Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Netanyahu vervolgd voor corruptie

Redactie 21 november 2019, 18:36
Netanyahu vervolgd voor corruptie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is vandaag officieel in staat van beschuldiging gesteld voor omkoping en fraude. Netanyahu zal zich in de rechtszaal moeten verantwoorden voor drie zaken. De premier wordt verdacht van omkoping, fraude en het schenden van vertrouwen.

Volgens de aanklager zou Netanyahu de eigenaar van nieuwssite Walla News en telecombedrijf Bezeq, Shaul Elovich, hebben bevoordeeld in ruil voor positieve berichtgeving over hem. Daarnaast zou hij honderdduizenden euro’s aan cadeaus hebben aangenomen in ruil voor politieke gunsten. Ook de krant Yedioth Ahronoth, een van de grootste kranten van Israël, zou betrokken zijn bij de schandalen rondom Netanyahu. De premier wordt er van verdacht een wet te hebben aangenomen die nadelig zou zijn voor concurrerende kranten in ruil voor gunstige berichten in de Yedioth Ahronoth.

Het onderzoek naar de zaken loopt al bijna vier jaar. Begin dit jaar maakte de openbaar aanklager al bekend tot vervolging over te willen gaan.

Zelf spreekt Netanyahu van een heksenjacht. De premier komt later vanavond met een officiële verklaring. De aanklacht verplicht hem niet tot aftreden, hij kan zelfs zo lang hij premier is veroordeling ontlopen. Het is echter de vraag of Netanyahu premier blijft. Sinds de Israëlische parlementsverkiezingen in april en september wist hij geen grote meerderheid te behalen met zijn partij, Likoed, en is er nog steeds geen coalitie en dus een nieuwe regering, gevormd. Woensdag werd bekend dat het ook oppositieleider Benny Gantz niet is gelukt om een coalitie te vormen. Nog één politicus mag een poging ondernemen voor een nieuw kabinet, maar deze moet eerst gekozen worden door een meerderheid van de Knesset. Als dit niet lukt, dan moeten er binnen negentig dagen opnieuw verkiezingen plaatsvinden. De derde dit jaar. Of Netanyahu met zijn Likoed dan de grootste wordt, is nog de vraag.

Wanneer Netanyahu voor de rechter moet verschijnen is nog niet duidelijk, waarschijnlijk zal dat nog zo’n zes maanden op zich laten wachten. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Joodse Staat dat een zittend premier wordt aangeklaagd door justitie. Hij kan vooralsnog premier blijven, voor die positie wordt een uitzondering gemaakt, maar zijn andere ministersposten moet hij nu wel opgeven. Netanyahu is naast premier ook minister van Volksgezondheid, Diaspora en Sociale Zaken. Posten die hij tot voorkort bezette, zoals Defensie en Buitenlandse Zaken, heeft hij kortgeleden overgedragen.

Als hij schuldig wordt bevonden in de drie zaken, hangt hem een celstraf van maximaal dertien jaar boven het hoofd.

Foto: Hadas Parush/Flash90

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (2)
tiki 22 november 2019, 08:08
Netanyahu spreekt van een heksenjacht, inderdaad maar een jarenlange poging tot een politieke putch is meer accuraat. Er zijn vele vragen over het gedrag van de openbare aanklagers en hoe zij getuigen onder druk hebben gezet. Ook zijn er vragen over zaken die nooit behandeld werden of gesloten hoewel ze zeer 'proces waardig waren. Procureer Generaal Mendelblit zelf was vaker in het nieuws met zijn mening dan menig verkozen politicus en gaf zelfs een TV interview vóór de verkiezeingen. De 'aanklachten' zijn ook zeer dubieus en zijn ook nog nergens in de de wereld zo is geformuleerd. Het antwoord hierop was....'men moet ergens beginnen. Het is een zeer gestuurde 'politieke boodschap. Geen goed nieuws....voor niemand.
Bas Fortuin 25 november 2019, 07:48
Benjamin Netanyahu en Benny Gantz zijn uitgeteld? "Nog één politicus mag een poging ondernemen voor een nieuw kabinet, maar deze moet eerst gekozen worden door een meerderheid van de Knesset." Ik dacht gelijk aan een bemoedigende uitspraak en oplossing van de profeet Maleachi voor deze tijd van grote verdeeldheid en rampspoed van het Joodse Volk: Maleachi 4:4 Gedenkt de Torah van Mozes, mijn knecht, die Ik hem op Horeb geboden heb voor gans Israël, inzettingen en verordeningen. 5 Zie, Ik zend u de profeet Elia, voordat de grote en geduchte dag des HEREN komt. 6 Hij zal het hart der vaderen terugvoeren tot de kinderen en het hart der kinderen tot hun vaderen, opdat IK niet kome en het land treffe met de ban.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *