je woke reclamebureau,’ pruttelde het in mijn hoofd. En voor mijn part rijdt een gezin met een elektrische auto drie maanden lang Europa rond, dacht ik erachteraan. Met je ‘met mate’.

Mijn innerlijke rebel nam het meteen over: bemoei je lekker met jezelf, met je ‘met mate’, pruttelde het in mijn hoofd

Juist nu we zo’n behoefte hebben aan escapisme. Nog niet zo lang geleden werden we uit de coronacocon bevrijd, en zeker Joden bevinden zich alweer in de volgende crisis. Dus wanneer mogelijk graag even ver weg van hier, waar niemand je kent. Even geen discussie over de oorlog van Israël tegen Hamas, je niet hoeven ergeren aan de eenzijdige berichtgeving, even geen meewarige blikken van buren of goedbedoelende bezorgde vrienden die vragen of je het allemaal nog wel trekt. Hoef ik me de komende maanden ook niet te ergeren wanneer vanwege een gebrek aan handjes het NIW wéér niet op tijd wordt bezorgd. Gewoon even helemaal niets. En dan draagt een reisorganisatie je op dat wel ‘met mate’ te doen? Al reis ik me helemaal het schompes, goed voor jullie business. O nee, bij Prijsvrij in ieder geval niet meer. Die hebben zichzelf met hun gekkigheid buitenspel gezet. 

Overigens, reizen thuis kan ook. Bijvoorbeeld door een goed boek te lezen. Met het oog op de komende vakantietijd selecteerde Achsa Vissel voor u weer een paar nieuwe, lezenswaardige boeken en de NIW-redactie dook de eigen boekenkast in voor onze favorieten. Sommige wat ouder, maar nog volop verkrijgbaar. Namens de redactie wens ik u talloze mooie escapismemomenten toe, ver weg of gewoon in de Côte du Jardin of Bad Hintergarten.

Opmerkingen (3)
Bas Fortuin 04 juli 2024, 09:54
Rome, mooie stad, moet ik snel weer eens bezoeken?" Ja, Esther goed idee maar neem dan vooral het boek van twee joodse schrijvers mee: De Sixtijnse geheimen-De verborgen boodschappen van Michelangelo-Benjamin Blech & Roy Doliner. Ik las: Elke nieuwe paus wordt gekozen in de Sixtijnse kapel, bekend om de fresco’s van Michelangelo. Wat blijkt? De grootste fresco ter wereld bevat geen enkel christelijk symbool: de symboliek is voor 95 procent JOODS en voor 5 procent heidens. De schilderijen bevatten scherpe kritiek op kerk en paus. De paus zat hem voortdurend dwars. Julius wilde alleen de 12 discipelen geschilderd hebben, maar Michelangelo drukte zijn zin door en beeldde wel 343 figuren af. Michelangelo zou zijn vele aanvaringen met de paus niet licht vergeten. Hij nam wraak in de vorm van verborgen, vileine details in de Sixtijnse Kapel.” ESTHER, vergeet nooit dat pausen en hun RKK de grootste vervolgers [Inquisitie] van Joden waren. Ik kies liever voor JERUZALEM. Psalm 48 & 135.
Wietske van Raalte 04 juli 2024, 15:56
De mensensmokkel-industrie laat zich niet zomaar het gouden verdienmodel afnemen. Is er gedacht aan de veiligheid van Europese migranten elders? Een soort "right to return" ?
Gerda Schrijver 07 juli 2024, 11:29
-- EEN FIJNE VAKANTIE--. Esther, rust maar lekker uit! Je bent echt een bezige bij. Altijd bezig met schrijven en werken, zodat wij jouw werk kunnen lezen. Bedankt.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *