Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Mengeles leraar nooit veroordeeld

Redactie 08 oktober 2023, 06:00
Mengeles leraar nooit veroordeeld

Leo van Bergen presenteerde in Utrecht zijn boek De poppenspeler van Mengele. Dat werk gaat over de bioloog en geneticus Otmar Freiherr von Verschuer, telg uit een deels Nederlands adellijk geslacht. De baron was de leraar van nazimisdadiger Josef Mengele en was op afstand betrokken bij diens wrede medische experimenten in Auschwitz. Von Verschuer gaf onderzoeksopdrachten en maakte ruim gebruik van de proefresultaten, maar veroordeeld is hij daarvoor nooit.

Na de oorlog wist de bioloog aan de universiteit van Münster een van de belangrijkste genetische onderzoekcentra van West-Duitsland op te zetten, waar hij onder meer het effect bestudeerde van radioactieve straling op het menselijk lichaam. Hoewel hij zich met succes bevrijdde van zijn nazistigma en zich profileerde als een medisch ethicus, begon hij in 1966 samen met Amerikaanse eugenetici het omstreden vakblad The mankind quarterly, waarin openlijk wetenschappelijk racisme werd gepromoot.

Foto: Otmar Freiherr von Verschuer tijdens een fysiognomisch onderzoek, © Max Planck Instituut

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (1)
Bas Fortuin 09 oktober 2023, 10:57
Interessant om te lezen "de bioloog en geneticus Otmar Freiherr von Verschuer, telg uit een deels Nederlands adellijk geslacht. De baron was de leraar van nazimisdadiger Josef Mengele en was op afstand betrokken bij diens wrede medische experimenten in Auschwitz." In het boek van Bert Schwitters: Oorlog tegen de ziel -Historie en achtergrond van Operatie Psychiatrie" las ik alle antwoorden waardoor de Baron zo kon ontsporen. Het is niet eenvoudig om onder ogen te zien dat vooraanstaande artsen-psychiaters, die vaak een wereldfaam genoten en die nu nog worden geciteerd in de psychiatrische handboeken, de professionele handlangers van Adolf Hitler, Heinrich Himmler, Jozef Mengele zijn geweest. Ik las ook het boek van Alexander Ramati: En de violen zwegen...een spannend verhaal over de holocaust van de Zigeuners, die ook met dokter Josef Mengele te maken kregen. Ik las ook het boek van Eva Mozes Kor - De tweeling van Auschwitz...Eva en haar zusje Miriam overleefden Jozef Mengele's onmenselijke experimenten in Auschwitz.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *