Sjmattesslaaf
Commentaar

Sjmattesslaaf

Esther Voet 02 april 2020, 09:00
Sjmattesslaaf

Coronatijden zijn anders dan alle andere. Ook het produceren van dit dubbeldikke Pesach-NIW. We dachten het van huis uit werken zo goed onder de knie te hebben, maar ineens viel het programma uit waarmee wij het NIW produceren: te weinig internetbandbreedte en een server die al die aandacht niet gewend was. Dat moet ik me allemaal laten vertellen, want internetleek/digibeet. Dus werd het tijdrovend houtjetouwtjewerk, maar we hebben het gered, anders had u nu uw NIW niet op de mat gehad.

Dit jaar zit ik voor het eerst tijdens de seider alleen thuis. Ja, ik heb mierikswortel en charoset is zo gemaakt, maar wat moet ik daar verder mee? Want als er één feest van gezamenlijkheid is, dan is het seideravond wel.

Nu heb ik de afwijking goed alleen te kunnen zijn, maar hoe is dat voor zovelen die juist naar dat samen vieren hebben uitgekeken? Voor ouderen die dit jaar niet met kinderen en kleinkinderen de hagada kunnen doorspitten? Voor alleenstaande moeders die kroost hebben dat tegen de muren op knalt omdat dat nu hoofdzakelijk binnenshuis moet worden beziggehouden?

Wat ik van vrienden en vriendinnen om me heen hoor, is dat vanwege het verplichte huis arrest de pesachschoonmaak in ieder geval fermer wordt aangepakt dan andere jaren. Niet alleen wordt de chameets heel secuur uit de keuken kastjes verwijderd, ook de andere kasten worden eens uitgemest. Ook in mijn eigen huis: tot de badkamer-, slaapkamer- en boekenkasten aan toe. In deze tijd van schraalheid krijg ik last van overvloedschaamte als ik zie hoeveel zooi een mens kan verzamelen: sjmattes waar we o zo goed zonder kunnen. Tijd voor inkeer dus, van afstand doen van ‘te veel’.

Tijdens de seider vieren we dat we werden bevrijd uit het slavenleven. Is er geen betere tijd dan nu om ons te bevrijden van onze verslaving aan spulletjes? Voor mij werkt het helend, want chaos in huis, chaos in overvolle kasten, is ook chaos in het hoofd. Met iedere uitgemeste kast wordt het in de bovenkamer een beetje lichter. En, bonus: heerlijk om te zien dat de overtollige meuk van de een, zeer welkom is bij een ander.

Het NIW gaat er traditiegetrouw even tussenuit. Op 24 april vindt onze volgende editie in de bus. Namens bestuur en redactie wens ik u een opgeruimd chag Pesach sameach. Of u dat nu in kleine cirkel viert of met velen online.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking