Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Commentaar

Omstreden

Esther Voet 22 oktober 2020, 13:16
Omstreden

Hoe manipulatief het zwijgen en bagatelliseren van een belangrijk nieuwsfeit kan zijn, bleek na de publieke onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty door een 18-jarige moslimextremist. Paty had in een les over vrijheid van meningsuiting cartoons van de profeet Mohammed getoond. Hij moest het met een gruwelijke dood bekopen. De stilte was oorverdovend. Je hoorde zwijgers denken: Don’t rock the boat. Alsof zij zich er al mee hebben verzoend dat we met rasse schreden afstevenen op een werkelijkheid die Michel Houellebecq beschrijft in Onderworpen. Op nationale tv durfde alleen Fidan Ekiz haar weerzin over die zwijgcultuur aan de kaak te stellen.

Zwijgen over positieve nieuwsfeiten, dat gebeurt ook. Kijk naar de razendsnelle ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Deze foto is een mooi voorbeeld: mannen in smetteloze djellaba’s begroeten het eerste El Al-vliegtuig in Bahrein. Deze week meldde een Saoedische staatskrant dat bijna acht van de tien Saoedi’s positief staat tegenover vrede met Israël. De Verenigde Arabische Emiraten en Israël vliegen 28 keer per week over en weer en het zal niet lang duren voordat ambassades worden geopend. De gelauwerde correspondent Harald Doornbos plaatst regelmatig berichten over deze enorme aardverschuiving. RTL-correspondent Olaf Koens meldde: ‘De tektonische platen van het Midden-Oosten zijn aan het draaien. Dit was nog niet zo lang geleden een ondenkbare breuklijn, nu halen we de schouders erbij op. Bahrein is klein, maar de ontwikkeling zelf is gigantisch.’

Een terpentijnpisser als NRC-‘buitenlandspecialiste’ Carolien Roelants is het er natuurlijk niet mee eens, zo blijkt uit haar azijnzure commentaren: het stelt allemaal niets voor. En dan de Volkskrant. Niet eens in een opinie, nee, in wat een objectief nieuwsartikel zou moeten zijn. Onder de kop Omstreden ‘vredesverdrag’ meldde het intro dat ‘de normalisering met de VAE leidde tot woede bij Palestijnen en elders in de Arabische wereld.’ Vraag: waar is dat, ‘elders in de Arabische wereld’? Die wereld blijft namelijk stil. Woede is er bij Iran, maar dat land is niet Arabisch. Betekent het voor de Volkskrant dat alleen Palestijnen tegenwoordig bepalen wat ‘omstreden’ is en wat niet? Of heeft het te maken met het feit dat dit ene succes van Trump niet mag worden bejubeld?

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
tiki 23 oktober 2020, 10:32
NRC & Volkskrant geven hun commentaar? Who cares. "Het maakt niet uit wat Jodenhaters zeggen, maar wat Joden doen" Na alle manipulaties & persoonlijke meningen lopen journalisten nog te klagen dat niemand hen meer geloofd. Hoe zou dat toch komen? Ze zouden toch moeten weten dat je met één leugen je héle geloofwaardigheid verspeelt. Verder is gebleken dat de Franse leraar Paty aangifte bij de politie had gedaan over bedreiging naar zijn persoon, maar ook daar maakt de zwijgcultuur overuren. "Don't mention the Muslims". De moderne versie van John Cleese in Faulty Towers is de pandemie van onze tijd.
sidney 24 oktober 2020, 10:23
We lachen allemaal om Arjan Lubach om de volstrekte gekte van doorgeslagen mensen die de bestaande media niet meer vertrouwen en hun eigen waarheid gaan creeren. Maar wat in het programma niet aan de kaak wordt gesteld is de onvolledigheid / onbetrouwbaarheid / partijdigheid van de bestaande media waardoor mensen helaas op zoek gaan naar andere feiten en dan soms een verkeerde weg in slaan. De oorzaak wordt echter niet benoemd. Die ligt naar mijn mening bij de slechte informatievoorziening vannde bestaande media
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *