Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Rockfestival toont antisemitische film ‘The Big Lie’ toch niet

Redactie 20 juni 2023, 15:18
Rockfestival toont antisemitische film ‘The Big Lie’ toch niet

Na protesten vanuit de Brits-Joodse gemeenschap heeft de organisatie van het Glastonbury muziekfestival besloten de film The Big Lie niet te vertonen. In deze ‘documentaire’ proberen de makers de kijker ervan te overtuigen dat antisemitismebeschuldigingen aan het adres van de voormalige Labourleider Jeremy Corbyn in werkelijkheid een Joods complot zijn.

De film zit vol met stereotypen over de machtige ‘Israëllobby’ – een term die populair is geworden onder antisemieten nu het gebruik van ‘Joodse lobby’ universeel als racistisch wordt beschouwd – die zich mengt in de Britse politiek. Corbyn wordt gepresenteerd als onschuldig slachtoffer. Dat laatste is niet bepaald geloofwaardig nu de huidige partijleiding onder Sir Keir Starmer zelf heeft toegegeven dat Labour onder Corbyns leiding werd geteisterd door antisemitisme.

Datzelfde constateerde de onafhankelijke en nota bene door een voormalige Labourregering zelf in het leven geroepen Gelijkheids- en Mensenrechtencommissie hetzelfde. Toch blijven Corbyn en zijn extreemlinkse aanhangers volhouden dat zij het slachtoffer zijn van een complot, georkestreerd vanuit Jeruzalem en met medewerking van de Brits-Joodse gemeenschap.

‘The Big Lie’ is een term die afkomstig is uit Adolf Hitlers Mein Kampf

De organisatoren van het Glastonbury-festival reageren zelf als volgt op de affaire: “Hoewel wij geloven dat de film te goeder trouw is geboekt in de hoop politiek debat te provoceren, is het duidelijk geworden dat het niet gepast is voor ons deze te vertonen tijdens het festival. Glastonbury gaat over eenheid en niet over verdeeldheid en wij zijn tegen alle vormen van discriminatie.”

In dit verband spreekt de keuze van de titel van de film boekdelen. ‘The Big Lie’ is een term die afkomstig is uit Adolf Hitlers Mein Kampf. Daarmee beschrijft Hitler ‘de grote leugen’ die de Duitse Joden zouden hebben verspreid dat zijn partijgenoot generaal Erich Ludendorff schuldig zou zijn aan de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog. Volgens Hitler zouden de Joden met deze ‘grosse Lüge’ de nationaalsocialisten in een kwaad daglicht willen stellen. Vervolgens gebruikten de nazi’s zelf het propagandamiddel van ‘de grote leugen’ om de Holocaust te rechtvaardigen.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
tiki 20 juni 2023, 18:01
De héle weergave over Israel met haar geschiedenis & rechten, het Joodse volk met hun geschiedenis & rechten, de Arabische wereld met hun geschiedenis & rechten, het "palestijnse volk" met hun geschiedenis & rechten, het Europeese continent met hun vergeetachtigheid over hun bloedige eigen geschiedenis & zelf ontworpen rechten, word gevormd door één Big Lie, gevoed door één gezamelijke noemer......een obsessieve, alles vernietigende, eeuwen overschrijdende Jodenhaat. Daar begint & eindigd het héle verhaal. Het is de zuurstof voor velen, ieder met zijn eigen reden..... Jaloezie, frustratie, mislukking, geaardheid, opvoeding, onwetendheid of gewoon domheid. Jodenhaters zullen nooit toelaten dat het Joodse volk een groot volk in getal zal 'worden met het excuus dat ze dan de wereld zullen overnemen & regeren. Groots 'zijn is de gave van het Joodse volk die deze haatboodschappers stééds heeft weten te overleven met hun kennen & kunnen, innovatie & overlevings ambitie die sterker is dan de haat van welke Jodenhater dan ook!!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *