Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Polen, Zuid-Afrika, Oekraïne en Hongarije bovenaan in lijst landen met antisemitische vooroordelen

Redactie 29 november 2019, 13:59
Polen, Zuid-Afrika, Oekraïne en Hongarije bovenaan in lijst landen met antisemitische vooroordelen

Afgelopen week publiceerde de invloedrijke Anti-Defamation League, de ADL, een onderzoek over antisemitisme. Dit is een vervolgonderzoek naar aanleiding van hun grote onderzoek uit 2015.

Volgens de ADL staan Polen, Zuid-Afrika, Oekraïne en Hongarije bovenaan in het rijtje van landen waar antisemitische vooroordelen het weligst tieren. Zweden zou het minst antisemitisch zijn; slechts vier procent van de Zweden zou er antisemitische denkbeelden op nahouden. Polen prijkt bovenaan. Werd er in 2015 nog bij 37 procent van de bevolking antisemitisme aangetoond, nu is dat 48 procent.

Zuid-Afrika werd voor het eerst in het onderzoek meegenomen. Maar liefst 47 procent van de Zuid-Afrikanen zouden er antisemitische denkbeelden op nahouden. In Oekraïne steeg het percentage van 32 procent in 2015 tot 46 procent nu, en Hongarije liet een lichte stijging zien, van 40 naar 42 procent.

In Italië nam het antisemitisme volgens dit onderzoek fors af: van 29 naar 18 procent. In landen als Nederland (10 procent), Duitsland (15), het Verenigd Koninkrijk (11), Spanje (28) en Frankrijk (17) bleef het percentage vrijwel gelijk.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
tiki 30 november 2019, 09:37
Bij mijn bezoek in Hongarije werd er rond Simchat Torah een groot Joods feest in een van de hoofdstraten (vlak bij de Grote Sjoel) georganiseerd waarbij honderden (religieuze) Joden én anderen dansten op keiharde chasidische & Israelische muziek Het was bomvol en in de cafe's rondom stonden mensen mee te deinen en vanuit de ramen in de de huizen boven zongen/klapten de mensen mee. Er stond één politiewagen om de boel in de gaten te houden. Ik zie dit in 'tolerant & Jodenvriendelijk' Amsterdam vandaag de dag niet direct gebeuren. Hongaarse Joden voelen zich een stuk veiliger dan die in Amsterdam, Parijs, Berlijn of Antwerpen!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *