Netanyahu vervolgd voor corruptie
Nieuws

Netanyahu vervolgd voor corruptie

Redactie 21 november 2019, 18:36
Netanyahu vervolgd voor corruptie
Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a meeting of the Right-wing parties bloc at the Knesset, the Israeli parliament in Jerusalem on November 20, 2019. Photo by Hadas Parush/Flash90 *** Local Caption *** ???? ???? ?????? ????? ???? ??? ?????? ?????? ?????? ?????? ????? ????? ?????? ?????? ?????

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is vandaag officieel in staat van beschuldiging gesteld voor omkoping en fraude. Netanyahu zal zich in de rechtszaal moeten verantwoorden voor drie zaken. De premier wordt verdacht van omkoping, fraude en het schenden van vertrouwen.

Volgens de aanklager zou Netanyahu de eigenaar van nieuwssite Walla News en telecombedrijf Bezeq, Shaul Elovich, hebben bevoordeeld in ruil voor positieve berichtgeving over hem. Daarnaast zou hij honderdduizenden euro’s aan cadeaus hebben aangenomen in ruil voor politieke gunsten. Ook de krant Yedioth Ahronoth, een van de grootste kranten van Israël, zou betrokken zijn bij de schandalen rondom Netanyahu. De premier wordt er van verdacht een wet te hebben aangenomen die nadelig zou zijn voor concurrerende kranten in ruil voor gunstige berichten in de Yedioth Ahronoth.

Het onderzoek naar de zaken loopt al bijna vier jaar. Begin dit jaar maakte de openbaar aanklager al bekend tot vervolging over te willen gaan.

Zelf spreekt Netanyahu van een heksenjacht. De premier komt later vanavond met een officiële verklaring. De aanklacht verplicht hem niet tot aftreden, hij kan zelfs zo lang hij premier is veroordeling ontlopen. Het is echter de vraag of Netanyahu premier blijft. Sinds de Israëlische parlementsverkiezingen in april en september wist hij geen grote meerderheid te behalen met zijn partij, Likoed, en is er nog steeds geen coalitie en dus een nieuwe regering, gevormd. Woensdag werd bekend dat het ook oppositieleider Benny Gantz niet is gelukt om een coalitie te vormen. Nog één politicus mag een poging ondernemen voor een nieuw kabinet, maar deze moet eerst gekozen worden door een meerderheid van de Knesset. Als dit niet lukt, dan moeten er binnen negentig dagen opnieuw verkiezingen plaatsvinden. De derde dit jaar. Of Netanyahu met zijn Likoed dan de grootste wordt, is nog de vraag.

Wanneer Netanyahu voor de rechter moet verschijnen is nog niet duidelijk, waarschijnlijk zal dat nog zo’n zes maanden op zich laten wachten. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Joodse Staat dat een zittend premier wordt aangeklaagd door justitie. Hij kan vooralsnog premier blijven, voor die positie wordt een uitzondering gemaakt, maar zijn andere ministersposten moet hij nu wel opgeven. Netanyahu is naast premier ook minister van Volksgezondheid, Diaspora en Sociale Zaken. Posten die hij tot voorkort bezette, zoals Defensie en Buitenlandse Zaken, heeft hij kortgeleden overgedragen.

Als hij schuldig wordt bevonden in de drie zaken, hangt hem een celstraf van maximaal dertien jaar boven het hoofd.

Foto: Hadas Parush/Flash90

Plaats opmerking