Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Pius XII wist meer

Redactie 07 oktober 2023, 06:00
Pius XII wist meer

Over de rol van paus Pius XII tijdens de Shoa is veelvuldig gespeculeerd. Wat wist hij, wat wist hij niet? Had hij meer voor de Europese Joden kunnen doen? In ieder geval zweeg de paus in de oorlog en liet hij geen enkel woord van protest horen. Uit recent opgedoken correspondentie blijkt nu dat de kerkleider al in de eerste oorlogsjaren op de hoogte was van het lot van Poolse Joden. Dat schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera naar aanleiding van een boek dat Giovanni Coco binnenkort publiceert. De onderzoeker bekeek de recent geopende archieven van het Vaticaan en ontdekte onder meer dat een vertrouweling van de paus al op 14 december 1942 beschreef hoe dagelijks zesduizend Joden en andere Polen werden vergast in het door de nazi’s bezette land. 

Pius XII heeft altijd volgehouden dat hij de verhalen over de massamoorden niet geverifieerd kon krijgen. Volgens Coco bevat de brief gedetailleerde beschrijvingen van de genocide. De schrijver, de jezuïet Lothar Koenig, was lid van een verzetsbeweging en richtte zijn brief aan de privésecretaris van de paus. Hij beschrijft uitgebreid hoe Joden uit Rava Ruska, een stad die tegenwoordig in Oekraïne ligt, naar het concentratiekamp Belzec werden gedeporteerd. Koenig vroeg destijds de informatie niet openbaar te maken uit angst voor zijn eigen leven.

Afbeelding: Portret van paus Pius XII door Michael Pitcairn, 1951

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (2)
Y 07 oktober 2023, 12:59
Dat die Paus niet helemaal ok was in de oorlog heb ik al jaren geleden gehoord van diegene die er toen leefde en het was gegrond op goed gedocumenteerde feiten. Maar dat betekent dus niet dat iedereen die RK was en is van kwalijk allooi was en is. Dat laatste is borreltaal.
Bas Fortuin 07 oktober 2023, 13:36
Pausen en Joden zijn al 17 eeuwen water en vuur geweest. De hypocriete paus Pius XII liet zijn ware gezicht zien op 16 oktober 1943 toen deportatie en de uitroeiing van de Joden van Rome plaatsvond. Die dag werd in een tijdsbestek van enkele uren meer dan een duizendtal Joden van het Getto van Rome uit hun huizen gehaald en naar concentratiekampen gedeporteerd. Deze laffe paus troostte de radeloze Joden niet, hij verschool zich liever en legde de nazi's geen strobreed in de weg in hun streven om de totale Joodse bevolking te vernietigen. Pius XII heeft dan ook nooit Hitlers satanische boek Mein Kampf op de Index van verboden boeken gezet. Wat een verschil met de Duitse Kanselier Willy Brandt 7 december 1970 die op de Knieën ging voor het monument voor de slachtoffers van het Getto van Warschau.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *