Nederland en Israël werken samen
Nieuws

Nederland en Israël werken samen

Redactie 23 april 2023, 08:00
Nederland en Israël werken samen

De Tweede Kamer stemde deze week over een nogal saai formeel-juridisch verdrag tussen Nederland en Israël. Daarin wordt de rechtspositie geregeld van samenwerkende militairen van de twee landen op elkaars grondgebied. Maar uiteraard probeerde de partij Denk een wit voetje te halen bij het antisemitische deel van haar aanhang en maakte er het ‘bloedverdrag’ van. Nederland zou blind achter de ‘criminele staat’ Israël aanlopen, de ‘apartheidsstaat’ die ‘kampioen mensenrechtenschendingen’ is. Afijn, u kent de retoriek van Tunahan Kuzu en zijn partijgenoten inmiddels wel. 

Het verdrag werd gewoon aangenomen. Op vijf na stemden alle partijen voor, inclusief het toch niet bepaald Israëlvriendelijke D66 en GroenLinks. Welke vijf stemden tegen? Naast Denk de linkse partijen Bij1, SP en Partij voor de Dieren. Plus Thierry Baudets Forum voor Democratie. Niet geheel toevallig de vijf partijen die uit een onderzoek van het NIW voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 als het meest anti–Joods uit de bus kwamen. 

Het zal voor hen een bittere pil zijn geweest dat in dezelfde week het ministerie van Defensie in Den Haag bekend maakte PULS te zullen aanschaffen. Dat staat voor ‘precisie- en universeel lanceersysteem’ en is een wapensysteem (zie foto) waarmee vanaf de grond raketten afgeschoten kunnen worden op vijandelijke doelen. Defensie zal twintig van die systemen voor de landmacht kopen. En waar wordt deze raketartillerie geproduceerd? Precies, in de Joodse staat. Door het Israëlische defensiebedrijf Elbit Systems. Laat Kuzu het maar niet horen. 

Plaats opmerking