Pro en contra tegenover elkaar
Binnenland

Pro en contra tegenover elkaar

Pro-Israëldemonstraties die door Hamasaanhangers worden verstoord, een directeur van het NIOD die zaken niet wenst te scheiden, een Kamerdebat over de aanpak van antisemitisme: het was weer een bewogen week voor Joods Nederland.

Esther Voet 01 juni 2024, 15:00
Pro en contra tegenover elkaar
Agressieve demonstranten dagen de ME uit op de Dam in Amsterdam

Tenen trokken krom bij het vierjaarlijkse symposium van Yad Vashem op 15 mei. Naast Emile Schrijver, historica Laurien Vastenhout en Rob Oudkerk deed NIOD-directeur Martijn Eickhoff een duit in het zakje. Omdat hij ‘belang hechtte aan verbinding’, wilde hij ook iets zeggen over Gaza: “Bij het militaire geweld in Gaza vallen nu buiten proportie veel burgerslachtoffers en dat heeft ertoe geleid dat het Internationale Gerechtshof een gefundeerde genocidewaarschuwing heeft afgegeven. Deze situatie leidt in Nederland tot polarisatie, die een open analyse van alle vormen van geweld – de kern van de missie van het NIOD  – bemoeilijkt. Die missie vraagt namelijk om grote zorgvuldigheid in analyse en woordkeuze, zowel als het gaat om het benoemen van geweld als van zionisme en antisemitisme.”

En hij vervolgde: “Bovendien is het vandaag, zoals u weet, Nakbadag. […] De Palestijnen herdenken op deze dag dat de staat Israël werd gesticht en minstens 600 duizend Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen. […] Het gaat om het in samenhang in ogenschouw nemen van het koloniale karakter van het Britse Mandaatgebied en de dynamiek van het daarbij behorende geweld, de oprichting van de staat Israël, de Holocaust en de ‘Nakba’, de catastrofe.” 

Politiek Den Haag

Tweede Kamerlid Mona Keijzer (BBB) kreeg een aangifte aan haar broek na deze opmerking: “We weten dat Jodenhaat daar [onder moslims, red.] bijna onderdeel is van de cultuur.” Dat had zij volgens tien advocaten, juristen en een historicus met moslimachtergrond niet mogen zeggen. Keijzer bood netjes haar excuses aan. De vraag ‘waarom’ mag worden gesteld, maar de tien klagers lieten het daar niet bij zitten: Keijzertje moet hangen. 

Dat er een nieuwe wind in de Tweede Kamer waait, blijkt uit een aangenomen motie waarmee de kreet ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ strafbaar kan worden gesteld. Denk–Kamerlid Ismail El Abassi begreep daar niets van, bleek maandag in een debat over een initiatiefnota van Ulysse Ellian (VVD) en Mirjam Bikker (CU) om antisemitisme terug te dringen. El Abassi vond het juist een ‘liefdevolle boodschap’. En Joden vonden in Denk toch een medestander tegen antisemitisme? Zijn partij bestrijdt juist ‘anti-Joodse broeders en zusters’, verklaarde het Kamerlid. Het begrip antisemitisme wordt in zijn ogen ‘misbruikt om daarmee de genocide in Gaza goed te praten’. Daarop vroeg Bente Becker (VVD) zich nuchter af waarom El Abassi’s partij dan steevast tegen moties ter bestrijding van antisemitisme stemt. Zij vroeg daarna of er handvatten waren om de antisemitische uitingen van organisaties als Samidoun, PFLP en Hizb ut-Tahrir aan te pakken. 

Lisa Westerveld, Kamerlid namens GroenLinks/PvdA weigerde zich te concentreren op die unieke vorm van discriminatie, Jodenhaat. Consequent noemde zij ‘antisemitisme en andere vormen van discriminatie en racisme’, daarmee het unieke karakter ontkennend. Maikel Boon (PVV) vroeg Westerveld hoe het mogelijk was dat er antisemitische uitingen konden worden gedaan op de GroenLinks-ochtend van het gezamenlijke congres. “De partij is inclusief,” antwoordde Westerveld.

Marieke Koekkoek (Volt) hamerde op wat volgens haar partij dé oplossing is: de bevordering van dialoogprojecten, zoals haar partijgenoot Itay Garmy initieerde samen met het Amsterdamse Denk-raadslid Sheher Khan. Daarop wilde SGP’er Diederik van Dijk van Koekkoek weten of zij Jodenhaat in de islamgemeenschap erkende. Koekkoek gaf toe dat naarmate er meer ‘mystificatie in een bepaalde groep’ was, er sprake was van meer Jodenhaat, maar ze weigerde die groep expliciet te benoemen. 

Agressie op de Dam

Maandagavond vond op de Dam in Amsterdam een pro-Israëlmanifestatie plaats, waarvoor de SGP het initiatief had genomen. Namens die partij sprak Europees Parlementslid Bert-Jan Ruissen: “Wat wordt Israël momenteel onrecht aangedaan! Tot in de internationale gerechtshoven aan toe. Een land dat zich verdedigt tegen een wrede agressor, een terroristische organisatie van het ergste soort. […] Beschuldigingen over genocide raken kant nog wal.” 

Het duurde niet lang voordat deze manifestatie werd verstoord door pro-Hamasaanhangers. Op beelden zijn relschoppers te zien die al eerder agressieve demonstraties leidden. De tegen-demonstranten probeerden ME’ers te intimideren en fysiek aan te vallen. 

Een laatste pijnlijk verschijnsel: verscheidene boekhandels verwijderden de culinaire boeken van Jigal Krant over de eetcultuur in Tel Aviv, omdat de verkoop ervan nu ‘ongepast’ zou zijn.

Opmerkingen (7)
Shlomo Itai 02 juni 2024, 16:30
Wanneer in een oorlog 1 kant ALLE afspraken over hoe een oorlog gevoerd mag worden schendt, dan hoeft er toch niet veel te worden geanalyseerd om vast te stellen wie het probleem is, zou je zeggen. Ik weet niet of het onbekwaamheid is, of lafheid, maar bij het NIOD speelt duidelijk de verkeerde persoon voor directeur.
Gerda Schrijver 02 juni 2024, 16:45
Dankbaar, dat er Bert-Jan Ruissen(s) zijn. Het is tegen de stroom in roeien in het Eur.Parlement, maar hij doet het. Een aanrader : het Reformatorisch Dagblad lezen. De krant die pro-Israel nieuws brengt. NIW, het is echt niet alleen de Telegraaf of WNL, dat mag ook weleens benoemd worden door jullie. Alle positieve stemmen richting Israel en de Joodse gemeenschap tellen nu heel hard mee!
tiki 02 juni 2024, 19:17
Jodenhaat omdat....'Duisternis haat licht. Kwaad haat goed. Barbaren haten mensen. Ignoranten haten deskundigen & idioten haten intelligenten.Vandaar dat pro & contra t.o. elkaar staan. Mevr. Keijzer kreeg 'terecht een proces & heeft zich 'terecht verontschuldigd, want het woor *bijna was overbodig. Verder is de verbindendsman Martijn Eickhoff fout gecast als directeur bij het NIOD daar Gaza & Yad Vashem (herdenkings monument voor 6 miljoen vermoorde Joden) niets met elkaar te maken hebben om over zijn 'context van 'Nakbadag' maar te zwijgen. Heeft alles te maken met zijn studie "theoretische geschiedenis" met té veel (foute) theorie & té weinig (feitelijke) geschiedenis.
tiki 02 juni 2024, 19:43
Verscheidene boekhandels verwijderden culinaire boeken van Jigal Krant over de eetcultuur in TA, omdat 'de verkoop nu ongepast zou zijn. Ja, zo snel kan het gaan, 'vandaag de held, morgen die status 'hersteld' en dit is nog maar het begin De ouwerwetse trein vol Jodenhaat heeft nog maar net het station verlaten en komt nu pas in volle vaart, door o.a. ignorante NIOD directeuren, hypocriete boekhandelaren, kwaadaardige hoogleraren, Dreyfus rechters, laffe politici, papagaaiende journalisten met legers kwaadaardige idioten erachteraan De Holocaust begon niet in Auschwitz maar in de boekenzaak op de hoek. Maar het kan nóg erger. De Maladiven hebben via een wet besloten dat Israeli's niet meer welkom zijn. Hoe het zit met Israelische Arabieren & Christenen vertellen ze er niet bij.Dit is racistische Antisemitische Apartheid puur! Misschien zouden al die genuanceerde, humanistische Experts & Gutmenschen daar eens hun mond over moeten openen!
Ruud 03 juni 2024, 00:18
Opvallend: alle Pro-Israël demonstraties, waar ook ter wereld, zijn altijd respectvol en vreedzaam. Nergens ook maar 1 vernieling en voornamelijk veel samenzang. Iedere pro-hamas rel is vol agressie en vernielingen. Bedreigingen en intimidatie naar andersdenkenden. Precies zoals Mona Keijzer heeft gezegd op TV. Altijd komt het antisemitisme en de terreur vanaf de islamitische kant, waar ook ter wereld. En ook overal in de wereld is het de linkse meute die de kwestie vergoeilijkt en met de mantel der liefde bedekt of gewoon weg kijkt van de werkelijkheid. Biden en de Democraten voorop veroorzaken de grootste instabiliteit in de wereld sinds de Koude Oorlog. Zij hebben de bevroren gelden van Iran vrijgegeven en zo de slachting van 7 oktober bekostigd. Zo spelen ze ook onder 1 hoedje met Egypte om hamas via de tunnels te bevoorraden met wapens.
Sarah 03 juni 2024, 10:27
Het gaat van kwaad tot erger. Wat moet er gebeuren voordat er ingegrepen wordt? Of...zal er wel ingegrepen worden? Ik ben bang, maar ik blijf hopen. Mijn beppe had een onderduikjongen. Hij heeft destijds overleefd en ik heb hem mogen kennen. Wat moet beppe hiervan allemaal denken? Zij waagde haar jonge pasgetrouwde leven. Zal ik ook zo dapper kunnen en durven zijn? Ik hoop het. Shalom
Bas Fortuin 03 juni 2024, 11:22
Onbegrijpelijk dat Tweede Kamerlid Mona Keijzer (BBB) haar excuses maakte aan tien advocaten, juristen en een historicus met moslimachtergrond voor haar opmerking: “We weten dat Jodenhaat daar onder moslims, bijna onderdeel is van de cultuur." Probeer maar als Jood of Christen met Bijbel of Gezangboek Mekka of Medina te bezoeken. Jodenhaat is inherent aan de Islam. Zie Haathandvest van Hamas, Fatah, Hezbollah tegen Israel. Ook Koran is afwijzend betreffende een dialoog met Joden en Christenen. Het beestachtig gedrag van deze Hamas-moslims in Israel 7/10/2023 werd wereldwijd op TV & Sociaal media getoond. Maakten zij excuses aan Israel?
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *