Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Israël

‘Regering-Netanyahu valt de onafhankelijkheid van Holocaustmuseum Yad Vashem aan’

Redactie 03 september 2023, 15:23
‘Regering-Netanyahu valt de onafhankelijkheid van Holocaustmuseum Yad Vashem aan’

In Israël is grote onrust ontstaan door pogingen van de rechtse regering van Benjamin Netanyahu om de directeur van Yad Vashem te ontslaan en hem te vervangen door een politieke benoeming. 123 Holocaust-experts van over de hele wereld zijn ‘zeer bezorgd’ en vinden dat de regering in Jeruzalem de herinnering aan de tijdens de Shoa vermoorde 6 miljoen Joden in gevaar brengt.

De meer dan 120 ondertekenaars van een open brief (hier te lezen als pdf) zijn experts en docenten op het gebied van de Holocaust. Hun bezorgdheid komt door recente aanvallen van de Israëlische minister van Onderwijs Yoav Kirsch, lid van Netanyahu’s rechtse partij Likoed, op de directeur van het Yad Vashem Holocaust Museum in Jeruzalem, Dani Dayan. De experts waarschuwen in hun brief dat de pogingen van de regering de politieke controle over Yad Vashem te verkrijgen “een duidelijke bedreiging zijn voor de herinnering aan de zes miljoen slachtoffers, en van de legitimiteit van een instituut dat een enorm en verdiend prestige in de hele wereld heeft.”

“Nu de herinnering aan de Holocaust in toenemende mate onder druk staat, nu verschillende organisaties en regeringen betrokken zijn bij verdraaiing en ontkenning van de Shoa, is de onafhankelijkheid van Yad Vashem belangrijker dan ooit”

Kirsch wil Dayan vervangen door een partijgenoot en heeft hem de afgelopen maanden beschuldigd van mismanagement, zonder daarvoor bewijzen over te dragen. Het probleem is waarschijnlijk dat Dayan zich voor de verkiezingen van 2021 aansloot bij de centrumrechtse partij van Likoed-dissident Gideon Saar. Dat hebben Likoed-politici – en naar wordt beweerd vooral premiersvrouw Sara Netanyahu – hem niet vergeven. Ook wordt Dayan verweten dat hij op Holocaust Herinneringsdag een zangeres liet optreden die kritisch staat tegenover de pogingen van de rechtse coalitie in de Knesset de rechterlijke macht onder regeringscontrole te brengen. Het is overigens niet gemakkelijk een artiest in Israël te vinden die zich hier niet tegen heeft uitgesproken.

De 123 experts – onder wie de Amerikaanse Speciale Regeringsgezant voor Holocaustzaken Ellen Germain en tal van hoogleraren uit de hele wereld – schrijven in hun brief dat Dayan zijn werk ‘voorbeeldig’ doet en dat hij het onafhankelijke karakter van Yad Vashem waarborgt: “Nu de herinnering aan de Holocaust in toenemende mate onder druk staat, nu verschillende organisaties en regeringen betrokken zijn bij verdraaiing en ontkenning van de Shoa, is de onafhankelijkheid van Yad Vashem belangrijker dan ooit.”

Op de foto hierboven staan IDF-soldaten in de Namenhal van Yad Vashem – Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
Bas Fortuin 04 september 2023, 12:27
Nu de herinnering aan de Holocaust in toenemende mate onder druk staat, nu verschillende organisaties zoals PLO, Hamas, Hezbollah en regeringen zoals Iran betrokken zijn bij verdraaiing en ontkenning van de Shoa, is de onafhankelijkheid van Yad Vashem belangrijker dan ooit. En...Hoeveel miljoenen Joden werden er de laatste 20 eeuwen niet vermoord door Rome en de RKK met hun moorddadige Inquisitie en vergeet ook niet de Islam met hun moorddadige Sharia? Hoe worden Joden ook al weer beschreven in de Koran? Lees Hitler en de Arabieren van Emerson Vermaat.
tiki 04 september 2023, 15:11
123 Holocaust "experts" zijn bezorgd dat Jeruzalem de herinnering aan 6 miljoen oorlogsslachtoffers in gevaar brengt? Vraag: Wat maakt iemand een Holocaust expert? Antwoord: Iedere overlevende van deze hel is een Holocaust expert! De bezorgdheid van deze experts slaat dan ook op niets. De uitroeping van de staat Israel met haar hoofdstad Jeruzalem zijn dé ultieme herinnering aan de Holocaust....want zonder een sterk Israel is Holocaust II een kwestie van tijd! Dat Dani Dayan, ooit door links verguisd als "illegale settler", nu door hen word verdedigd is dan ook niets anders dan politieke hypocresie!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *