‘Rafah-offensief in tweede helft april of begin mei’
Nieuws

‘Rafah-offensief in tweede helft april of begin mei’

Redactie 27 maart 2024, 18:38
‘Rafah-offensief in tweede helft april of begin mei’
Eenheden van de 162. Divisie van de IDF patrouilleren in de buurt van het Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad - Foto: IDF

Nu Hamas de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren getorpedeerd heeft, zou Israël zich voorbereiden op een beslissend offensief tegen Rafah, het laatste serieuze terreurbolwerk in de Gazastrook. Dit schrijft de Libanese pro-Hezbollahkrant Al-Akhbar, op gezag van Egyptische bronnen die dit nieuws op hun beurt uit Israëlische defensiekringen vernomen zouden hebben.

Hamas torpedeerde de onderhandelingen in Qatar direct nadat de VN-Veiligheidsraad een resolutie aannam, die Israël oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren zonder daaraan de eis van het vrijlaten van de Israëlische gijzelaars in Gaza te verbinden. De VS weigerde zijn veto uit te spreken, waarmee het – waarschijnlijk onbedoeld – de wapenstilstandsonderhandelingen onderuit heeft gehaald. Waarom zou Hamas immers gijzelaars vrijlaten als de VN Israël dwingen tot een staakt-het-vuren?

Jeruzalem probeert de Amerikanen in te laten zien dat hun draai in de Veiligheidsraad heeft geleid tot het stuklopen van de onderhandelingen in Qatar

Dat Israël zich hier weinig van aan zal trekken is duidelijk. Toch wil het wachten met het beslissende offensief tegen Rafah tot na de ramadan en het aansluitende Eid al-Fitr (in Nederland vaak het ‘Suikerfeest’ genoemd’) dat op 12 april afloopt, schrijft Al-Akhbar. Ook zou Jeruzalem Egypte vooraf waarschuwen. In die wachtperiode tot de tweede helft van april of begin mei kan bovendien een oplossing gevonden worden voor de Palestijnse vluchtelingen – gesproken wordt van 1 tot 1,5 miljoen, maar niemand weet precies hoeveel dat er zijn – die in en rond Rafah verblijven. De IDF schat dat het offensief zelf vier tot acht weken zal duren.

Israël denkt dat de Hamasleiding in Gaza zich heeft teruggetrokken in Rafah. Dan gaat het vooral om politiek leider Yahya Sinwar en militair commandant Mohammed Deif. Hamas zou nog vier bataljons hebben in de stad, tussen de 2500 en 3500 man. Ook vermoedt Jeruzalem dat de meeste van de nog levende gijzelaars zich in het Hamasbolwerk aan de Egyptische grens bevinden. Dat zijn er vermoedelijk nog zo’n honderd. Intussen probeert Israël de verstoorde relatie met Washington weer vlot te trekken, waarbij Jeruzalem de Amerikanen probeert in te laten zien dat hun draai in de Veiligheidsraad heeft geleid tot het stuklopen van de onderhandelingen in Qatar.

Opmerkingen (5)
Rena Weissman 27 maart 2024, 19:39
Na dat offensief, is het dan gewoon klaar? Is de oorlog dan over? Hoelang gaat dat offensief duren denkt men? Hebben we het over weken of maanden? Hoe veel slachtoffers, zowel onder de IDF als onder de burgers van Gaza worden er verwacht? Wie staat er precies nog wel achter Israël, welke landen? Heeft iemand antwoorden? Sorry dat ik zo weinig weet, maar het NIW en Christenen voor Israël zijn mijn enige bronnen waar ik nieuws vandaan haal, ik durf echt niet te kijken op NOS, RTL, Trouw, Telegraaf enzovoort, want die vertrouw ik voor geen cent, ze nemen over het algemeen alle propeganda van Hamas over, daarvan mijn gebrek aan kennis. Ik wil het mijn mentale gezondheid ook niet aandoen om aan te moeten horen hoeveel mensen de IDF nu weer "verkracht" of "onschuldig doodgeschoten" heeft, en dan nachten liggen zoeken naar een zekere ontkrachting. Is er iemand die wel antwoorden heeft?
Rena Weissman 27 maart 2024, 19:41
*Sorry, over de duur staat in het artikel, overheen gelezen: 4 tot 8 weken. Spijt me.
Bas Fortuin 27 maart 2024, 21:36
Ik sta helemaal paf!!! Israel wil *wachten* met het beslissende offensief tegen Rafah tot NA de ramadan en het aansluitende Eid al-Fitr dat op 12 april afloopt???" Wanneer zal in Jeruzalem het oorlogskabinet van premier Netanyahu unaniem gaan besluiten dat hun geduld met Hamas, Qatar, VS en VN op is? Wanneer zal de Knesset unaniem besluiten om rigoureus de hakken stevig in het zand te steken en hun ultimatum uitspreken, een rode lijn trekken aan Hamas? Het antisemitische, racistische Hamas en broodheer Qatar hebben inmiddels al hun kansen verspeeld. My God...7/10/23 op *SJabbat Simchat Torah* = Vreugde van TORAH, vermoordden Hamas in koele bloede met hun barbaarse uitkrijten van Allah-Akbar 1200 Joodse mannen, vrouwen en kinderen, en gijzelden op onmenselijke wijze bovendien 250 Joodse gijzelaars richting hun gruweltunnels in Gaza. Zou Israel dan nu hun genadig moeten zijn en hun Ramadan moeten respecteren? Als ijverig Torah-Lezer kwam ik tot de conclusie hoe Israel snel dit conflict naar zijn hand zou kunnen zetten en deze gruweloorlog succesvol beëindigen. Hoe dan? Alle goede dingen bestaan uit drieën: Bestudeer Leviticus 26, Deuteronomium 28 en Psalm 81. Overwinning is dan binnen handbereik. En De Gazanen die zullen in meerderheid Israel dankbaar zijn. Eindelijk Vrede? Blaas de SJOFAR!!!
Ruud 27 maart 2024, 21:49
Het is de schuld van de laffe regering van Biden die er voor gezorgd heeft dat deze schadelijke resolutie in de UNSC is aangenomen. Dit is een mes in de rug van Israël, die gewoonlijk kon rekenen op een veto van Amerika bij de eenzijdige antisemitische teksten in resoluties in het verleden. Zal Israël zich iets aantrekken van deze resolutie?...Nee, absoluut niet! Een resolutie over een Israëlisch staakt het vuren, zonder daarin een veroordeling van hamas en een plicht tot vrijlating van de gijzelaars is het papier niet waard waarop het is geschreven. Natuurlijk zullen de links radicale klaplopers in de pro-hamas demonstraties deze resolutie aangrijpen als een nieuwe stok om Israël mee te slaan....in de publieke opinie althans. Ook neemt de druk toe op Europese regeringen om sancties op te leggen. Kunnen sancties schade toebrengen aan Israël? Jazeker, als gevolg van de aanslag op 7 oktober en de inzet van het IDF met honderdduizenden reservisten is er een enorme economische wissel getrokken op de Israëlische samenleving. Maanden lang hebben bedrijven stil gelegen, of op minimale kracht gedraaid. Deze economische teloorgang hebben we ook gezien na de 2e wereldoorlog. Het door de Amerikanen bedachte Marshallplan voor de wederopbouw van Duitsland, heeft een desastreus gevolg gehad voor de industriële ontwikkeling in Groot Brittannië. Duitsland is op industrieel gebied een voorloper geworden, terwijl Engeland is blijven zitten met verouderde industrieën en daardoor kun je stellen dat de winnaars van de oorlog eigelijk jaren later de verliezers blijken te zijn. Een economische recessie kan Israël decennia lang terugwerpen en haar heel vatbaar maken voor een nieuwe invasie vanuit de Arabische buurlanden. Zeker wanneer er ten gevolge van de sancties geen wapenleveringen meer komen. Een begin hiervan is al gemaakt met de schandelijke Nederlandse blokkade van de levering van de reserveonderdelen van de JSF F-35.
tiki 28 maart 2024, 08:24
Een oplossing voor "de Palestijnse vluchtelingen", gegijzeld door hun geliefde Hamas (75% steunt hen nog steeds), het humanitaire Westen & de broederlijke Arabieren zijn, zoals gewoonlijk, weer de pineut. Zolang Egypte Gaza ommuurd inclusief bewapende soldaten, + de boodschap om vooral niet hun richting uit te komen, Jordanie iedere vluchteling zal opnemen 'behalve palestijnse, mét schietende soldaten aan de grens om dit te bekrachtigen, het 'beschaafde" Westen de mond vol heeft over over humaniteit, & internationaal recht, maar bij wie het hart leeg is door egoïsme & racisme, komt het zoals gewoonlijk weer terecht op het bord van Israel.......mét de Media, VN, EUS 'humanitaire NGO's & politici die met arendsogen + camera, microscoop & nachtkijkers in de aanslag, zitten te wachten op de "eerste palestijnse vluchteling' die het leven laat door een Israelische kogel.......want dát is goed voor de omzet, de kijkcijfers & (politieke) carriere.....en dát is precies wat de Biden regering beoogde via de VN resolutie, waar alleen de palestijnse vluchteling & de Israelische gijzelaars de pineut van zijn, omdat Hamas ziet dat hun strategie van het uithongeren van de eigen bevolking prima werkt en de Westerse Usefull Idiots daarom het werk laat doen om Israel te stoppen & hun eigen huid te redden. Laat het duidelijk zijn....de Westerse huichelaars hebben net zoveel boter op hun hoofd als Hamas, want die idiote voedselvluchten zijn vooral bedoeld voor eigen morele consumptie.....én Israel bashing omdat die éérst alles controleert, omdat ze hun pappenheimers kennen!!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *