Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Nostalgie

Alles verandert, maar elk jaar zeggen we sjana tova!

Esther Voet 14 september 2017, 00:00
Nostalgie

Het is een cliché: het enige dat niet verandert is dat alles verandert. Deze Rosj Hasjana-editie toont daar talloze voorbeelden van.

In beeld toont bijvoorbeeld plaatjes gemaakt door fotografen van The American Colony, tegenwoordig een beroemd hotel in Oost-Jeruzalem. Het zijn fotochrome beelden van een oude wereld die inmiddels vrijwel onherkenbaar veranderd is. Onze reportage over de Gerard Dousjoel, vlak bij de legendarische Albert Cuypmarkt, zal bij veel lezers weemoed opwekken. Gelukkig is het ooit zo verwaarloosde gebedshuis in ere hersteld en viert nu zijn 125-jarig bestaan. Ook een reportage over de laatste Joodse slagerij die ons land rijk is: Marcus. Ik denk dat we allemaal hopen dat we nog lang van hun vlees mogen genieten, want we weten dat de houding ten opzichte van de kosjere slacht sterk aan het veranderen is. Ook verleden tijd: toen veel Joden hun dagelijks brood verdienden in het agrarisch bedrijf.

De inmiddels 80-jarige Sallo van Gelder was de laatste Joodse veehandelaar. Hij is zijn streek, de Achterhoek, altijd trouw gebleven en in dit nummer is de Mensch gereserveerd voor hem. We dachten dat we het nooit zouden meemaken, maar Dries van Agt is aan tafel gaan zitten met Hans Knoop en ze discussiëren in ‘alle redelijkheid’ over het Israëlisch-Arabisch conflict. U kunt het binnenkort allemaal bewonderen op internetsite Café Weltschmerz, maar leest er nu al over op pagina 11, en ook op pagina 13, waar Hans Knoop zelf ingaat op deze, laten we zeggen, unieke gebeurtenis. Ook uniek, de weinig bekende Joodse geschiedenis van het Arabisch Schiereiland, dat in pre-islamitische
tijden een heus Joods koninkrijk kende. Ontdekkingen van inscripties in het Saoedische Bir Hima is een klein stukje van die bijna verloren gewaande historische puzzel.

Hoeveel er het afgelopen jaar 5777 is veranderd, leest u in ons traditionele jaaroverzicht, een traditie waaraan we niet willen tornen. En dan gaan we een nieuw jaar in. Ook in 5778 zal er weer van alles veranderen. Er zullen prachtige culturele evenementen worden georganiseerd, bestuurders zullen gaan en komen, de politiek zal niet stil blijven staan, het zal ongetwijfeld blijven rommelen in het Midden-Oosten, redacteur Bart Schut werpt daar op pagina 30 alvast een blik op, maar één ding zal niet veranderen: het NIW zal u over Joodse zaken in binnen- en buitenland blijven informeren.

Sjana tova!

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *