Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Meerdere raketten afgevuurd uit Gazastrook, Israël voert vergeldingsactie uit

Redactie 15 maart 2019, 00:00
Meerdere raketten afgevuurd uit Gazastrook, Israël voert vergeldingsactie uit

Israël heeft donderdagavond een vergeldingsactie uitgevoerd in de Gazastrook nadat er meerdere raketten werden afgevuurd op Tel Aviv.

De IDF heeft tijdens een luchtaanval meer dan honderd Hamas-doelen gebombardeerd. Daar zouden geen dodelijke slachtoffers bij zijn gevallen. Na de actie werden er vanuit Gaza nog eens negen raketten afgevuurd op Israëlische dorpen. Zes projectielen werden onderschept door de Iron Dome van het Israëlische leger.

Volgens de IDF zijn de raketten mogelijk afgevuurd door een groepering van Hamas met een lage rang. Het leger vermoed daarom ook dat de raketten niet bewust zijn afgevuurd, maar dat het gaat om een ‘technische of menselijke fout’. Een woordvoerder van Hamas ontkende dat de terroristische organisatie iets te maken had met de beschieting en zei ‘geen interesse te hebben in een escalatie met Israël’.

Volgens de Israëlische publieke omroep Kan zouden Israël en Hamas inmiddels een wapenstilstand hebben afgekondigd. Israël wil dat nieuws nog niet bevestigen.

Naar aanleiding van de raketaanvallen en de vergeldingsactie heeft het Palestijnse comité dat elke vrijdag een protest organiseert bij het grenshek tussen Gaza en Israël, aangekondigd het protest van deze week af te gelasten. De Palestijnen zeggen daarbij op 30 maart met een extra grote groep bij het hek te willen verschijnen. Tijdens de protesten worden regelmatig projectielen afgeschoten naar IDF-soldaten en ballonnen met explosieven opgelaten richting de Israëlische dorpen.

Tijdens de raketaanval op Tel Aviv raakte tot zover bekend niemand gewond. Wel moesten er meerdere mensen behandeld worden nadat zij in shock raakten door de explosies. Het was de eerste raketbeschieting op de stad sinds 2014.

Foto: Flash 90

 

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *